Nejvíc hot filmem letošních Mezipater byl bezesporu erotický Hic od debutujícího brazilského režiséra Daniela Nolasca. Vypráví příběh Sandra, jehož pomalu plynoucí život zaměstnance továrny naruší příchod Ricarda a s ním i neobyčejně žhavých představ. Fantazie se ve filmu mísí s realitou a je stále těžší rozeznat jejich hranice.

PŘEHRÁT FILM

„Sandro je přítomný ve většině scén. A pokud tam náhodou není, je scéna točená z jeho pohledu. Téměř nemluví, jeho postava vyjadřuje své nikdy nevyslovené city a touhy prostřednictvím obrazů,“ odhalil nám svou filmařskou metodu režisér Nolasco v online Q&A. Poslechněte si celý záznam rozhovoru.


Nolasco film nejen režíroval, ale napsal také scénář. Děj filmu umístil do svého rodného města Catalão v brazilském vnitrozemí, kde se střídají dvě roční období – deště a velké sucho. Období sucha má pro zemědělskou oblast až symbolický význam. Proto bylo podle režiséra zřejmé, že se příběh má odehrávat právě v této horké části roku. Jak se pro film podařilo získat queer herecké obsazení? Některé role byly psány přímo pro konkrétní herce, prozradil režisér a autor scénáře v jedné osobě. „Chtěl jsem herce, kteří jsou součástí LGBT komunity, aby měli příležitost vyprávět i svůj příběh.“  

Vento Seco DRY WIND Allan Jacinto Santana


Vzhledem k tomu, jak nepřátelský je současný prezident Bolsonaro vůči LGBTQ+, je s podivem, že Hic mohl být v Brazílii vůbec natočen. „V dnešní situaci film vyznívá silně protibolsonarovsky, ale on začal vznikat ještě za vlády prezidentky Dilmy Rousseff. Věci, které byly ve scénáři od počátku, teď dostávají ještě jiný kontext,“ vysvětluje Nolasco v Q&A. Zajímá vás, jak se natáčely queer scény na veřejných prostranstvích a jaká je současná situace brazilských filmařů? Poslechněte si náš rozhovor výše, nalaďte se na film poutavým trailerem a přehrajte si Hic na Aerovodu (máte jen do 5. ledna 2021).

FaLang translation system by Faboba