Náš tým sedmi queer filmových znalců a znalkyň celý rok neúnavně vybírá a hodnotí stovky filmů. Necelých 70 se jich letos probojovalo na Mezipatra. A naše dvě dramaturgyně se s vámi teď podělí o to, které filmy jsou jejich vůbec nejoblíbenější a co z doprovodného programu by vám rozhodně nemělo ujít! Všechny filmy, trailery, časy projekcí, doprovodné akce a další důležité informace najdete v sekci Programu.


TIPY VERONIKY HANÁKOVÉ

Veronika Hanáková


Celovečerní film: Dokud se tančí (And Then We Danced)

Gruzínský tradiční tanec je postaven na rozdělení silné maskulinity a jemné feminity. Mladý Merab nechce nic víc, než se dostat do národního souboru. Když se na tréninku objeví Irakli, Marebův svět se otřese v základech. Senzuální romance o touze být volný, a to i přes nevůli rigidní společnosti.

DOkud se tančí 2


Celovečerní film: Psychosia (Psykosia)

Celovečerní debut Marie Grahtø staví na žánrových konvencích gotického hororu a představuje příběh o snaze milostného sblížení odtažité psychiatričky Viktorie s živelnou pacientkou Jenny. Vizuální pocta Bergmanově Personě skrze nápaditou stylizaci podtrhuje náklonnost dvou žen.

Psychosia


Akce industry programu: Money, Action, Go!

Je možné prorazit s krátkometrážním snímkem? Jak uspět, když jsou všichni zvědaví jen na celovečerní film? Součástí prvního ročníku industry programu budou i prezentace několika příběhů režisérek a režisérů o tom, jak se jim podařilo vytvořit film, který byl zařazen do letošní krátkometážní soutěže. 

Money action go


TIPY PETRY CHALOUPKOVÉ

Petra Chaloupková


Celovečerní film: Pes štěkající na měsíc (Zai jian nan ping wan zhong)

Říká se, že pes, který štěká, nekouše. V tomto případě namísto domácího mazlíčka hryže celou rodinu svědomí. Jejich nevyřčená tajemství se pomalu a bolestivě prokousávají na povrch a sají krev mladé hrdince, která se pouze snažila představit svého snoubence rodičům.

Dog Barkign at the Moon


Blok krátkých filmů: O čem sním já

Blok animovaných krátkometrážních snímků dokazuje, že „bytí queer“ má mnoho forem, barev a tvarů. Někdy se „tomu“ nejlépe daří ve vatě, někdy se obléká do latexu a jindy se schovává do peřin. O čem se v noci zdá Vám?

o cem snim ja


Doprovodná akce: Cripping Queer Film

Jak to vypadá, když je někdo normální? To se na této odborné panelové diskuzi zřejmě nedozvíte. Zato bude řeč o všem, co se z omezujících pravidel a předpokladů o „normálnu“ statečně vymyká.

Cripping Queer Film

FaLang translation system by Faboba