Tak je to konečně tady! Mezipatra odhalila PROGRAM letošního, již 22. ročníku festivalu, který se nese v duchu Oslavy života, a to ve všech svých podobách a bez ohledu na orientaci, genderovou identitu či věk. 

Po loňském virtuálním ročníku přivítají Mezipatra své publikum v kinech, a to 4. listopadu na slavnostním zahájení festivalu v kině Lucerna. Program poběží do 11. listopadu, a poté se přesune do Brna, kde skončí 20. listopadu předáním divácké ceny. Program Mezipater bude opět nabitý těmi nejlepšími hranými a dokumentárními snímky. Součástí festivalu budou i večírky, poutavé diskuze nebo Industry sekce s účastí talentovaných queer filmařek*filmařů.

Těšit se můžete třeba na dílo ikonické queer tvůrkyně Monika Treut, která se vrací za postavami svého průlomového dokumentu Gendernauts o sanfranciské transgender komunitě v 90. letech. Pokračování Genderation přináší nejen aktuální a osobní pohled na proměny LGBTQ+ aktivismu, ale i ekologie, gentrifikace či chápání toho, jak dobře strávit stáří.

genderation

Letošní ročník je obzvláště výjimečný i skutečností, že 6 z 10 filmů v soutěži celovečerních snímků režírovaly ženy. Jedním z nich je například Bod zlomu (La Fracture), film z prostředí pařížské nemocnice, kde se protínají osudy lidí s různým sociálním zázemím a politickým přesvědčením, který režisérce Catherine Corsini přinesl v Cannes cenu Queer Palm. 

Bod zlomu

Mezi očekávané snímky patří také coming-of-age drama Joanina první smrt (A Primeira Morte de Joana) a sonda do života v nevěstinci Štěstí (Glück). Součástí festivalu bude také soutěž krátkých filmů, které se představí v sedmi tematicky odlišných blocích.

Taiwanský film Moneyboys pak vypráví o životě sexuálních pracovníků a relativizuje hodnotu štěstí skrze příběh o obětování se pro vlastní rodinu. Dalším unikátním snímkem je kanadské drama Vzdálená (Landlocked), které sleduje proměnu vztahu mezi synem a trans rodičem následkem tragické události.

Moneyboys

Všechny filmy oslavující život najdete sekci KATALOG FILMŮ

FaLang translation system by Faboba