• Dvě mezinárodní poroty rozdaly 5 ocenění.
  • Vítězný film můžou diváci vidět zítra, 13. listopadu od 20:30 hodin v kině Světozor.
  • Cena diváků bude udělena na zakončení brněnské části festivalu 22. listopadu.

Z deseti výjimečných snímků, které se na 15. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra představily v Hlavní soutěži celovečerních filmů, vybrala mezinárodní porota ten nejlepší. Vítězem letošních Mezipater se stala nevšední švédská romance Něco se musí zlomit (Nånting måste gå sönder) režiséra Estera Martina Bergsmarka. Cenu ve formě křišťálové dýky od studia Dechem převzal dnes večer na závěrečném ceremoniálu v kině Lucerna scenárista a aktivista Eli Levén, podle jehož novely byl film natočen.

twbreak

„Mezinárodní porota s potěšením uděluje hlavní cenu filmu Něco se musí zlomit za autentickou rezistenci mainstreamové lásce. Oceňuje zejména originalitu postav a jejich ohromující a nádhernou perspektivu, kterou lze v kinematografii zakusit jen výjimečně. Jde o lásku, která překračuje všechny hranice,“ stojí ve stanovisku poroty ve složení Bill Guentzler (umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Clevelandu), Peter Knegt (novinář Variety, Indiewire a filmař) a Pavla Jonssonová (hudebnice a vysokoškolská pedagožka specializující se na gender).

Hlavní cena Mezipater je tak vedle hlavní ceny Tiger Award na festivalu v Rotterdamu dalším velkým úspěchem Bergsmarkova filmu. Režiséra Mezipatra ocenila již předloni, když jeho filmu Hlemýžďky přiřkla Zvláštní uznání poroty. Snímek Něco se musí zlomit o androgynním chlapci, který sní o tom, že bude dívkou a potkává svůdného pankáče Andrease, můžou diváci vidět ještě jednou. Projekce vítězného filmu začne ve čtvrtek ve 20.30 v kině Světozor.

twlooks

Porota však udělila i Zvláštní uznání, ze kterého se těší brazilské romantické drama V jeho očích (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho) režiséra Daniela Ribeira. „Udělujeme Zvláštní uznání filmu V jeho očích za poskytnutí nové cesty k vnímání lásky a naděje ve vztahu k tématu festivalu „Dokud nás smrt nerozdělí“,“ sdělila porota. Snímek, jenž získal Teddy Award na Berlinale, a který vysílá Brazílie do boje o Oscara, promítla Mezipatra i ve verzi s českou audiodeskripcí pro nevidomé.

twvacance

twaban

Mezinárodní studentská porota pak ocenila nejlepší krátké filmy. Hlavní cenu dostal korejský film Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee za „vkusnou směs humoru a dramatu, obdivuhodné výkony herců a vysokou kvalitu provedení.“ Zvláštní uznání putuje filmům Aban a Koršíd (Aban and Korshid, režie Darwin Serink) a YOLO (Lækre til vidør, režie Marie Grahtø Sørensen). Mezipatra uvedla 48 krátkých filmů z 21 zemí.

twyolo

Pražská část festivalu, jež začala 6. listopadu, přivítala tisíce diváků. Mnoho projekcí bylo zcela vyprodaných (Kluci a Guillaume, ke stolu! či Putinovy „Děti 404“), festival přivítal i hosty z celého světa. S Putinovými „Dětmi 404“ přijeli režiséři Askold Kurov a Pavel Loparev, s dramatem O holkách a koních režisérka Monika Treut. Mezipatra okořenily debaty i parties. Vedle projekcí pro veřejnost se uskutečnily školní projekce filmů na téma šikana a prevence HIV. Po filmu následovala diskuze s odborníky. Projekcí se zúčastnilo 400 dětí a měly nadšený ohlas.

15. ročním Mezipater se nyní přesouvá do Brna, kde proběhne do 15. do 22. listopadu. Finální návštěvnost a vítěze Divácké ceny vám představíme po skončení brněnské části festivalu.

Vítězný film Mezipater Něco se musí zlomit uvidíte v Brně ve středu 19. listopadu v 18 hodin v kině Art. V jeho očích, oceněné Zvláštním uznáním, v Brně festival zahájí. Na projekci tedy vyražte v sobotu 15. listopadu ve 20 hodin do kina Scala. Projekce nejen pro nevidomé potom začne 21. listopadu od 18 hodin v kině Art. Oceněné krátké filmy uvidíte ve speciálních blocích: Taková normální korejská rodinka je na programu 18. listopadu v 17.45 hodin v kině Art, Aban a Koršíd 17. listopadu ve 20.15 hodin v kině Art a 21. listopadu ve 20.15 hodin tamtéž. YOLO je součástí bloku, který začne 16. listopadu od 17.45 hodin v kině Art a 22. listopadu v 17.45 hodin tamtéž.

Kontakt:

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.mezipatra.cz

Veškeré fotografie včetně fotografií cen od studia Dechem naleznete na:

https://mezimedia.capsa.cz/

Jméno: press

Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba