Pokud vás mrzí, že jsou pražská Mezipatra u konce, nezoufejte, ještě nekončíme! Brněnská část festivalu bude probíhat až do 18. listopadu. Pokud si nemůžete vybrat, na jaké filmy zajít, naši dramaturgové Matúš Slamka a Viktor Licek se podělili o to, co je zaujalo nejvíce. 

Na co se těší Matúš Slamka? Polské drama z venkova a bizarní muzikálová jízda!

unnamed 2

STRACHY V NÁS (Wszytkie nasze strachy) / Polsko / 2021 / 91 min

Vliv církve na psychické zdraví nejen věřících queer lidí může mít často tragické následky. Obzvlášť v tak nábožné zemi, jakou je Polsko. V hereckém koncertu Dawida Ogrodnika (Ida, Poslední rodina) sledujeme skutečný příběh umělce z malé vesnice, který se rozhodl dál nemlčet. Strachy v nás mě oslovily hlavně autenticitou prostředí i naléhavosti sdělení, které posiluje precizní kamera a kompozice. Přináší tak kvalitní filmový zážitek, který na současné polské kinematografii tak miluji.

 WSZYSTKIE NASZE STRACHY Fot Jaroslaw Sosinski fotos nr 2736

BLUDIČKA  (Fogo-Fátuo) / Francie, Portugalsko / 2022 / 67 min

Výbuchy nápadů a důmyslně komponované obrazy, které skrývají sofistikovaný humor, co nebere vážně sebe ani diváctvo. Muzikálová fantazie Bludička je podle mého horký kandidát na hlavní cenu poroty. Čekal jsem od režiséra Rodrigueze umírněnost a pomalost Ornitologa (2016) a šeredně jsem se mýlil. Hravá, někdy až bizarní spletice situací a interextálních odkazů se na diváka sype jak lavina. Připoutejte se, neuvěříte vlastním očím!

unnamed 4

Viktor Licek doporučuje: syrový příběh jedné teenagerky a holčičí mejdan

unnamed 3

KOLOTOČ (Calcinculo) / Itálie, Švýcarsko / 2021 / 90 min

Nebudu lhát, když se řekne o filmu, že je coming-of-age někdy trochu protočím oči. Drásavý Kolotoč italské režisérky Chiary Bellosi o úzkostlivé teenagerce Bennedettě si k nám ovšem svou nekompromisní upřímností a syrovostí brzy našel cestu a ukázal, že přijmout sama sebe občas znamená zpřetrhat toxické vztahy kolem.

HOLČIČÍ FILM (Tytöt, tytöt, tytöt) / Finsko / 2022 / 100 min

Okamžitě kultovní záležitost. Holčičí film už sklidil zapálené reakce na pěkné řádce festivalů a o to větší mám radost, že tuhle kouzelně přitažlivou romanci promítneme i na Mezipatrech. Můžu zaručit, že jen tak někdo z projekce s úsměvem roztaženým přes celou tvář neodejde. Film finské režisérky Alli Haapasalo totiž i z největšího škarohlída udělá vysmátého optimistu. Finská děvčata nejsou jen ze sirkárny!

unnamed 5

FaLang translation system by Faboba