Abychom vám trochu zjednodušili výběr filmů, zeptali jsme se členů našeho programového týmu. Jaké filmy si pro vás vybrali Václav Ševčík a Josef Klimeš?

Namyšlení brazilští frajírci a příběh o hledání štěstí. To je výběr toho nej Václava Ševčíka.

PŘES ČÁRU (Los agitadores) / Argentina / 2022 / 102 min

Spousta odhalených těl, ale není to žádná romance ani odysea sexuálně frustrované postavy, nýbrž nová sociální kritika od queer režiséra Marco Bergera. Bergerův přístup je v tomto případě takřka čistě observační, od prosté reality show s podobným námětem ho přitom dělí scénář protkaný podstatnými současnými tématy a velmi překvapivý dramatický oblouk. Horseplay je podle mého divoká karta festivalu!

unnamed 2

PALOMA / Brazílie, Portugalsko / 2022 / 104 min

Paloma je v jádru univerzální příběh o lidském odhodlání neznající hranice. Povyšuje ho neuvěřitelně citlivý výkon multitalentované umělkyně a básnířky Kiky Seny, která se ujala titulní role transženy toužící po tradiční svatbě v kostele. Pro mě je to jeden z těch nejvíce inspirujících filmů z celého programu. Nemilosrdně vás zasáhne, ale o to více si po projekci uvědomíte vlastní sílu.

unnamed 3

Josef Klimeš doporučuje: armádní lovestory a dokument o hledání vlastní identity v nové zemi

EISMAYER  / Rakousko / 2022 / 87 min

Bez skvělých herců se dobrá dramata dělají těžko. A u romance z prostředí rakouské armády to platí dvojnásob! Představitelé hlavních rolí Gerhard Liebmann a Luka Dimic ze scénáře těží naprosté maximum a chemie mezi herci povyšuje už tak silný film na další úroveň. Díky ní je Eismayer ideální film na rande!

ZUHUŘINY DCERY (Zuhurs Töchter) / Německo / 2021 / 89 min

Na Zuhuřiných dcerách mě nejvíce fascinuje, jak univerzálně se v dokumentu povedlo zobrazit téma tranzice. Je totiž smícháno s nepochopením rodiny, prvními milostnými vztahy nebo hledáním svého místa na světě. S věcmi, se kterými má zkušenost většina teenagerů. Ve finále tedy snímek sympaticky rámuje tranzici hrdinek jako netradiční, ale přesto všední příběh dospívání.

ZUHURS DAUGHTERS 10 cHumboldt Genske

Nemáte dost? V letošním programu na vás čeká 6 filmových sekcí. Od prvotřídní celovečerní soutěže přes důvtipné kraťasy, kultovní retro snímky, autentické dokumenty, distribuční hitovky až po sekci Queer Mixér, která se vymyká kategoriím.

A nechybí ani doprovodný program včetně industry sekce a večírků s line-upem, za který by se nemusel stydět ani hudební festival.

FaLang translation system by Faboba