Ve středu 6. října proběhne v kině Pilotů premiéra snímku Nic ve zlým. Nepropásněte možnost vidět na velkém plátně film, který autenticky představuje zkušenosti queer migrantů v Německu. Snímek vypráví o Parvisovi, jehož rodiče mají pěkný domek se zahradou na předměstí německého města. Z Íránu sem přišli před 30 lety za lepším životem, ale nikdy neměli pocit, že sem patří. Trápí je, že jejich syn se nejspíš cítí stejně, takže celé ty roky těžké dřiny byly k ničemu. Parvis si s rodiči, kteří bez výhrad přijímají jeho queer identitu, nerozumí a vrhá se do sexuálních experimentů, až se v rámci trestu v podobě veřejných prací dostane do uprchlického centra. Tam potkává íránské sourozence Amona a Banafše, kteří řeší úplně jiné problémy – Amon se pokouší srovnat se svou homosexualitou, Bana bojuje proti deportaci. Byť všichni tři sdílejí kořeny, každý se narodil do zcela rozdílného osudu.

PROJEKCE FILMU NIC VE ZLÝM

NHF ONLINE SCR 2k.00 31 07 18 KopieJuenglinge Film min

Film Nic ve zlým je debutem německého režiséra íránského původu Faraze Shariata, jehož vystřelil přímo na hvězdnou dráhu. Snímek je autentický tím, že do něj autor promítl vlastní životní zkušenost. Jeho rodiče ve filmu dokonce hrají. Shariat sám vyrůstal v Kolíně nad Rýnem a pracoval v uprchlickém centru poté, co byl přistižen při krádeži v luxusním obchoďáku.

„Dělal jsem tam překladatele z jazyka, kterým mluvili moji rodiče, a postupně jsem si tam začal uvědomovat migrační příběh mojí vlastní rodiny,“ popsal výchozí bod svého filmu v online rozhovoru pro festival Mezipatra 2020, který Nic ve zlým ocenil cenou hlavní poroty. Nenechte si ho ujít!

FaLang translation system by Faboba