Jubilejní 20. ročník Mezipater udělil ve čtvrtek večer v kině Lucerna ceny nejlepším letošním snímkům. Hlavní porota ocenila coming-of-age komedii Adam od amerického režiséra Rhyse Ernsta jako nejlepší celovečerní film. Studentská porota vybírala mezi 39 krátkými snímky a jako výherce zvolila švédský film Život není peříčko od Dawida Ullgrena. Srdce diváků a divaček Mezipater si letos získal snímek Dokud se tančí z prostředí tradičního gruzinského tance. Kdo film nestihl na festivalu, bude mít ještě spoustu možností, jelikož ho uvedeme v kinech pod naší novou distribuční značkou Queer Kino. Gratulujeme vítězům ke krásným cenám od studia Dechem!


Hlavní cena poroty pro nejlepší celovečerní film: Adam

celovecerak

Píše se rok 2006. Adamovi je 17, žije s rodiči na malém městě a zatím se mu moc nedaří být cool ani bodovat u holek. Když ho starší sestra Casey pozve, ať s ní stráví letní prázdniny v New Yorku, je nadšený – třeba se na něj konečně usměje štěstí. Rychle ale zjišťuje, že ho čekají trochu jiné zážitky. Je totiž vržen do prostředí queer barů, pochodů za férové manželství a dalších happeningů. Když se proto zakouká do Gillian, která ho považuje za trans kluka, ocitá se Adam před nelehkým rozhodnutím. Celovečerní debut Rhyse Ernsta vás odzbrojí svou autenticitou a chytře, s vtipem a nadhledem vyprávěným příběhem o důležitosti přátelství a vzájemné toleranci nejen v queer komunitách.


Hlavní cena pro nejlepší krátký film: Život není peříčko

shortfilm

Stárnoucí Cimon už patnáct let uniká ze svého zpackaného života do říše drag queens. Své sny nedokázal proměnit v realitu, má hluboko do kapsy a teď navíc přišel o práci. Podium a alkohol už jako záchranný kruh nestačí. Mraky se rozestoupí, když zazvoní telefon s nabídkou, která se neodmítá. Když realita není milosrdná k Cimonovi, bude aspoň k jeho alter egu?


Divácká cena: Dokud se tančí

divácká cena 2019

Od útlého věku je Merab součástí národního souboru, který se věnuje tradičnímu tanci. Vedoucí choreograf je k tanečníkům nesmlouvavý – v gruzínském tanci neexistuje žádná sexualita, pouze vyjadřuje duši národa. Nejen striktní pravidla tance, ale i rigidně smýšlející společnost ovlivňují život tvrdě trénujícího mladíka, jehož snem je vystupovat v zahraničí. Když se ale na tréninku objeví Irakli, Marebův svět se otřese v základech. Stojí před novým rivalem a zároveň je konfrontován s omamující přitažlivostí k jinému muži. V senzuální romanci, která tepe v rytmu úderné hudby, zachycuje Levan Akin touhu být volný i rozpor, který vůči svým kořenům můžeme pociťovat.


Ceny od studia Dechem

Ceny2019

FaLang translation system by Faboba