Queer filmový festival Mezipatra uvádí během Prague Pride speciální program Identita ve městě od 8. do 12. srpna. Navštivte večerní promítání a účastněte se diskuzí s občerstvením. Místem konání budou opět Kasárna Karlín s otevřenou kavárnou a barem. Diskuze jsou zdarma, na filmy platí dobrovolné vstupné. All screenings are English-friendly.

Časy
Svačiny s diskuzí od 19:00 v kavárně Bazén
Projekce od 21:00 na nádvoří

Místo konání
Kasárna Karlín
Prvního pluku 20/2
186 00 Praha 8-Karlín

PONDĚLÍ 8. 8. 

Pub quiz - v 19:00
Toot, nebo boot? Legendární pub quiz je zase tady! Přijďte nás oslnit znalostmi queer historie, popkultury a svým všeobecným přehledem do Kasáren Karlín. Soutěžíme v týmech maximálně o pěti členech. Celou akci moderuje talentovaná drag queen Melancholia Blackbile. Kvíz proběhne v angličtině. 

Best of shorts 2021 - ve 21:00
Dojemná sblížení, popkulturní exploze i hořkosladká nostalgie. Krátké filmy loňských Mezipater byly skutečnou oslavou pestrosti. Vydejte se s námi až na konec světa s těmi nejlepšími z nejlepších.

Útěk z něžné planety, Little Sky, Jste pořád s námi?, Nohama na zemi, Coming Out, Syn Sodomy, Noční tramvaj (Řecko, USA, Austrálie, Švýcarsko, Kolumbie, Norsko, 81 min)

Best of Shorts

ÚTERÝ 9. 8.

LGBTQ+ na Blízkém východě - v 19:00 

Libanon by mezi zeměmi Blízkého východu mohl být pro queer lidi možná nejpříznivějším místem pro život. Přesně před dvěma lety ale přišel ničivý výbuch v bejrútském přístavu a na zemi stale dopadá prohlubujicí se ekonomická krize. V jakém stavu se region aktuálně nachází a prošel si Blízký východ nějakými změnami v přístupu ke queer lidem? Probíhá ve spolupráci s festivalem Jeden svět.

Diskutující: Jan Daniel (Ústav mezinárodních vztahů), May Tamimova (University of Oxford). Moderuje: Kristýna Genttnerová (Jeden svět).
Diskuze proběhne anglicky.

Sirény (2022, USA/Libanon, 78 min) - ve 21:00h
Dívčí thrashmetalová kapela Slave to Sirens z Bejrútu je pro západní publikum senzací. Ve své domovině však působí jako enfant terrible. Většinová libanonská společnost má problém nejen s hudebním stylem, ale také se sexuální orientací některých z hudebnic. Tento dokumentární film je součástí projektu Promítej i ty! festivalu Jeden svět.

Sirény

STŘEDA 10. 8.

Strachy v nás – Wszystkie nasze strachy (2021, Polsko, 90 min) - ve 21:00
Navzdory předsudkům na polském venkově je umělec Daniel respektován. Tragická smrt queer dívky ovšem životům místních zasadí bolestivou ránu a on se musí vypořádat s pocitem viny a rozhádanou komunitou. Podaří se mu dostát svým slibům a zároveň změnit svět kolem sebe? 

Strachy v nás

ČTVRTEK 11. 8.

A-pop - v 19:00 
O asexualitě se mluví stále více. I tak se ale s “ace” postavami ve filmech nebo seriálech setkáme jen zřídka. Jak daleko jsme v zobrazování asexuality v kultuře, médiích i veřejném prostoru a jak se ace lidem v česku žije? 

Diskutující: literární překladatelka a redaktorka Jana Kunová a zakladatelka edice conQueer v nakladatelství Fantom Print Alexandra Petáková. Moderuje Jana Jedličková (Univerzita Palackého v Olomouci). 

Holčičí film – Tytöt tytöt tytöt (2022, Finsko, 101 min) - ve 21:00
Jedna hledá lásku, další bod G a poslední trojitý Lutz. Tři holky, tři cílové mety a mezi nimi spousta překážek. Mimmi a Rönkkö jsou nejlepší kámošky, které spolu všechno sdílí. Rönkkö řeší, co na tom sexu všichni mají, Mimmi zas zažívá první velkou lásku a trable s krasobruslařkou. Zažijte hřejivou jízdu trapasy i bolístkami věku, kdy nikdo ještě netušil, jak se život vlastně žije.

Holčičí film

PÁTEK 12. 8.

Nad rámec binarity – učíme o genderu - v 18:00 
Jak učit o genderu a jak pracovat s queer dětmi? Workshop nejen pro vyučující nabídne tři ukázky z praxe. 

V rámci programu se zaměříme na téma genderu ve výuce, jak ho pojmout, jak být inkluzivní a nabourávat zažité stereotypy. Nabídneme vyučujícím 3 bloky, 3 ochutnávky programů, které si mohou vyzkoušet sami na sobě a následně je přinést i do svých tříd.
První aktivitu zaměřenou na genderové stereotypy povede Dagmar Krišová z Masarykovy univerzity.
V druhém bloku, kterým bude provádět Adam Šindelář, lektor Mezipater na školách a mentor poradny S barvou ven, bude následovat krátký film o intersexualitě a ukázka práce s tímto tématem a reflexí po filmu.
Poslední blok se zaměří na práci s homo/bi/transfobní šikanou a jak jí předcházet - tím vás provede metodička Agáta Hrdličková.
Moderuje Marcela Macháčková (Mezipatra na školách).

Program je určen všem, kteří pracují s dětmi a mládeží. Program bude obsahovat pauzy.

Rande na oko (2020, Irsko, 92 min) - ve 21:00
Nezávislá Amber má ráda holky a zakřiknutý Eddie je na kluky. Chodí ale na oko spolu. Na irském maloměstě 90. let to totiž vůbec není jednoduché. Bude jim queer spojenectví stačit na to, aby přežili střední? Dozvíte se v letní komedii o spiklenectví, rebelii a přijetí sebe.

Rande na oko

FaLang translation system by Faboba