CELOVEČERNÍ SOUTĚŽ

Hrdinové*hrdinky deseti celovečerních filmů stojí na rozcestí, která mohou vést jak k nebeským výšinám, tak k hořkým slzám. Pravidlo 34 ukazuje obsesi mladé právničky nebezpečnými sexuálními touhami. Míjení a Co po nás zbyde odhalují praskliny dlouholetého soužití a pomýlená rozhodnutí. Hlavní představitelky filmů Blue Jean a Všechno to ticho sice žijí spokojený život se svými přítelkyněmi, ale každá se potýká s jinou nástrahou.

Knochen Presse 2

Ohňostroje jsou epickým příběhem podle skutečných událostí o zakázané lásce dvou mladíků na Sicílii 80. let. Kluci z venkova naopak ukazují svobodnější život současných gayů na francouzském venkově. 20 000 druhů včel tentokrát ve Španělsku sleduje osmiletou Lucíu, která se snaží přesvědčit rodinu o své identitě.

20.000 species of bees still 2

Jihokorejský film Paví tanec vypráví o návratu trans tanečnice do rodné konzervativní vesnice. Letní čínský snímek Písně psané žalem nabídne příběh o neopětované mladé lásce, která přenese Xian přes hranici dětství do dospělosti.

ASONGSUNGBLUE 24 1.44.1 The Seventh Art Pictures

DOKUMENTÁRNÍ SEKCE

Letošní dokumentární výběr nabídne snímky uvedené na nejprestižnějších světových festivalech, jako jsou Sundance, SXSW, Berlinale či dokumentární velikáni IDFA a CPH:DOX. Vtipný a pozitivní film M jako matky jako čerstvý letní vánek oslavuje čirou lásku a mateřství. Se sympatickým párem si projdeme těhotenstvím, porodem a vším, co může následovat. Snímek Kdo nejsem se pouští do velmi opomíjeného tématu intersexuality. Daří se mu to s empatií a nečekanou upřímností. Pornomelancholie sleduje pornfluencera Lala, který přes profesní úspěchy pociťuje v soukromí neukojitelný žal. A Kokomo City nabídne zákulisí života sexuálních pracovnic. Vyprávění z první ruky nabídnou čtyři živelné a ostře upřímné trans Afroameričanky, pro které žádné téma není tabu.

WIAN Sharon 2

HLAVNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH FILMŮ

Láska, sex… a trápení. Ne, nemusíš se vracet do dětství s Bravíčkem, aby sis vychutnal*a tohle kombo. Hlavní soutěž krátkých filmů ti tenhle rok přináší v rekordních osmi blocích mix nadšení, zhnusení, lásky, nenávisti, posedlosti, sexu, bizáru, humoru, dramatu… Zkrátka všeho, co si naše ctěné lačné diváctvo přeje. Nechybí klasiky v podobě gay, lesbického, rodinného či trans bloku a novinkou není ani oblíbený temný blok nebo podivné pochoutky. Tenhle rok se však urodilo i několik jedinečných filmů, pro které jsme museli pár kategorií přidat. Přivítejte tedy snímky z produkce Visegrádské čtyřky a taky ty, které zpracovávají téma odporu. Užijte si emoce jako na horské dráze na letošních kraťasech!  

Vibrator Girl Film Still 4

QUEER KINO UVÁDÍ

Teplé filmy milujeme celoročně, nejen v listopadu! Už od roku 2019 naše distribuční společnost Queer Kino vysílá queer filmy do všech koutů republiky. Výběr novinek z našeho repertoáru a taky osvědčené klasiky máte možnost vidět i v programu letošních Mezipater. Lekci z gruzínských tradičních tanců s nemalou dávkou vášně a něhy si pro vás připravili kluci z bijáku Dokud se tančí. Je libo spíše pohodu na hřejícím sluníčku v holčičí společnosti? Není problém, Léto v Kreuzbergu vaše přání splní znamenitě. Mistr spojení obrazu a hudby Xavier Dolan dostojí svého jména v Matthias a Maxime a kvality výjimečné polské kinematografie potvrdí letošní distribuční novinka Slon. Jestli jste na loňských Mezipatrech nestihli vítězné francouzské drama Pět ďáblů s Adéle Exarchopoulos v hlavní roli, máte jedinečnou šanci si tenhle divácký hit užít v pravé festivalové atmosféře. Tak hezkou podívanou! 

02 Slon

QUEER MIXÉR

Letošní mixér je až po poslední rysku napěchován ingrediencemi, které uspokojí i ten nejmlsnější jazýček. Ať však mixujeme jako mixujeme, jedna z ingrediencí je vždy cítit nejvíc – svoboda. Atraktivní mlaďoch Moritz z filmu Po proudu se snaží naučit žít na vlastní pěst a ve svobodě nalézt její pravé kouzlo a možnosti. Pro nadějné filmařky a filmaře z Ukrajiny je naopak svoboda něco, po čem navzdory odlišným tématům a uměleckým postupům touží ze všeho nejvíc. Žít volně jako pták s sebou nese nejen nekonečno možností, ale také velkou dávku zodpovědnosti za svůj život i životy ostatních, které chtě nechtě svým jednáním ovlivňujeme. Balancovat mezi opojením ze svobody a hranicemi, které byste neměli překročit za žádných okolností, je mnohdy těžké. Náš koktejl to však zvládá z přehledem! 

Rebel Queers

RETROSPEKTIVA

Letošní retrospektivní sekce dostává podobu toho nejvýraznějšího, co se ve druhé půlce minulé dekády na Mezipatrech urodilo, se zaměřením na letošní festivalové téma Na rozcestí. Od dokumentárního zástupce Irská královna, který vyhrál v roce 2016 Diváckou cenu, přes vítěze ceny pro Nejlepší celovečerní film v mezinárodní soutěži roku 2017 Plážoví flákači až po komedii Převýchova Cameron Post, která si odnesla Diváckou cenu v roce 2018.

Kopie souboru the miseducation of cameron post pic

Představujeme tak příběh Panti Bliss, irské drag queen, aktivistky a influencerky, která se s odzbrojující silou a přesahem vyjadřuje k velkým tématům homofobie, HIV nebo manželství pro všechny. Frankie se poflakuje Brooklynem a řeší svou první velkou otázku identity – věnovat se své dívce, nebo pánům ze seznamky? Cameron zase bojuje v převýchovné instituci pro queer lidi za svoji svobodu ve snímku plném popkulturních odkazů. 

FaLang translation system by Faboba