• Queer filmový festival Mezipatra uvede v březnu britsko-americký snímek Carol.
  • V hlavních rolích excelují Cate Blanchett a Rooney Mara, režie se ujal Todd Haynes.
  • Snímek získal po premiéře v Cannes cenu Queer Palm a měl šest nominací na Oscara.

Kino Lucerna
31. března 20:30
cena vstupenky 129 Kč

Předprodej vstupenek zde.
Foto v HQ stahujte zde

Dlouho očekáváné romantické drama mohou čeští diváci vidět už 31. března v rámci série Mezipatra Approved, která v průběhu celého roku představuje vybrané filmy s queer tematikou. Do široké distribuce pak snímek uvede Bontonfilm od 21. dubna.

Film režiséra Todda Haynese začíná o Vánocích roku 1952. Therese Belivet (Rooney Mara) si přivydělává jako prodavačka v obchodním domě na Manhattanu. Právě tam se setkává s Carol Aird (Cate Blanchett), tajemně krásnou ženou z vyšší společnosti. Letmé, ale intenzivní setkání vede k pozvání na oběd a mezi hrdinkami postupně vzniká vášnivý milostný vztah. Poměr však naráží na společenské nepochopení a pro rozvádějící se Carol i pro mladou Therese může mít zničující důsledky.

Todd Haynes si jako námět vybral román Patricie Highsmithové Cena soli, který v době svého vydání na začátku 50. let vyvolal rozporuplné reakce: homosexuální vztah totiž podával v nezvykle pozitivním světle. Boj proti společenským konvencím však režisér prezentuje spíš mezi řádky, hlavní pozornost upírá na univerzálnější téma osudové lásky. „Carol ani Therese nejsou součástí žádné konkrétní subkultury, jde především o intenzitu jejich vztahu,“ podotýká Cate Blanchett.

Film Carol měl premiéru na loňském festivalu v Cannes, odkud si odvezl cenu Queer Palm. Měl také pět nominací na Zlatý glóbus a šest nominací na Oscara včetně ocenění pro nejlepší herečku v hlavní roli, nejlepší herečku ve vedlejší roli, nejlepší kameru a nejlepší adaptovaný scénář.

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba