Odhalili jsme PROGRAM letošních Mezipater! Již 23. ročník festivalu si klade za cíl Prolomit ledy. Téma odkazuje k vystoupení z komfortní zóny a k odvaze, která je nutná pro překonání vlastního stínu. Přesně to se daří hrdinům*hrdinkám 71 snímků, které uvidíte na velkém plátně 3.–⁠10. listopadu v Praze a 11.–⁠18. listopadu v Brně. Inspirujte se letošními queer příběhy a prolomte ledy kolem sebe!

PROGRAM FESTIVALU


SILNÁ MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ

O hlavní cenu poroty bude soutěžit 10 celovečerních snímků. Všechny spojuje odvaha postav rozběhnout se vstříc ledové zdi. Co neminout? Po uvedení v Cannes přijíždí na Mezipatra francouzský film Pět ďáblů (Les Cinq diables), který prolamuje především žánry. Těšte se na lahůdku balancující mezi sci-fi, hororem a magickým realismem. Nenechte si ujít ani obdivuhodnou Palomu z Brazílie. Pro naplnění svého snu o svatbě v kostele neváhá obrátit ani na papeže. Polské drama Strachy v nás (Wszystkie nasze strachy) z prostředí katolického venkova zas ukáže, že prolomit ledy znamená pojmenovat věci pravými jmény. 

The Five Devils Still 1 min

O přízeň studentské poroty se utká 36 krátkometrážních snímků. Vyprávějí o prvních láskách, studu, boření genderových stereotypů nebo o temných stránkách každé*ho z nás. Zkuste stihnout všech šest tematických bloků!


IKONICKÉ DOKUMENTY, NOSTALGICKÉ RETRO A NĚCO NAVÍC 

Dále se těšte na pět silných dokumentů včetně intimního příběhu první polské drag queen Boylesque nebo švýcarský dokument Fierce: A Porn Revolution o etickém pornu. Mezi očekávané body programu patří také tři klenoty retrospektivy s devadesátkovým hitem Můj růžový život (Ma vie en rose), pět distribučních srdcovek včetně nejnovějších Moneyboys nebo nesoutěžní studentskou sekci Queer as Film Schools.

Bolesque 7

Zvláštní pozornost si zaslouží blok Ukraine is Queer. Čtveřici krátkých filmů z Ukrajiny vybral dramaturg kyjevského MFF Molodist Bohdan Zhuk, který zasedl v hlavní porotě letošních Mezipater. Moc si toho vážíme. 


SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ SE SOCIÁLNÍM DRAMATEM Z TEL AVIVU

Ochutnávkou těchto snímků to však nekončí! Nahlédněte do letošního programu, kde nechybí ani nabitý doprovodný program plný diskuzí, workshopů a nezapomenutelných večírků. Zakupte si výhodnou festivalovou permanentku a odpočítávejte dny do zahájení festivalu, které proběhne 3. listopadu od 19:00 v kině Lucerna s izraelským snímkem Slušný občan (אזרח מודאג) o individuální odpovědnosti v kontextu západního liberalismu.

Concerned Citizen 1.4.26Idan Haguel PhotoGuy Sahaf min

FaLang translation system by Faboba