Vybírat ze 71 filmů v programu letošních Mezipater není jen tak. Zeptali jsme se proto členů*členek našeho týmu na doporučení. Dnes se o své srdcovky podělí programová koordinátorka Barbora Drtílková a Pepuna Chaloupková. Co rozhodně nesmíte minout?

BARBORA DRTÍLKOVÁ DOPORUČUJE: SOCIÁLNĚ KRITICKÉ DRAMA NA ZAHÁJENÍ A DOKUMENT O POLSKÉM DRAGU

SLUŠNÝ OBČAN (אזרח מודאג) / Izrael / 2022 / 82 min

Z letošního programu bych jednoznačně vypíchla izraelské sociálně kritické drama Slušný občan. Hlavní hrdina z balkónu luxusního bytu přihlíží předsudečnému násilí. Pocitům viny se snaží uniknout jakkoli, jen ne přiznáním vlastních privilegií gay bělocha. Film nabízí prostor pro sebereflexi a v dramaturgickém týmu zarezonoval natolik, že s ním zahájíme festival.

Concerned Citizen 1.4.26Idan Haguel PhotoGuy Sahaf min

BOYLESQUE / Polsko / 2022 / 71 min

Okamžitý úsměv na tváři mi vykouzlil svěží polský dokument Boylesque o křehnoucím dědečkovi, který v 70. letech dominoval komunistickému Polsku jako drag queen. Jeho tělo slábne, ale elán do života ani humor ho neopouští. Můžeme tak sledovat, jak vtipkuje o své urně ve tvaru boty na podpatku nebo jak opřený o loket popíjí drink a vypráví o svém posledním Tinder rande.

Bolesque 7

PEPUNA CHALOUPKOVÁ DOPORUČUJE: NOIROVÝ KLENOT Z ARGENTINY A DOKUMENT O CELOŽIVOTNÍ LOVESTORY V UTAJENÍ

0f1bc926 a040 9a3d bf10 5879f4b3bf14

DENÍKY BLÍZKOSTI (El apego) / Argentina / 2021 / 102 min

Kdyby Mezipatra měla půlnoční sekci pro fajnšmekry, tenhle film by ji otevíral. Jako fanynka Stricklandových provokací nebo raného Almodóvara-punkáče na festivalech vždycky trochu trpím uniformitou, která se pojí s představami o “vysokém umění”. Deníky blízkosti ale dokazují, že cinefilní klenot se může schovávat i za cákanci krve a kyseliny.

ElApego mainstill

NELLY A NADINE (Nelly & Nadine) / Švédsko, Belgie, Norsko / 2022 / 80 min

Velké romantické příběhy většinou potřebují potopenou loď, znepřátelené rody nebo šermířský souboj. Nelly a Nadine si ale místo okázalých gest vystačí se vzpomínkami a rodinnými videi, která přesto načrtávají lovestory století. Ideální volba pro všechny cyniky, kterým tradiční romance už lezou krkem a přesto se taky někdy chtějí dojmout.

NNAutoImagesArchiveTogetherInShorts 1

Nemáte dost? V letošním programu na vás čeká 6 filmových sekcí. Od prvotřídní celovečerní soutěže přes důvtipné kraťasy, kultovní retro snímky, autentické dokumenty, distribuční hitovky až po sekci Queer Mixér, která se vymyká kategoriím.
A nechybí ani doprovodný program včetně industry sekce a večírků s line-upem, za který by se nemusel stydět ani hudební festival.

FaLang translation system by Faboba