Jednou z klíčových součástí festivalu je také Industry Program, který se zaměřuje na různé aspekty filmového průmyslu a umožňuje odbornictvu sdílet své zkušenosti a znalosti. Zde vám přinášíme přehled přednášek a debat, které proběhnou 4.–5. 11. v Praze.


Making Queer Movies Matter: Distribution Insights

V rámci tohoto tématu se distributoři*distributorky zaměří na problematiku distribuce queer filmů. Queer filmy mají stále významné místo v kinematografii, a jejich distribuce může být klíčovým faktorem pro jejich úspěch a dostupnost. Panelisté se zaměří na různé strategie distribuce, včetně online platforem, filmových festivalů a distribučních společností.

Debatou Vás provede festivalová dramaturgyně Kateřina Dvořáková. Dále na ní vystoupí: 

  • producent Jakub Mroz 
  • sales agent Cosimo Santoro
  • festivalový dramaturg Bohdan Zhuk 
  • ředitel festivalu a distribuční společnosti Mezipatra Pavel Bicek

Making Queer Movies Matter Distribution Insights


Queer & Able: Portraying Disabilities in Cinema

Toto téma se zaměří na reprezentaci osob s postižením ve queer filmu a způsoby, jakými queer tvůrci*tvůrkyně mohou přispět k lepšímu a autentickému zobrazení těchto postav. Zůrazněna bude důležitost diverzity v kinematografii. Diskuze bude i o tom, jak lze překonat stereotypy a otevřít dveře pro tvůrčí příležitosti, které by mohly změnit způsob, jakým jsou postavy s postižením vnímány ve filmu.

Hosté panelu jsou Josef Žitník, Robert McRuer, Kateřina Kolářová.

Queer Able Portraying Disabilities in Cinema


Queer Reels and Drag Deals

Kreativní název, který naznačuje zaměření na reprezentaci LGBTQ+, produkci krátkých filmů a jedinečné umění ve světě queer filmu. Prezentace zahrnuje 6 krátkometrážních snímků z nejrůznějších koutů světa.

Filmy, které se aktivně účastní pitche:

  • Letizia (dir.: Manzato Francesco)
  • Du Bist So Wunderbar (dir. Leand Rogoddinho)
  • Neo Nahda (dir. May Ziade)
  • Play house (dir. Xinyi Cao)
  • House of Velvet (dir. Ivana Hucíková, Igor Smitka)

Celým programem bude provázet Drag queen Melancholie. Dále se zúčastní: Leand Rogoddinho, May Ziade, Xinyi Cao, Ivana Hucíková a Igor Smitka.

Queer Reels and Drag Deals


Artists‘ Insights: Navigating the Future of Queer Cinema

Poslední téma se zaměří na budoucnost queer kinematografie a na to, jak se tvůrci*tvůrkyně mohou přizpůsobit rychlým změnám v průmyslu. Do debaty svými slovy bude přispívat mladý umělec Claude Johann Čierny, jehož snímek Beyond Anachronism: Eons of the Binary (Film) uvedl 27. MFDF Ji.hlava. 

Další debatující bude palestinské filmařka Farah Abou Kharroub, Soll Stein a Hugo Arruda. Moderátor Kuba Knott se s hosty bude bavit nejen o vývoji queer filmu a jeho vlivu na kulturu a společnost. Dojde na zdůraznění výzvy a příležitosti, které přináší nové technologie a platformy, a jakým způsobem mohou queer tvůrci využít těchto nástrojů k dosažení většího úspěchu. K samotné distribuci a vizi queer filmu svým názorem přispějí Soll Stein a Hugo Arruda z dánského festivalu mix CPG.

Future of Queer cinema ALTERNATIVA

FaLang translation system by Faboba