Projít zotavením znamená být odolnější než předtím. A právě tuto proměnu zažívají hrdinky a hrdinové letošních snímků, které v souladu s tématem festivalu staví příběh na změně k lepšímu. Díky uvědomění si a hlavně přijetí vlastní křehkosti se postavy stávají silnějšími a odolávají nástrahám, které před ně staví okolí i ony samy. Dominantní narativ o stabilitě, jež je často pouhou chimérou, se tak v příbězích stává výzvou, kterou musí rozpoznat a pokořit.

Současná stabilita v našem reálném životě symbolizuje klid a pohodlí, ale při bližším pohledu se ukazuje, za jakou cenu. Kolik problémů jen zůstalo přehlíženo, protože byly součástí předešlého normálu a většině lidí vyhovovalo je nerelativizovat. Ačkoliv si ale naše společnost před sebe klade nemálo překážek, naděje na změnu je vždy.

Pokusit se o uzdravení však nebude tak jednoduché jako spolknout prášek. Musíme pátrat po změně a přehodnotit, co znamená „svět tak, jak ho známe“. Chceme se z pohodlnosti vrátit do známého status quo, nebo sebrat odvahu a pracovat na odlišné budoucnosti? 21. ročník festivalu nabízí prostor pro zotavení a pro imaginaci nového. Pojďte se s námi zastavit a proměňte péči o sebe do aktu rebelie!

Veronika Hanáková, programová koordinátorka

FaLang translation system by Faboba