• V pátek 17. listopadu skončil v Brně slavnostním ceremoniálem queer filmový festival Mezipatra.
  • Celkem se na 24. ročníku festivalu s tématem Na rozcestí představilo 69 celovečerních, krátkých a dokumentárních snímků.
  • Diváckou cenu vyrobenou studiem DECHEM si odnesl celovečerní debut Ohňostroje (Stranizza d'amuri) italského režiséra Giuseppeho Fiorella.

17. listopadu skončil v Brně festival Mezipatra. Na závěrečném ceremoniálu se promítal snímek Po proudu (Drifter) a vyhlášena byla i divácká cena. Letos ji získala italská lovestory Ohňostroje (Stranizza d'amuri) od režiséra Giuseppeho Fiorella.

Děj vítěze divácké ceny je inspirován skutečnými událostmi na Sicílii v 80. letech. Sedmnáctiletý Gianni prošel nedobrovolným coming outem a v silně homofobní společnosti se potýká s neustálými útoky. Nino oproti tomu žije svůj život v milující rodině v sladké nevědomosti o své sexualitě. Náhoda spojí jejich cesty a stanou se z nich nerozluční přátelé. Brzy ovšem jejich vztah přeroste v čirou lásku a to jediné, po čem touží, je prožít svůj milostný příběh beze strachu.

Režisér Giuseppe Fiorello se na slavnostní ceremoniál v kině Art nemohl dostavit, a tak poděkoval všem divákům a divačkám Mezipater na dálku: “Cena diváků je pro mě hodně důležitá. Možná patří mezi ty nejkrásnější, nejdojemnější, nejupřímnější ceny, které lze za celou kariéru získat. Předám ji všem těm, kteří se na natáčení filmu podíleli, podělím se o ni s celým produkčním týmem, který mi umožnil realizaci tohoto příběhu, s producentkou Eleonorou Pratelli, s Rai Cinema a se všemi těmi, kteří stáli po mém boku, s celým technickým týmem a celým uměleckým týmem, s herci a herečkami. A především, dovolte mi, se dvěma protagonisty: s Gabrielem Pizzurro a Samuelem Segreto, kteří ve filmovém příběhu ztvárnili vzpomínku na ty dva chlapce z Giarre, Antonia a Giorgia. Právě k nim směřují mé osobní myšlenky, mé osobní věnování.”

Hlavní ceny byly uděleny na pražské části festivalu. Nejlepším celovečerním snímkem se stal jihokorejský film Paví tanec (Gong-jak-sae) režiséra Sung-bin Byun. Nejlepším krátkým snímkem byla Bezesná noc (Nuit Blonde). Zvláštní ocenění si od hlavní poroty odnesl brazilský snímek Pravidlo 34 (Regra 34) a od studentské poroty krátkometrážní film Neo Nahda.

Festival Mezipatra ceremoniálem v Brně končí, ale diváci a divačky se mohou těšit na ozvěny v regionech. Letošní filmy se budou promítat například v Olomouci. V průběhu roku pak Mezipatra dostávají queer filmy do kin po celé ČR pod distribuční značkou Queer Kino.

FaLang translation system by Faboba