• Ani 21. online ročník Mezipater se neobejde bez doprovodného programu.
  • Zájemkyně a zájemci se mohou těšit na diskuze, webináře i online DJ sety.
  • Připravena je také sekce pro filmové profesionálky a profesionály Queering the Industry.

 21. ročník Mezipater s tématem Zotavení celý přesunul online, ale ani letos nezůstanou návštěvnice a návštěvníci ochuzeni o rozmanitý doprovodný program. Ten odstartuje 5. listopadu zahajovacím ceremoniálem, který budou moderovat populární Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z pořadu Buchty Radia Wave.

„I v doprovodném programu jsme se letos snažili navázat na téma festivalu, Zotavení. To pro nás znamená nezůstávat u toho, že na nějaký společenský problém jen ukážeme, chceme místo toho nabízet i konkrétní řešení. Ať už na workshopech nebo třeba v rámci panelové diskuze, která se bude věnovat tomu, jaké osobní i kolektivní dopady má nesnášenlivost a s ní spojený menšinový stres,” říká koordinátorka doprovodného programu Marie Barvínková. „Velkou radost máme ze spolupráce s Terézií a Zuzanou z podcastu Vyhonit ďábla. A taky z toho, že se nám i v rámci online festivalu podařilo zachovat dva DJ sety, které budeme livestreamovat přímo z kavárny a kina Lucerna. Divačky a diváci si tak můžou aspoň doma připomenout atmosféru tradiční zahajovací a zakončovací party.“

Online workshopy

V pátek od 17:00 se můžou zájemci nejen z řad novinářek a novinářů zúčastnit webináře Transparentní čeština o tom, jak správně psát o trans a nebinárních lidech. Workshop Markéty Bečkové, moderátorky Lenky Králové a lingvistky Ivany Recmanové ze spolku Trans*parent bude stát na konkrétních příkladech z praxe.

V neděli 8. listopadu ve 14:00 je připraven další webinář Škola, základ queer života, na kterém Marcela Macháčková (Mezipatra na školách), Karel Pavlica (S barvou ven, Trans*parent) a hosté z pedagogického prostředí poradí, jak ve škole uchopit LGBTQ+ témata bez předsudků. Na oba workshopy je nutné se registrovat na mezipatra.cz.

Doprovodný program v přímém přenosu

V rámci každodenních přímých přenosů ze studia budou mít divačky a diváci možnost sledovat i některé z akcí doprovodného programu. Začínají každý den v 19:00.

V sobotu 7. listopadu se můžou podívat na diskuzi s tvůrkyněmi filmu Code of the Freaks o tom, jak se na filmovém plátně zobrazují lidé s postižením a jak se v tomto ohledu dá vymanit z ohraných schémat. V neděli 8. listopadu čeká na fanynky a fanoušky populárního podcastu Vyhonit ďábla nahrávání speciální živé epizody, tentokrát o fenoménu OnlyFans. Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová a jejich hosté se budou bavit o sexuální práci, studu, digitalizaci sexu a sociálním přijetí nebo vyloučení lidí, kteří si sexem vydělávají. V pondělí 9. listopadu následuje panelová diskuze Nejsem homofob, ale… o menšinovém stresu a zdraví LGBTQ+ komunity. Pozvání přijali sociální geograf Michal Pitoňák, psycholog Josef Smrž a sexuoložka Petra Vrzáčková. V úterý 10. listopadu proběhne interaktivní přednáška Štěstí přeje připraveným o PrEPu, tedy tzv. pre-expoziční profylaxi, která odstartovala revoluci v sexuálním životě hlavně gay a bisexuálních mužů. Robert Hejzák z České společnosti AIDS pomoc bude mluvit o výhodách i nevýhodách léku, o mýtech s ním spojených i o situaci v Česku. Ve středu 11. listopadu pak do studia dorazí režiséři, protagonistky a protagonisté unikátní dokusérie Trans*, která vznikla v produkci Streamu pro TelevizeSeznam.cz. Jednotlivé portréty ze série budou v rámci besedy střídat živé vstupy.

Off program z Brna

Brněnská část doprovodného programu začne 15. listopadu debatou Proč (ne)mlčíme o coming-outech známých osobností. Youtuber Lukefry a režisér Petr Bebjak se podělí o své vlastní zkušenosti. Večerem provede novinář a moderátor Filip Titlbach. Na 19. listopadu je naplánovaná diskuze Netflix and queer o známé streamovací platformě. Čím změnil seriál Pose zobrazování trans postav? Jak ovlivňují animované seriály typu She-ra vnímání queer hrdinů u dětí? To vše a ještě víc v panelové diskusi s filmovými teoretiky Šárkou Gmiterkovou, Evou Chlumskou, Martinem Veličem a Janou Glocarovou.

Industry sekce

O víkendu 7. a 8. listopadu se koná také sekce pro filmové profesionálky a profesionály Queering the industry. Diskuze Queering online content řeší zdánlivě svobodný virtuální prostor a jeho specifika. Hosty budou ruský youtuber, novinářka PinkNews nebo protagonista dokumentu z produkce Streamu. Webinář How to make a festival, Eastern edition přinese zkušenosti organizátorek a organizátorů queer filmových festivalů z Polska, Slovinska nebo Ruska. Akce Leonie Krippendorff: Voices of a Generation představí tuto talentovanou německou režisérku, která i ve svých filmech zatím tematizuje především zkušenosti dospívajících postav hledajících vlastní identitu a místo ve společnosti. Na konci roku bude pod značkou Queer Kino uveden do distribuce její poslední film Léto v Kreuzbergu (Kokon). Další režisérskou hvězdou, která se programu zúčastní, bude John Greyson. Ten se do povědomí zapsal hlavně bláznivým muzikálem Pacient nula (Zero Patience), který bude k vidění v retro sekci Mezipater. Diskuze s režisérkami a režiséry The art of shorts pak představí těžkosti a specifika tvorby krátkých filmů.

 

Kontakt pro média:
Leonora Nushi, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 608 910 494

FOTKY KE STAŽENÍ:
http://mezimedia.capsa.cz
Uživatelské jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba