• Queer filmový festival Mezipatra letos uvede šest výrazných dokumentů.
  • V sekci krátkých filmů bude soutěžit 44 snímků, které se promítají v sedmi blocích.
  • Na webu České televize budou od 28. října k vidění krátké fimy z loňského ročníku.

Dokumentární sekce

"Vybraná šestice dokumentů rezonuje s letošním tématem Dny, které otřásly světem, a řeší aktuální společenské otázky a kauzy. Ať už je to současná podoba islámu, úděl queer vrcholových sportovců nebo pozitivní společenské změny v Evropě," říká programová ředitelka Lucia Kajánková.

Odvážný a osobní snímek Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca) indického režiséra Parveze Sharmy dokumentuje jeho pouť do Mekky: diváci se jeho prostřednictvím podívají na posvátné místo, kam smí vstoupit jen muslimové a kde je oficiálně zakázáno filmovat. Ústředním tématem je pak konflikt autorovy homosexuality a islámu, který ji zavrhuje.

Dokument Víc než vítězství (Out to Win) zase konfrontuje menšinovou sexuální orientaci s nepříliš tolerantním světem profesionálního sportu. Sleduje, jak coming-out ovlivnil kariéru známých vrcholových sportovců, jako je tenistka Martina Navrátilová, basketbalista John Amaechi nebo americký fotbalista Michael Sam, i to, jak se situace mění díky otevřenější nastupující generaci, pro kterou už homosexualita není tabu. Mezipatra film uvedou v evropské premiéře.

Velmi rozdílné pohledy na situaci v Evropě nabízí dvojice filmů: španělská Carlina cesta (El viaje de Carla) se odehrává v dnes poměrně liberálním Španělsku a je portrétem Carly Antonelli, trans* herečky a aktivistky, která v 70. letech začínala jako kabaretní umělkyně a dnes je členkou parlamentu. Chorvatský dokument Nemocná (Bolesno) ukazuje šokující příběh dívky Any, kterou se na tamní psychiatrické klinice pět let pokoušeli "vyléčit" z homosexuality.

O něco veselejší, sebeironický, ale rozhodně ne bez přesahu je snímek Mluvím jako buzna? (Do I Sound Gay?) amerického režiséra Davida Thorpa, který si odnesl diváckou cenu z filmového festivalu v Torontu. Ten s pomocí svých přátel i odborníků reflektuje vlastní hlasový projev a zkoumá kulturní konotace spojené s tím, jak "mužně" nebo "zženštile" lidé mluví.

Humor nechybí ani Peterovi de Rome. Portrét Praotec gay porna (Peter the Rome Grandfather of Gay Porn) sleduje padesátiletou kariéru pornorežiséra od dobrodružných začátků, kdy natáčel ilegálně třeba v newyorské podzemce, po dnešek, kdy ve svém oboru platí za legendu. Vzpomínky energického filmaře střídají ukázky z jeho filmů, které má dnes v péči Britský filmový institut.

Hlavní soutěž krátkých filmů

"Ve výběru krátkých filmů se setkávají čerstvá díla z let 2014 a 2015: filmy studentské i profesionální, hraná dramata a komedie, hudební videa, animace a dokumenty, celkově ze čtyř světadílů," popisuje Lucia Kajánková s tím, že při výběru hrála roli jak kvalita a originalita jednotlivých snímků, tak jejich žánrová i obsahová pestrost.

Čtyřiačtyřicet filmů bude k vidění v sedmi tematických blocích. Blok Chtěla bych jí říct... spojuje sedm něžných, humorných i dramatických příběhů o lásce mezi ženami; Zrcadlo, zrcadlo zkoumá téma nonkomforní genderové identity; V dámské společnosti je výběr filmů s hrdinkami, které už mají něco za sebou a život vidí s okouzlujícím nadhledem; V hodině mezi psem a vlkem je kolekce temnějších snímků o mužské sexualitě. Názvy bloků Nevyřčené touhy, Stručné dějiny násilí a V rodinném kruhu pak mluví samy za sebe.

Ze všech uvedených krátkometrážních filmů tradičně vybere studentská porota ten nejlepší. Loňského vítěze, mrazivý snímek Aban a Koršíd (Aban and Khorshid) natočený podle skutečných událostí, i všechny ostatní krátké filmy z minulého ročníku budou mít diváci možnost zhlédnout od 28. října na webových stránkách České televize, která je hlavním mediálním partnerem akce.

Podívejte se na kompletní program.

Znělka letošního ročníku na našem youtube kanále, kde najdete rovněž trailery k filmům a během festivalu i Festivalové minuty.

Fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

FaLang translation system by Faboba