Během festivalu Prague Pride uvedeme ve dnech 2. až 6. srpna 2021 program pod názvem Identita ve městě. V příjemném prostředí Kasáren Karlín tak budete moci navštívit večerní promítání a účastnit se debat ohledně aktuálních queer témat. V případě potřeby se projekce přesouvá z Letního kina do Garáží, takže nás nezastaví ani nepříznivé počasí! Vstupné na diskuze je zdarma, na filmy dobrovolné.


Program
Diskuze s občerstvením –⁠ od 19:00
Projekce snímků –⁠ od 21:00

Adresa
Kasárna Karlín
Prvního pluku 20/2
186 00 Praha 8-Karlín

Kasárna projekce


 PONDĚLÍ (2. 8. 2021)


19:00 –⁠ Pub quiz

Yaaas, guurl! Letos jsme si opět pro všechny návštěvnice a návštěvníky Prague Pride připravili další z nepřekonatelných pub quizů s queer tematikou. Jestli se vyznáte v popkultuře i dějinách LGBTQ+ komunity, dorazte na pondělní akci do Kasáren Karlín a soutěžte o super ceny! Účastnit se mohou týmy od dvou do pěti lidí, registrace soutěžících probíhá na místě. (Pubquiz proběhne v angličtině.)

21:00 –⁠ Best of Shorts 2020

Vezmeš mě s sebou na ples?, Zmije, Pupeční šňůrou, Babydyke, Na očích, Musí to být bolestivý
(Kanada / Severní Makedonie / USA, Čína / Dánsko / Norsko / ČR, 98 min.)

Podívejte se na ty nejlepší krátké filmy minulých Mezipater. Těšit se můžete na snímky Musí to být bolestivý českého režiséra Davida Semlera o jednom netradičním setkání na zapadlém nádraží, Na očích o hledání a přijetí vlastní identity, dánský kraťas Babydyke o prvních láskách a jejich koncích nebo snový film Zmije o křehkosti přátelství. Součástí bloku jsou i dva dokumenty – animovaný Pupeční šňůrou, který zkoumá traumata z dětství, a Vezmeš mě s sebou na ples? o vzpomínkách queer lidí na jejich maturitní ples.


 ÚTERÝ (3. 8. 2021)


19:00 –⁠ Queer Vietnam v ČR

Vietnamci jsou součástí české společnosti desetiletí a vyrůstá tu už jejich třetí generace. Jenže pro hodně lidí se představa typického Vietnamce smrskla na usměvavého prodavače ve večerce. Existuje vůbec něco jako vietnamská queer komunita? Být součástí menšiny v menšině přeci musí být dvakrát tak těžké, nebo ne? Více o životě queer Vietnamců, jeho specifikách a toleranci nebo netoleranci uvnitř komunity se dozvíte na diskuzi se zástupkyněmi a zástupci některých z nich. Akci bude moderovat autorka známého blogu Asijatka Do Thu Trang. (Diskuze proběhne v českém jazyce.)

21:00 –⁠ Nic ve zlým

Futur Drei (Německo, 89 min.)

Nebýt jeho zlozvyku drobných krádeží, žil by mladý Parvis dál v malém německém městě a užíval si divoké večírky a nejrůznější experimenty. Nucená výpomoc v přistěhovaleckém centru má přispět k jeho nápravě. Zde se ale syn íránských imigrantů sbližuje s ostýchavým Amonem, který se svou sestrou Banafshe Arezu nedávno uprchl z Íránu. Celá trojice si užívá zdánlivě bezstarostné léto, vztah mezi Parvisem a Amonem ale pomalu přestává být jen pouhým přátelstvím… Pestrobarevný snímek o spiklenectví, důvěře a potřebě sounáležitosti získal po právu loňskou cenu Teddy Award. Ústřední otázka příběhu je totiž navýsost aktuální – může se cizí země vůbec někdy stát právoplatným domovem mladých hrdinů a hrdinek?

futur drei foto


 STŘEDA (4. 8. 2021)


19:00 –⁠ Příběh mých matek: diskuze s režisérkami

O postavení homoparentálních rodin v Maďarsku budou mluvit Asia Dér a Sári Haragonics, režisérky dokumentárního filmu Příběh mých matek, jehož projekce následuje po diskuzi.

21:00 –⁠ Příběh mých matek (Projekce ve spolupráci s festivalem Jeden svět)

Anyáim története (Maďarsko, 75 min.)

Bývalá maďarská opoziční politička Nóra a hudebnice Virág, které se seznámily v roce 2011 na protivládní demonstraci, dávno ztratily víru ve zlepšení přístupu představitelů své země k LGBTQ komunitě. Obě dobře vědí, že v Maďarsku, které neumožňuje sňatky stejnopohlavních párů, je v otázce adopce dítěte čeká běh na dlouhou trať. Mají sice podporu svých rodin a přátel, ze strany úřadů se ale setkávají pouze s překážkami. Ani v okamžiku, kdy dosáhnou svého cíle, nemají vyhráno. Jaká je v této zemi čeká budoucnost? A jakou cenu musí zaplatit za možnost žít zde plnohodnotný život?


 ČTVRTEK (5. 8. 2021)


19:00 –⁠ Sexuální výchova dětí v Česku

Hledání lásky, navazování vztahů nebo sex. Všechny tyhle věci hrají v životech teenagerů důležitou roli. Často se bohužel o nich učí metodou pokus a omyl. Nemělo by ale první setkání s těmito tématy proběhnout právě ve škole? Jak vypadá vůbec sexuální výchova v Česku v 21. století? O tom si budeme povídat s odbornicemi a odborníky na vzdělávání. Diskuze uvede příklady z učitelské praxe a může vás třeba naučit to, jak žákyním a žákům vysvětlit i složitá témata jako třeba nebinarita nebo genderová nevyhraněnost. (Diskuze proběhne v českém jazyce.)

21:00 –⁠ Polsko jest Queer

Baba Jóga, Cizinec, Na břehu Visly
(Polsko, 90 min.)

Výběr těch nejlepších krátkometrážních filmů ze současné polské produkce dokazuje, že i přes nepříznivou politickou situaci mohou vznikat odvážná a originální filmová díla. Soutěžní i vítězné snímky vybrali kolegové ze sesterského LGBT Film Festivalu, jehož 11. ročník proběhl ve Varšavě na konci loňského září.


 PÁTEK (6. 8. 2021)


19:00 –⁠ Leonie Krippendorff: Silný hlas režisérky

Před projekcí jejího filmu Léto v Kreuzbergu se můžete těšit na Q&A s německou režisérkou Leonie Krippendorff. Ta ve svých filmech tematizuje především zkušenosti dospívajících postav hledajících vlastní identitu a místo ve společnosti. Týdeník Variety ji označil dokonce za jednu z nejpozoruhodnějších nastupujících jmen evropského filmu. Přijďte se dozvědět něco více o žánru „coming of age“ snímků a procesu tvorby na diskuzi s touto talentovanou filmařkou.

21:00 –⁠ Léto v Kreuzbergu

Kokon (Německo, 95 min.)

Čtrnáctiletá Nora tráví léto v berlínské čtvrti Kreuzberg. Je tichým pozorovatelem dramat svých vrstevníků, ale sama se jich přímo neúčastní. Raději sedí opodál, natáčí videa na Instagram a žije ve svém vlastním světě. Vše se ale změní, když potká svobodomyslnou a charismatickou dívku Romy, která otočí její život vzhůru nohama. Nora poprvé prožije lásku i zlomené srdce, z dívky se začne stávat dospělá žena, z kukly se vylíhne motýl. Nastává nezapomenutelné léto plné slunce i temnoty.  Něžný a zároveň dynamický coming of age film je dílem režisérky Leonie Krippendorff, jejíž tvorba je úzce spjatá nejen s LGBTQ+ tématy, ale i s Berlínem a jeho neopakovatelnou atmosférou. Režisérka se také zúčastní speciální Q&A před filmem od 19:00 v Bazénu.

Kokon2

FaLang translation system by Faboba