Tématem dvacátáho ročníku festivalu je „V proudu změn”. Kulaté výročí je pro nás příležitostí zdůraznit společenský a politický rozměr festivalu. Skrze letošní téma vyzdvihujeme vzájemnou queer solidaritu a zdůrazňujeme nutnost být aktivním hybatelem dění, který se v boji za rovnoprávnost a celospolečenské uznání nenechá odradit překážkami nebo odporem okolí. Kromě tradičního filmového programu a doprovodných akcí přinášíme i velkou novinku, a to tzv. Industry program určený filmovým profesionálům. Kompletní program festivalu vám odhalíme 16. října. Do té doby si můžete zakoupit permanentku a vidět sedm filmů za cenu pěti.


Zahajovacím filmem festivalu bude nezávislá americká komedie Adam režiséra a scenáristy Rhyse Ernsta, který je také jedním z producentů kritikou oceňovaného seriáu Transparent. Základem celovečerního debutu předního trans tvůrce současnosti se stala předloha Ariel Schrag pojednávající o stejnojmenném hrdinovi, jenž ve snaze získat srdce dívky zapírá svou cis identitu. Snímek, který s lehkostí a citem autenticky ukazuje queer komunitu, měl světovou premiéru na festivalu Sundance. Rhys Ernst ho na Mezipatra přijede uvést osobně.

adam


Součástí nabitého programu je také kanadské drama Matthias & Maxime (Matthias et Maxime) od Xaviera Dolana, které vypráví o přátelství, lásce a hledání skutečných emocí. Snímek byl letos ve světové premiéře uveden v hlavní soutěži v Cannes. Mezipatra Dolanovu tvorbu sledují od počátku a kromě dvou titulů zatím festival promítal celou jeho filmografii. Máme tedy obrovskou radost, že film uvedeme v naší nové distribuční značce Queer Kino.

Matthias et Maxime photo2shaynelaverdiere min


Dalším ústředním snímkem festivalu bude drama ve švédsko-gruzínsko-francouzské produkci Dokud se tančí (And Then We Danced) režiséra Levana Akina, které zavede divačky a diváky do současné Gruzie. Ve třetím snímku režisér s gruzínskými kořeny vykresluje heteronormativní prostředí své vlasti a svazující pravidla národního tance, ve kterém se své místo snaží najít mladý Merab. Dynamické drama mělo světovou premiéru letos v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs. Švédsko tento film také vyslalo do oscarového klání o nejlepší zahraniční film.

and then we danced 1

 

FaLang translation system by Faboba