Queer filmový festival Mezipatra uvádí program Identita ve městě, který proběhne v rámci Prague Pride od 6. do 11. srpna. Navštivte večerní promítání skvělých filmů a zúčastněte se zajímavých diskuzí v Kasárnách Karlín. Pozor, letos začínáme už v neděli!

Diskuze proběhnou v kavárně Bazén vždy od 19:00 a jsou zdarma. Filmy promítáme venku nebo v Garážích (dle počasí) od 21:00 a platí se na ně dobrovolné vstupné. Všechny projekce jsou English-friendly


NEDĚLE 6. 8.

19:00 Pub Quiz

Promažte mozkové závity, nasaďte klidně i ty nejvyšší podpatky a hurá jde se soutěžit. Další oblíbený queer pub quiz je tady! Dorazte společně s kýmkoliv, kdo se vyzná v queer historii a popkultura je jejich denní chleba. Celou akci moderuje drag queen Melancholia Blackbile.

21:00 Best of Shorts

To nejlepší z  krátkých filmů festivalu Mezipatra 2022. Připojte se k nám a zažijte ty nejsilnější a nejzábavnější příběhy pestrého spektra hrdinů*nek z celého světa.

dsc09233 optimized


PONDĚLÍ 7. 8.

19:00 Ciepła Polska

„LGBT-free” zóny, stigmatizující rétorika, monitoring a penalizace aktivismu. Jak se žije našim queer sousedům a sousedkám v Polsku? O tom budou debatovat Paulina Pająk z webu Atlas of Hate a novinář Sławek Blich. Debata proběhne v angličtině.

21:00 Slon (2022, Polsko, 105 min.)

Bartek žije s matkou na malé vesnici v Polsku a jeho dny jsou jeden jako druhý. Monotónnost ukončí až příchod charismatického Dawida a mezi mladými muži rychle vznikne nerozlučné pouto. Strhující romance režiséra Kamila Krawczyckého je něžnou výpovědí o lásce, rodině a sebepřijetí.


ÚTERÝ 8. 8.

19:00 Queer as SE Asia

Zákony proti homosexualitě a nerovná práva. V jihovýchodní Asii to neplatí všude, např. v Kambodži je povolena forma stejnopohlavních svazků. Jak to vypadá v regionu, kde aktivisté*ky bojují za zrovnoprávnění? Dozvíte se na diskuzi pořádané ve spolupráci s festivalem Jeden svět. Akce je v angličtině. 

21:00 Jeden Svět: SK Lotus (2022, Nizozemsko, Kambodža, 72 min.)

Fotbalový klub Lotus je místem, kde mladí queer lidé z konzervativní kambodžské společnosti nacházejí pochopení. Trenér Sovann jim jako trans muž jde příkladem a dává jim nejen sportovní, ale i životní rady. Film je v původním znění s českými a anglickými titulky.

sk lotus


ČTVRTEK 10. 8.

19:00 Péče o duši

O tom, co ovlivňuje duševní zdraví queer osob, jak o něj pečovat a jakým výzvám čelí jednotlivé skupiny LGBTQ+ lidí, si budou povídat psycholog a psychoterapeut Miroslav Šubrt, výzkumník z Národního ústavu pro duševní zdraví Michal Pitoňák a sexuoložka Petra Vrzáčková. Debata bude v českém jazyce.

21:00 Pět Ďáblů (2022, Francie, 96 min.)

Podmanivý film balancující mezi sci-fi a hororem s prvky magického realismu přijíždí z Cannes jako druhý celovečerní snímek francouzské režisérky Léy Mysius. Nezapomenutelný zážitek zaručí jak excelentní Adèle Exarchopoulos (Život Adèle), tak i dosud nejsilnější karaoke zpracování hitu Bonnie Tyler.


PÁTEK 11. 8.

19:00 Fenomén Drag

Výrazný make-up, kostýmy, paruky, tanec i lip sync. Jak se liší české a zahraniční drag shows? Jakou roli hraje humor a co přináší drag do umění? To se dozvíte v panelu s českými drag queens, hostovat bude i Paul X, kteří tvoří a vystupují zejména ve Velké Británii. Debata proběhne v angličtině.

21:00 Boylesque (2022, Polsko, 71 min.)

V době, kdy se RuPaulovi o kariéře drag star ještě ani nesnilo, Lulla La Polaca už na polských pódiích lámala jeden podpatek za druhým. A navzdory osmdesátce neztrácí své kouzlo ani dnes. Vtipný dokument vypráví příběh výjimečného člověka, který se nikdy nevzdává svého životního stylu ani ideálů.

FaLang translation system by Faboba