HLAVNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH FILMŮ

Hrdiny*hrdinky deseti celovečerních filmů hlavní soutěže spojuje touha oslavovat svou individualitu a být sám*sama sebou. Někteří své já teprve objevují, jiní jej nadějeplně odhalují svým blízkým ve snaze být milováni*y, další při svém sebevyjádření narážejí na limity okolí a nacházejí cestu kolem nich. 

Coming-of-age žánr zastupuje okouzlující britská komedie Zlatíčko, něžné brazilské drama o rodinných tajemstvích Joanina první smrt a originální autobiografický snímek Brambůrkovy sny o Americe

O tom, že lásku občas najdeme tam, kde bychom to možná nečekali, vypráví tři výrazné evropské filmy – Jumbo, Před odletem a Štěstí

Složitost vztahů v rodině, partnerství, ale i v širší komunitě rozkrývá citlivé americké nezávislé drama Vzdálená, Queer Palm oceněný snímek Bod Zlomu a film z jen zdánlivě poklidného tyrolského maloměsta Proč zrovna já?

Asijskou kinematografii reprezentuje formálně výrazný snímek Moneyboys odehrávající se ve světě sexuálních pracovníků pro bohaté muže.

 Jumbo IMG 00080762

DOKUMENTÁRNÍ SEKCE

Pět dokumentárních filmů přijíždí na festival z celého světa a ukazuje rozdílnou zkušenost queer lidí v různých zemích i proměnách času. Zákon lásky zachycuje s humorem i zděšením debaty českých politiků a občanů o manželství pro všechny a nekonečné úsilí o schválení tohoto zákona. 

Americký zástupce Já, BeBe je portrétem patnácti let života výherce první řady seriálu RuPaul Drag Race BeBe Zahary Benet. Jak se žije pionýrům*kám sanfranciské trans scény 20 let od filmu Gendernauts Moniky Treut se zase dozvíte v pokračování jménem Genderation

Gruzie ani Brazílie nejsou ideální země pro trans lidi, ale v letošních dokumentech vidíme zásadně odlišné přístupy. V Návod k přežití hrozí Alexovi zmlácení od rodiny i smrt, a pokouší se proto se svou přítelkyní ze země utéct. Režisérka snímku Na prahu naopak mapuje proměny identity svého trans syna s otevřenou myslí a snahou porozumět.

08 BEINGBEBE Creature Show Presenting

RETROSPEKTIVA

Oslavovat život lze jen stěží, pokud se jedná o život v nesvobodě. Tři dokumenty tak nahlížejí makroskopicky či skrze intimní výpovědi na milníky queer historie, které se podíleli na řešení problémů. Mnoho z nich bohužel trvá dodnes, včetně diskriminace, chybějící rovnoprávnosti nebo stigmatizace členů LGBTQ+ komunity. Pohled zpět nás však přesvědčí o tom, že za sebou máme kus cesty k vítězství a to je rozhodně důvod na oslavu!

Snímek Před Stonewallem přináší obraz gay a lesbické komunity minulého století a zachycuje svébytnou kulturu, která si musela svou pozici tváří v tvář rigidním pravidlům většinové společnosti tvrdě vybojovat.

Jak přežít mor se vrací do 80. let, kdy v západním světě propukla epidemie AIDS. Dokument zachycuje protestní aktivity skupin, které rozšiřovaly povědomí o rizicích nemoci a provokativními metodami upozorňovali na diskriminaci sexuálních menšin.

Od historických milníků se v dokumentu Neviditelné lásky dostáváme k intimnímu portrétu vztahů ve starší generaci gayů a leseb. Mnozí totiž vlivem společenských proměn oslavují klidný život ve vztahu až během svého stáří.

bs slide

QUEER MIXÉR

Podobně jako loni jsme se při tvoření filmového programu setkali*y s množstvím snímků, které si své místo na festivalu rozhodně zaslouží, ale přesahují hranice zavedených dramaturgických škatulek. A právě od toho tu je Queer mixér!

Výraznou queer linku sledujeme v prvním web seriálu České televize TBH, Ten prozkoumává, jak se středoškoláci*středoškolačky vyrovnají s traumatem po střeleckém útoku, navíc pod drobnohledem sociálních sítí.

Blok krátkých rakouských filmů Uvnitř kaleidoskopu kurátorovaný mediální teoretičkou Nicole Kandioler zas slibuje diverzitu a výstřednost napříč dokumentární, experimentální, hudební a performativní tvorbou.

Třešničkou na dortu je pak láska loňských Mezipater. Extravagantní snímek Hic rozhodně stojí za zhlédnutí na velkém plátně, které se mu loni nedostalo.

Projekt V TBH tbejü 10 T Miüa 20210316 RM5 5164 1.JPG

QUEER KINO UVÁDÍ

Distribuční značka Queer kino už třetím rokem dostává současnou queer kinematografii do velkých měst i malých obcí. Z čeho můžete vybírat?

Jako loňského vítěze divácké ceny představíme distribuční snímek Lola, který vypráví o tom, že skutečná identita člověka nemusí být svázána se stereotypními představami o lidském těle. Gruzínská kultura a chytlavá hudba jsou silným motivem snímku Dokud se tančí, který zaručeně rozhýbe i vás. Dokáže rodící se láska přežít v zajetí heteronormativních tradic?

Co se stane, když dospívající Noře naruší líné prázdninové dny charismatická dívka Romy, ukáže citlivý coming-of-age snímek Léto v Kreuzbergu. Žhavé berlínské léto vás zahřeje i v podzimním kinosále!

Dosud poslední snímek miláčka (nejen) queer publika Xaviera Dollana Matthias a Maxime zas vypráví o přátelství mezi dvěma muži, které prorůstá do nečekaných hloubek.

Vítěz Teddy Award Nic ve zlým rozehraje dojemný příběh o lásce závislé na udělení azylu. Tuto autentickou výpověď o životě queer migrantů v Německu rozhodně stojí za to vidět na velkém plátně!

matthias site 900x450

HLAVNÍ SOUTĚŽ KRÁTKÝCH FILMŮ

Letošní mix soutěže krátkometrážních filmů nabídne sedm bloků, z nichž si vybere i ten nejmlsnější jazýček. Úsměvné příběhy z Queer Hygge zahřejí u srdce jako horké kakao za sychravého počasí. V bloku Kluci k sežrání se prolínají příběhy od sladkých romancí až po nemilosrdná loučení. Výběr Vezmi si, co chceš vás vtáhne do tajemné atmosféry nočních dobrodružství. Nepolíbení*é teprve přicházejí životu na chuť a zakoušejí svá formativní „poprvé“, která někdy slupnou jako malinu, jindy jim zas v hrdle nepěkně zhořknou. Také protagonisti*ky bloku Mimo moji skořápku se vydávají ven ze své komfortní zóny, aby přičichli k něčemu novému, dosud nepoznanému. Snímky z Umění vidět odvážně hledí z očí do očí, a proto dokážou hledat pravdu skutečně pod povrchem A před pásmem Injekce – explozedestrukce si určitě objednejte panáka na kuráž, protože těchto filmech neplatí společenské konvence ani fyzikální zákony. Tak na kraťasy!

Virgin my ass Pic 1 1403157

FaLang translation system by Faboba