Připomeňte si ikonické snímky Mezipater! Na streamovacích platformách Aerovod a Dafilms máte možnost si přehrát online hned několik nezapomenutelných filmů, které jsme uvedli na našem festivalu. Které to jsou? Misandrie, Výhoda posledního tahuNeonBoyKrál komiksůGreta Léto v Kreuzbergu. Nalaďte se na filmový večer u vás doma anotacemi níže. Kromě těchto snímků pak na platformách najdete dlouhodobě i naše distribuční snímky LolaDokud se tančíMatthias a Maxime.


MISANDRIE (Německo, režie: Bruce LaBruce)

Mimo dohled lidí, v odlehlém klášteře na venkově, se radikální ženská skupina připravuje na revoluci. Zneužívané i vzdorné dívky, k nimž se život zatím nechoval moc hezky, se pod vedením matky představené chtějí zasadit o nový svět. V něm bude mužská populace zcela vymýcena a ženy se dostanou z područí patriarchátu. Pevný řád teroristické buňky naruší až příchod mladého muže, jenž se na útěku před policií ukryje za pomoci jedné z dívek v odlehlém domě. Zdá se však, že se pod střechou skrývá více tajemství, než ženy doposud tušily… Nonkonformní kanadský tvůrce přichází s provokativní vizí, kde se lesbická pornografie stává hlavní propagandistickou zbraní vzdorujících žen. LaBruceův desátý, příznačně subverzivní film premiéroval na Berlinale a přináší dráždivý komentář současného světa.

AEROVOD  //  DAFILMS

Misandrie photo


 VÝHODA POSLEDNÍHO TAHU (Thajsko/USA/Indonésie, režie: Josh Kim)

Odvod do armády, o kterém rozhoduje loterie, je hrozbou, která se vznáší nad hlavami všech mladých mužů v Thajsku. Moment losování se blíží a děsí se ho i jedenáctiletý Oat, protože může být odveden jeho zbožňovaný starší bratr Ek. Ten se protlouká polosvětem nočních barů a vlivných mafiánů sám, na rozdíl od svého přítele Jaie, jehož vlivná rodina umí chodit v realitě všudypřítomné korupce. Armádní loterie vnáší stín mezi zamilovanou dvojici a protože malý Oat by se nejraději dál nechával Ekem vozit na motorce a porážet v dámě, musí zkusit situaci vyřešit na vlastní pěst, aby tuto křehkou idylu svého světa zachoval. Jemný humor a sladkobolná nostalgie se setkávají v příběhu o konci jednoho dětství, kterým je romanticky dojemný filmový debut Joshe Kima. Film natočený podle domácího bestselleru byl za Thajsko nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek.

AEROVOD  //  DAFILMS

Výhoda


NEONBOY (Brazílie, režie: Filipe Matzembacher & Marcio Reolon)

Pedro si vydělává v chatroomech. Pod přezdívkou NeonBoy vystupuje před webkamerou, tančí, svléká se, natírá se fosforeskujícími barvami a doufá, že některý z diváků zaplatí za soukromý virtuální tanec. Realita je ale mnohem šedivější. Kvůli napadení spolužáka, který ho šikanoval pro jeho orientaci, musel Pedro opustit univerzitu, a teď čeká, jaký trest mu soud udělí. Jeho sestra, se kterou jsou od dětství nerozluční, se stejně jako spousta dalších Pedrových vrstevníků stěhuje z rodného Porta Alegra za lepším. Pedro navíc zjišťuje, že má konkurenta – talentovaného tanečníka Lea, který okopíroval jeho nápad s barvami. Pedro se s Leem schází a dvojice začíná předvádět společnou show. Sbližují se ale nejen před webkamerou. Empatický a vizuálně nápaditý snímek získal Teddy Award na Berlinale.

AEROVOD  //  DAFILMS

hard paint


 KRÁL KOMIKSŮ (Německo, režie: Rosa von Praunheim)

Od neustále skicujícího teenagera procházejícího coming outem v nepříliš gay friendly prostředí, přes gay aktivistu a bonvivána v divokých sedmdesátých letech až po umělce vystavujícího svoji tvorbu v nejprestižnějších galeriích. Život světoznámého kreslíře Ralfa Königa, který si svým výtvarným stylem a humorem získal srdce tisíců fanoušků komiksu po celém světě, zachytila legendární režisér queer kinematografie Rosa von Praunheim.

AEROVOD  //  DAFILMS

král komiksů


GRETA (Brazílie, režie: Armando Praça)

Co byste dělali, kdyby vaše nejlepší kamarádka nutně potřebovala lůžko v přeplněné nemocnici pro záchranu svého života? Dokázali byste někoho vyhodit z postele? Před takovým rozhodnutím stojí mladík Pedro. A aby toho nebylo málo, ještě začne asistovat při útěku trestně stíhanému Jeanovi, kterému nabídne úkryt u sebe doma. Brazilské melodrama o lásce, která je předurčena k dramatickému konci, je překvapivou adaptací divadelní komedie ze 70. let. Snímek byl s úspěchem uveden na Berlinale v sekci Panorama a dočkal se také nominace na prestižní cenu Teddy Award.

AEROVOD  //  DAFILMS

greta


LÉTO V KREUZBERGU (Německo, režie: Leonie Krippendorff)

Čtrnáctiletá Nora tráví léto v berlínské čtvrti Kreuzberg. Je tichým pozorovatelem dramat svých vrstevníků, ale sama se jich přímo neúčastní. Raději sedí opodál, natáčí videa na Instagram a žije ve svém vlastním světě. Vše se ale změní, když potká svobodomyslnou a charismatickou dívku Romy, která otočí její život vzhůru nohama. Nora poprvé prožije lásku i zlomené srdce, z dívky se začne stávat dospělá žena, z kukly se vylíhne motýl. Nastává nezapomenutelné léto plné slunce i temnoty. Něžný a zároveň dynamický coming of age film je dílem režisérky Leonie Krippendorff, jejíž tvorba je úzce spjatá nejen s LGBTQ+ tématy, ale i s Berlínem a jeho neopakovatelnou atmosférou.

AEROVOD  //  DAFILMS

Kokon Presse 06 

FaLang translation system by Faboba