Mezipatra jsou prakticky za rohem. Ve čtvrtek začínáme v Praze, a pak vás čeká festival nabitý těmi nejlepšími queer snímky. Stále nevíte ale, na jaký film vyrazit? Pomohou vám ti nejpovolanější z týmu Mezipater, programoví koordinátoři Vadim Kuskov a Viktor Licek.


Vadim Kuskov doporučuje: Na své si přijdou fanoušci a fanynky Asie

vadimkuskov

PAVÍ TANEC / Gong-jak-sae / Jižní Korea / 2022 / 115 min
Feel-good trans filmů je málo. Korejských feel-good trans filmů je ještě míň. Do Pavího tance jsem se zamiloval hned po prvních pěti minutách a řekl jsem si, že ho musím dostat na Mezipatra a promítnout co nejvíce lidem. Proč na něj jít? Protože ten film je barevný, vtipný a skutečně unikátní, jelikož nahlíží na korejskou tradiční kulturu z nového úhlu. Představte si, jak by vypadal seriál Posé v kulisách tradiční korejské vesnice. Nemůžete? Tak si běžte koupit lístek.

PÍSNĚ PSANÉ ŽALEM / Xiao bai chuan /  Čína / 2023 / 92 min
Snímek Písně psané žalem je další asijská pecka. Osobitý příběh s téměř snovým vizuálem hledá odpověď na jednoduché otázky. Jaký to je, když se do někoho poprvé zamilujete? A co to s vámi udělá? Film Písně psané žalem mě zaujal tím, že příběh hlavní postavy je tak univerzální, že se na něj dokážeme napojit nehledě na kulturní rozdíly a jazykovou bariéru. A jako milovník asijské kultury vás chci upozornit na jednu zajímavost: píseň, kterou zpívají hlavní hrdinky, se v čínštině používá jako ukolébavka, zatímco se v korejštině zpívá na rozloučenou.


Viktor Licek doporučuje: vítěz z Locarna a šťavnaté melodrama

viktorlicek

PRAVIDLO 34 / Regra 34 / Brazílie, Francie / 2022 / 100 min
Pravidlo 34 doporučuji, kudy chodím - a ne jen tak pro nic za nic. Vítěz loňského Locarna má v sobě neokoukanou energii a drive, když v monumentálním gestu ženského empowermentu hledá styčné plochy mezi morálně-filozofickou právní rozpravou a ponořením do tranzu sex worku a BDSM. Zdrcující brazilské dílo, které perfektně pracuje s dynamikou herectví a pokládá nepříjemné otázky o zodpovědnosti, sebelásce a nakonec i filmařské etice.

CO PO NÁS ZBYDE / Knochen und Namen /  Německo / 2023 / 104 min
Mezi řádky a mezi slovy. Co po nás zbyde možná vypráví hlavně v groteskně statických záběrech z nabílo vymalovaných bytů, tělocvičen a supermarketů, ale tuhle formální volbu dává hrdě na odiv - a ve svých strohých kulisách vaří šťavňaté melodrama o páru přemýšlivých a zadumaných Němců, jehož každá vteřina stojí za to.


Tak na viděnou ve čtvrtek 2. listopadu v Lucerně, kde slavnostně zahájíme festival Mezipatra s moderátorským duem Buchty Radia Wave a jedním z filmových tipů, snímkem Ohňostroje.

Main Fireworks

FaLang translation system by Faboba