Queer filmový festival Mezipatra uvádí během Prague Pride program pod názvem Identita ve městě. Od úterý do pátku (6. – 10. 8. 2019) mohou diváci a divačky navštívit podvečerní promítání a účastnit se diskuzí na aktuální queer témata. Místem konání budou prostory Kasáren Karlín a samozřejmostí je i kavárna a bar.


Časy
Diskuze se svačinami od 19:00 (předběžně 90 min)
Projekce od 21:00

Adresa
Kasárna Karlín
Prvního pluku 20/2
186 00 Praha 8 - Karlín


ÚTERÝ 6. 8. 2019

19:00 – Diskuze: Přátelství na celý život
Přátelství je jednou z nejdůležitějších sociálních vazeb, a už i vědecké studie prokázaly, že nám prodlužuje život. Jakou proměnou prochází v současnosti díky sociálním sítím a dalším novým technologiím? Jakou roli hraje přátelství v queer komunitě? A nejste náhodou trochu fag hag? To se dozvíte během diskuze s odbornicemi a odborníky před projekcí filmu. Svoji partu vezměte rozhodně s sebou!

21:00 – Projekce: Historka o zelené planetě
(Argentina / Německo / Brazílie / Španělsko, 75 minut)
Tania, Pedro a Daniela jsou na nekončících diskotékách v Buenos Aires jako doma. Když se Tania dozvídá o smrti babičky, musí trojice nerozlučných přátel opustit svět večírků a vyrazit na venkov, aby mohla splnit babiččino poslední přání - pomoci jejímu nejvěrnějšímu příteli navrátit se domů. Ten se ale nachází na jiné planetě… Podivínská road movie o důležitosti přátelství a solidarity získala prestižní cenu Teddy Award. Film promítneme španělsky s českými a anglickými titulky.


STŘEDA 7. 8. 2019

19:00 – Diskuze: Škola základ života
Škola by měla děti naučit nejen číst a počítat, ale i toleranci a dalším sociálním dovednostem. To, jak se to učitelkám a učitelům dnes u nás daří, probereme v diskuzi před filmovou projekcí spolu expertkami a experty na vzdělávání. Přijďte se seznámit s posledními trendy v prevenci šikany ve školních lavicích a publikacemi na toto téma. Více dozvíte i o vývoji sexuální osvěty v Česku a dalších zemích v historickém kontextu.

21:00 – Projekce: Jonas
(Francie, 85 min)
Život Jonase je plný rvaček, alkoholových eskapád a nahodilých sexuálních dobrodružství. Poté, co se s ním rozejde partner, musí náhle čelit svým vytěsněným traumatům z dospívání. Ze současnosti se vracíme do roku 1997 a sledujeme Jonasovo první milostné vzplanutí, které ovlivnilo navždy jeho budoucí život… V dynamickém snímku o dospívání a odvaze čelit bolestným vzpomínkám září vycházející hvězda francouzské kinematografie Félix Maritaud (120 BPM, Zatoulaný). Film promítneme francouzsky s českými a anglickými titulky.


ČTVRTEK 8. 8. 2019

19:00 – Diskuze: Queer Art
Umělkyně a umělci nám dokáží zprostředkovat jiný pohled na svět. Jejich úloha v kultuře a společnosti je nenahraditelná. Velká část z nich ale během života zápasí s existenčními problémy a spoustu z nich se nikdy nedostane stejného uznání jako třeba Andy Warholovi. Jaké překážky musí ve své tvorbě překonávat? Liší se nějak kariéra těch, co se zabývají primárně queer tématy? To a mnoho dalšího se dozvíte na diskuzi s některými z nich.

21:00 – Projekce: Vrcholné umění

(Kanada / USA, 101 minut)
Syd právě povýšila v redakci newyorského magazínu, ale touží se vyšplhat ještě výš. Jak jinak než tím, že svede svou sousedku, kdysi velmi nadějnou fotografku, která si teď už jen užívá drog se svou chřadnoucí přítelkyní. Ale co když se k sexu, drogám a umění přidá i láska? Jako každý rok máte na Pridu možnost doplnit si znalost queer kinematografie, tentokrát s klasikou Vrcholné umění - lesbickým dramatem o pomíjivosti slávy a kariérních intrikách režisérky Lisy Cholodenko (Děcka jsou v pohodě). Film promítneme anglicky bez titulků.


PÁTEK 9. 8. 2019

19:00 – Pub Quiz
Další edice queer pub quizu je tady! Pokud víte, kdo to byla Marsha P. Johnson, a zároveň dokážete vyjmenovat RuPaulovy singly podle abecedy, je tahle akce přesně pro vás. Celým večerem vás provede star české drag scény Just Karen. Tu můžete znát z pravidelných akcí v komunitním centru Patra. Kvízu se můžou zúčastnit týmy v počtu od dvou do pěti lidí. Pro všechny vítězky a vítěze jsou samozřejmě připraveny i úžasné výhry. So start your engines and may the best team win! Pub Quiz proběhne v angličtině.

21:00 – Projekce: Best of Shorts 2018
(Švédsko; Makedonie; Kanada; Brazílie; Austrálie, 82 min)
Které filmy vás víc baví, krátké, nebo dlouhé? Přijďte zažít to nejlepší z krátkometrážní soutěže filmového festivalu Mezipatra. Pětimístnou kompilaci otevře Emil a Adam v nevinném Přespání. Alexe, Carl, Lesia a Todd otestují svá přátelství ve filmech Zahřívací kolo a Wild Dances. O místo na slunci zabojuje Aneta ve venkovském dramatu Jen se na ni podívej i osamělý Jonathas v uhrančivě barevném snímku Sirotek. Hrdinky a hrdinové těchto malých příběhů vás přesvědčí, že i krátký film může vyprávět velké příběhy. Filmy promítneme v originálním znění s českými a anglikými titulky.


SOBOTA 10. 9.  2019 - Speciální projekce po zakončení průvodu na Stalinu

21:00 – Projekce: Historka o zelené planetě
(Argentina / Německo / Brazílie / Španělsko, 75 minut)
Tania, Pedro a Daniela jsou na nekončících diskotékách v Buenos Aires jako doma. Když se Tania dozvídá o smrti babičky, musí trojice nerozlučných přátel opustit svět večírků a vyrazit na venkov, aby mohla splnit babiččino poslední přání - pomoci jejímu nejvěrnějšímu příteli navrátit se domů. Ten se ale nachází na jiné planetě… Podivínská road movie o důležitosti přátelství a solidarity získala prestižní cenu Teddy Award. Film promítneme španělsky s českými a anglickými titulky.

Místo konání: Stalin (Letenské sady Praha 7, 170 00 Praha 7), kde proběhne zakončení průvodu Prague Pride

FaLang translation system by Faboba