• Queer filmový festival Mezipatra proběhne v Praze od 5. do 12. listopadu. Poté se přesune do Brna, kde 21. listopadu končí.
  • Tématem letošního ročníku je Zotavení. Novinkou programu jsou dokumenty zařazené do hlavní soutěže.
  • Mezi nejočekávanější filmy letošního roku patří brazilské drama Hic (Vento Seco), coming-of-age snímek Jedna z tisíce (Las Mil y Una) nebo dokument Děvčátko (Little Girl). Součástí Mezipater bude i doprovodný program.

 Mezipatra letos začínají v Praze 5. listopadu, 14. listopadu se poté přesouvají do Brna, kde 21. listopadu slavnostním večerem končí. Festival přináší výběr těch nejlepších současných hraných, dokumentárních a krátkých filmů s queer tematikou. Nebude chybět ani oblíbená retrospektivní sekce. Tématem letošního ročníku je Zotavení (Recovery)

„Menšinové chvění, každodenní odrážení podvědomých útoků a snaha vypadat pro ostatní „normálně”, abychom se už od mala vyhnuli posměškům a napadení, si často vybírá svoji daň na psychickém a fyzickém zdraví queer lidí,” říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Rostoucí agrese vůči LGBTQ+ komunitě ve střední a východní Evropě a celosvětová pandemická krize byla pro nás impulzem k tomu, abychom se obrátili zpět ke své komunitě. Každé zranění totiž vyžaduje čas na zotavení a marginalizace těchto problémů vede jen k dalším nemocem,” uzavírá.

Festival chystá i programové změny. Nově jsou totiž do hlavní soutěže zařazeny i dva dokumentární snímky, které otevírají dosud přehlížená témata. Samostatná dokumentární sekce na Mezipatrech zůstává a ve své standardní podobě doplňuje hlavní soutěž o snímky, které zachycují důležité milníky queer historie 20. století, ať už z makro pohledu, nebo skrze intimní výpovědi jednotlivců. Zároveň v nich silně rezonuje téma zotavování, a to v rovině celé společnosti, LGBTQ+ komunity i jednotlivce. 

Mezi hlavní filmová lákadla festivalu patří brazilský snímek Hic (Vento Seco) o Sandrovi, který se rád nechává unášet do světa divokých erotických fantazií. Debutující Daniel Nolasco představí svébytnou gay odysseu, kde se všechny pohledy podřizují chtíči a touze. V Jižní Americe žije i sedmnáctiletá Iris z filmu Jedna z tisíce (Las Mil y Una). Ta se zamiluje do divoké a vulgární Renaty, a spolu pak hrdě čelí realitě chudého předměstí v Argentině. Dokument Holčička (Little Girl) pojednává o sedmileté Sashe, která se vždy cítila jako dívka. Její nejbližší okolí její identitu respektuje, ale mimo domov stále naráží na různé překážky. Film byl uveden na letošním Berlinale a probojoval se do výběru těch nejlepších dokumentů European Film Award za rok 2020.  

Doprovodný program naláká návštěvnice a návštěvníky festivalu například na workshop Transparentní čeština o tom, jak správně psát o genderové identitě a souvisejících tématech, nebo na panelovou diskuzi Nejsem homofob, ale… o menšinovém stresu a jeho vlivu na psychické a fyzické zdraví LGBTQ+ lidí. Kompletní program Mezipater bude zveřejněn 16. října po premiéře znělky.

Do 15. října si mohou zájemkyně a zájemci na serveru GoOut.cz koupit i výhodné festivalové permanentky na sedm filmů za cenu pěti. 


QFF Mezipatra 2020
Praha 5. – 12. 11.
Brno 14. – 21. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba