• Skončil 16. ročník queer filmového festivalu Mezipatra.
  • V Praze se konal od 5. do 12. listopadu, v Brně od 12. do 18. listopadu. Celkem ho v obou městech navštívilo 11 700 diváků.
  • Diváckou cenu získalo nizozemské drama Antonia (Antonia's Line).

Festival Mezipatra má za sebou úspěšný ročník: během dvou týdnů celkem 11 700 divákům představil 66 filmů s queer tematikou. Kromě soutěžních hraných snímků, šestice dokumentů, retrospektivní sekce a zvláštního uvedení dramatu 54: The Director's Cut mohli zhlédnout také sedm bloků krátkých filmů.

 
Divácká cena a další ocenění

Na slavnostním zakončení brněnské části byl vyhlášen snímek, který získal diváckou cenu: je jím Antonia, drama režisérky Marleen Gorris z roku 1995. „Feministickou pohádku“ o matce a dceři, které se po konci druhé světové války ujmou hospodářství na nizozemském venkově, uvedla Mezipatra v rámci retrospektivní sekce. Její popularita u českých diváků přispěla k celkovému úspěchu ženských filmařek, všechny tři hlavní festivalové ceny totiž letos připadly režisérkám.

Ocenění nejlepším celovečerním a krátkých filmům předali pořadatelé už 12. listopadu v rámci zakončení pražské části. Cenu hlavní poroty pro nejlepší celovečerní film získal filmový debut italské režisérky Laury Bispuri Navždy pannou (Vergine giurata) o albánské ženě, která se podle zvykového práva stane mužem a vzdá se fyzické lásky. Zvláštní uznání pak porota udělila snímku Nathana Nicholovitche Kam padá stín (De l'ombre il y a).

Cenu pro nejlepší krátký film obdržel od studentské poroty švédský snímek 9:55-11:00, Ingrid Ekman, bytem Bergsgatan 4B (9:55-11:00, Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B) režisérek Cristine Berglund a Sophie Vukovic. Zvláštní uznání získal snímek o mládí dramatika Ladislava Stroupežnického Furiant, který natočil český režisér Ondřej Hudeček.

 
Festivaloví hosté a doprovodný program

Pražská část Mezipater letos přivítala hosty z osmi zemí světa, mimo jiné režiséra filmu 54: The Director's Cut Marka Christophera, indického dokumentaristu Parveze Sharmu, který přivezl dokument Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca), a francouzského herce Davida D'Ingéa, který ztvárnil hlavní roli ve zmiňovaném dramatu Kam padá stín (De l'ombre il y a).

Festival lákal diváky také na diskuse a přednášky s odborníky. V Praze promluvili například britský trans* aktivista a youtuber Fox Fisher, barmský bojovník za lidská práva Aung Myo Min a americká queer teoretička Karen Tongson, debatovalo se také o fenoménu „teplé“ fonetiky. V Brně proběhla panelová diskuse o queer filmu a televizi Mezipatra Talks, nabito bylo i na vyjížďce po místech spjatých s queer historií města, kterou uspořádala Společnost pro queer paměť.

 
Festivalové ozvěny

Na Mezipatra během roku navážou i další akce. Regionální festivalové ozvěny se letos budou konat už podeváté v Olomouci od 18. do 22. listopadu; v Liberci proběhnou letos poprvé, a to od 27. do 29. listopadu. V Praze se připravují pravidelné filmové projekce pod názvem Mezipatra Approved a v srpnu 2016 tradičně přibude letní kino v rámci Prague Pride. Pro více informací mohou zájemci sledovat Facebook Mezipatra QFF a webové stránky festivalu www.mezipatra.cz.


Další informace najdete na www.mezipatra.cz.

Znělku letošního ročníku, trailery k filmům a Festivalové minuty najdete na našem YouTube kanál.

Výběr fotek letošního ročníku, fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na: https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba