Kromě hlavní soutěže je součástí festivalu také přehlídka krátkých filmů. Snímky, které hodnotí studentská porota, jsou rozděleny do sedmi tematicky rozdílných bloků. Umění vidět přináší příběhy ženských hrdinek - mezi nimi se můžete těšit například na film Každičkou noc (Et Chaque nuit), který vás zavede do animovaného světa plného imaginace, ve kterém malá Lea vídá zářivé bytosti připomínající jeleny. Dalším filmem je německý snímek Frida, intimní a tichá studie o potřebě lidské blízkosti, která získala na festivalu v Cannes Queer Palm za nejlepší krátký film. Film Tady a teď (En ce momentpřináší osobní rozbor křehkého spojení dvou žen a v detailech poetické kamery zachycuje vzlety i pády společného života.

Druhý blok, Nepolíbení*é, ukazuje tužby a přání členů*ek trans komunity. V tomto bloku naleznete například mexický film Imelda a Luis / Imelda y Luis zobrazující bezútěšnou realitu dětí drogových dealerů, ve které však není skrze dětskou optiku nic nemožné. Australský film Šupina / Fish Head, vypráví o puberťačce Nahle, která se neztotožňuje se stereotypy, které jí vnucuje její okolí. Mnohem víc než stereotypní atributy ženy ji zajímají třpytivé šupiny a zelené vlasy, přirozenost a nespoutanost - zkrátka všechno, čím může být jen mořská panna…

mqff mezipatra2021 Imelda and Luis Pic 1 1426909

Třetí blok Vezmi si, co chceš zase zkoumá hranice těla a vlastního soukromí. Kolumbijský film Syn Sodomy (Son of Sodom) odehrávající se v neslavně známém městě Medellínu, které má dnes být pravým opakem své minulosti a hlavním lákadlem pro turisty, nabízí temnou jízdu odvrácenou stranou metropole plnou otevřených výpovědí o mládí, smrti a drogách. Italský film Pojď si hrát (Giochi) vypráví o šílené matce, která se v surreálném snímku snaží získat lásku a pozornost svého synka nejrůznějšími způsoby - kočičími oušky či dokonce předstíráním udušení.

mqff mezipatra2021 Son of Sodom Pic 2 1433026

Blok Injekce –⁠ exploze –⁠ destrukce se na svět dívá jakkoli než jen tradičně a mezi netradičními snímky můžete shlédnout třeba francouzský film Samovznícení (Combustion spontanée), který vám v sytých barvách a stylizovaných záběrech nabídne mysteriózní zápletku, krásné femme fatale i tragické momenty, jakožto poctu nejen legendárním italským giallo hororům 70. let. 

Genderovou identitu zas do hloubky prozkoumá blok Mimo moji skořápku. Vypíchnout můžeme film Telefonát (The Call) - první kyperský snímek s transgender tematikou, který citlivě vypráví o těch rodinných vztazích, které už možná nejdou spravit. 

Sekce Kluci k sežrání odhalí všechno to, po čem kluci, chlapci nebo muži mohou toužit. Nenechte si ujít izraelský film Moje prdel panic / בתול בתחת o přátelství Ophira a Harela, které bude díky Ophirově netradiční prosbě řádně ozkoušeno.

Escaping the Fragile Planet Pic 1 1414900

Přehlídku uzavírá Queer hygge plný pohodových kraťasů jako stvořených pro sledování pod teplou dekou. Soutěž krátkometrážních snímků je nabušená k prasknutí a my se těšíme, až vám je budeme moct odhalit!

FaLang translation system by Faboba