• Festivalové filmy bude ale možné zhlédnout na Aerovod.cz až do 5. ledna.
  • Hlavní soutěž celovečerních filmů vyhrálo německé drama Nic ve zlým (Futur Drei).
  • V soutěži krátkých filmů bodoval francouzský snímek Hugo v 18:30 (Hugo 18h30).
  • Diváckou cenu si odnáší belgické coming-of-age drama Lola (Lola vers la mer).

21. listopadu skončil online ročník queer filmového festivalu festivalu Mezipatra. Vítězem hlavní soutěže se stalo německé drama Nic ve zlým (Futur Drei) režiséra Faraze Shariata o životě mladých queer přistěhovalců v Německu. Film vyhrál cenu Teddy Award na MFF Berlinale a na Mezipatrech mu přiřkla vítězství mezinárodní soutěže porota ve složení vedoucí industry festivalu Dok Leipzig Brigid O'Shea, režiséra Mariána Amslera a novinářky Barbory Šichanové:

„Přestože jsme se jako porotci letos nemohli potkat osobně, jednomyslně jsme vybrali film věnující se tématu rodiny, identity, sounáležitosti, lásky a ztráty a to v prostředí imigrantů v současném Německu. Snímek zpracovává otázky stereotypů a stigmatizace určitých skupin společnosti, ve vší ryzosti ukazuje lidskou empatii i apatii, krásu i ošklivost, a také snahu jednotlivých postav obstát ve světě, jehož realita je často krutá.”

Vítězem sekce krátkometrážních filmů se stal francouzský snímek Hugo v 18:30 (Hugo 18h30) režisérů Simona Helloca a Jamese Macivera. Ten sleduje mladého herce Huga, který na castingu dostane úkol odvyprávět nějaký příběh. Výpověď ale musí být improvizovaná. Tak začíná hluboce osobní zpověď o přátelství, sexu a smíření. Studentská porota na filmu ocenila jeho celkové vyznění:

„Říká se, že lidská emoce je složitá záležitost nekonečných chodeb naplněných působivými vzpomínkami ale i přihrádek lítosti a omylů. Rozhodli jsme se vybrat film, který nám poskytl nejen důležité téma, ale také poselství lásky a hlavně naděje,” shodli se režisérka Natália Antoňáková, audiovizuální umělec Kryštof Blabla a model a zpěvák ISAAC.

Zvláštní uznání si od studentské poroty vysloužil animovaný film Genius Loci od Adriena Merigeau:

„Rádi bychom udělili zvláštní uznání filmu za jeho abstraktní poezii obklopující přirozený emocionální chaos, duševní zdraví, výjimečně inovativní obraznost a její ucelenou formu a použití filmového jazyka.”

Diváckou cenu si odnáší snímek Laurenta Micheliho Lola (Lola vers la mer), který letos Mezipatra uvedla do české distribuce pod svojí značkou Queer Kino. Belgická road-movie citlivě a bez stereotypů zobrazuje trans hlavní postavu, svobodomyslnou Lolu, na cestě za uctěním památky mrtvé matky a budováním vztahu s konzervativním otcem.

I když Mezipatra předala ceny, tak rozhodně nekončí, protože většina filmů z celého programu bude na portálu aerovod.cz dostupná až do 5. ledna. Jeden film stojí 80 Kč, celá festivalová nabídka pak 950 Kč.


Kontakt pro média:
PR manažerka Leonora Nushi, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 608 910 494
Karolína Poliaková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 734 111 409

FOTKY KE STAŽENÍ:
http://mezimedia.capsa.cz
Uživatelské jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba