Na pražských Mezipatrech praskal sál při premiéře filmu Dokud se tančí ve švech. Upřímný příběh o lásce dvou tanečníků sklidil také pozitivní ohlasy na festivalech po celém světě… V domovské zemi gruzínského režiséra Levana Akina se ho ale část společnosti rozhodla bojkovat, a ultrapravicoví aktivisté se kvůli němu dokonce vydali protestovat do ulic Tbilisi. Radikálové, kteří film prohlašují za homosexuální propagandu, se snažili zabránit vstupu divaček a diváků do sálu. A někde dokonce létaly i kameny.

Odpor ze strany konzervativců i církve

Lídři konzervativní strany Gruzínský pochod Sandro Bregadze a Konstantine Morgoshia se nechali slyšet, že budou „bojkotovat jakékoli představení, organizovat lidské řetězy a uličky hanby pro kohokoli, kdo by se chtěl na film podívat.” Snímek podle nich prý vrhá negativní světlo na celou zemi. Na mnoha místech musela zasahovat i policie. Její ředitel Kakha Bukhrashvili v prohlášení naštěstí upozornil na to, že právo platí v Gruzii pro každého a policisté nebudou tolerovat žádné násilí. Bukhrashviliho prohlášení podpořil i ministr vnitra, který zdůraznil důležitost dodržování svobody slova.

ATWD riots 2

(Zdroj fotografie: New York Times)

K závažnosti celé situace se na svém instagramu vyjádřil i samotný režisér filmu Akin: „Některé extrémně pravicové skupiny a církev film odsoudily a začaly nabádat k jeho bojkotu. Je pro mě nemyslitelné, že lidé, kteří si na vyprodaná představení koupili lístek, se museli s velkým nasazením a odvahou prakticky probojovat do sálu.” Reakce části veřejnosti je podle něj vlastně absurdní, protože snímek natočil jako poctu své rodné zemi: „Tento film jsem natočil s láskou a porozuměním. Je to můj milostný dopis Gruzii a mému dědictví. Chtěl jsem pomoci redefinovat gruzínskou kulturu, aby byla více inkluzivní pro všechny. Bohužel všechny tyto protesty jen dokazují, jak důležité je nemlčet a bojovat, jakkoli můžeme.”

Symbol boje za liberální hodnoty

I přes pozdvižení, jaké způsobilo uvedení otevřeně queer filmu, si příběh našel svoje divačky a diváky i v Gruzii a Dokud se tančí se stalo symbolem revolty proti tamější konzervativní společnosti. LGBTQ+ aktivistky a aktivisté dokonce používají plakát a hudbu z filmu během svých demonstrací.

Smyslné drama o lásce dvou tanečníků mohou divačky a diváci vidět v kinech po celé České republice jako třetí film naší distribuční společnosti Queer Kino. Premiéru mělo 11. května.

FaLang translation system by Faboba