Praha, 10. října 2013 Na pomezí reality a fikce či autenticity a stylizace zve diváky 14. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra. S pestrým výběrem mimořádných a hluboce oslovujících snímků ze současné světové queer kinematografie obsadí Prahu od 7. do 15. listopadu a posléze Brno od 13. do 20. listopadu. 

Ani letos nebudou diváci konfrontováni s černobílou perspektivou světa: festivalové téma Pravdivé lži se odrazíve více než stovce celovečerních hraných, dokumentárních i krátkých snímků. Filmy o sexuálních menšinách a lidech vzpírajících se všeobecně přijímané ‚normalitě‘ představí festival v šesti sekcích a celkově nabídne 14 celovečerních titulů v české premiéře.

„Téma letošního ročníku rozvíjíme hned v několika úrovních. Napětí mezi realitou a médiem zprostředkovanou realitou je vlastní kinematografii obecně. Máme tu filmy podle skutečné události; ale jak moc jsou pravdivé? Hrdinové našich filmů si tvoří imaginární světy, jiní se realizují v klamu show, další volí falešnou sexuální identitu. To všechno jsou Pravdivé lži, které se proplétají celým letošním programem,“ uvádí programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková.

Mezi největší taháky letošního programu, který je odedneška zveřejněn na stránkách www.mezipatra.cz, patří francouzské drama režiséra Abdellatifa Kechiche Život Adèle (La Vie d'Adèle). Intenzivní tříhodinová sonda do vztahu dvou mladých žen vzbudila kvůli explicitním sexuálním záběrům kontroverze na festivalu v Cannes. „Film je ale především nádherným a intimním zobrazením všech etap osudové první lásky. Snad i proto nakonec Adèle v Cannes Zlatou palmu vyhrála,“ doplňuje Kajánková s tím, že očekávaný snímek distributora Film Europe uvedou Mezipatra v české premiéře.

Festival letos nabídne i netradiční zahájení – poprvé v historii otevře soutěžní přehlídku 3D animák. Na plátně se představí neotřelá komedie Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana (A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman) o životě zesnulého člena britské komediální skupiny Monty Python. „Jedná se o adaptaci biografie nejvíce gay a nejvíce mrtvého člena Monty Pythonů. Chapman nahrál audio pro film před 25 lety, tedy těsně před tím, než zemřel na rakovinu. Snímek proto označuje za nejlepší biják, v němž hrál od doby, co zemřel,“ dodává Kajánková.

Odlišný, ale stejně intenzivní zážitek nabídne sugestivní polské drama Ve jménu (W imię...), které si z letošního festivalu Berlinale odvezlo Teddy Award za nejlepší LGBT film. Autenticita a morální síla katolického duchovního v něm naráží na emocionální frustraci a osobnostní sterilitu. Snímek patří i díky silné vizuální stránce mezi nejoceňovanější filmy letošního roku.

V programu letošních Mezipater dále zaujme třeba hit amerických nezávislých festivalů Každým dnem (Any Day Now) s Alanem Cummingem v hlavní roli drag queen, která se ujme zanedbávaného chlapce, nebo nezávisle drzá americká lesbická komedie Kdo se bojí Vagíny Wolfové? (Who's Afraid of Vagina Wolf?), jejíž režisérka Anna Margarita Albelo patří mezi letošní festivalové hosty.

Kromě ní Mezipatra očekávají i příjezd německého dokumentaristy Tima Lienharda. Ten osobně uvede zářivý portrét dvou uměleckých partnerů - nejmenší drag queen na světě se svítícím okem a jejího nizozemského tutora s akademickým titulem, One Zero One s hudbou Gustava Mahlera.

Diváci se mohou těšit i na elektrem tepající snímek Peaches Does Herself kanadské umělkyně, která zbořila snad všechny myslitelné konvence i genderové kategorie. Osobnosti a kultu Peaches bude patřit i hlavní pražský festivalový večírek v sobotu 9. listopadu.

Na Mezipatrech se opět představí desítky krátkých filmů (letos 75 děl z celého světa), tituly v retrospektivě (například drama s oscarovou Hilary Swank Kluci nepláčou nebo legendární pecka ze zlatého fondu kinematografie Psí odpoledne s Al Pacinem) i bohatý doprovodný program čítající přednášky, tematické party nebo divadlo.

Za letošní festivalovou znělkou stojí režisér Jakub Šmíd, jehož snímek Neplavci získal cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2011. V hlavní porotě letos usedne romista a umělec Lukáš Houdek nebo výtvarnice a zpěvačka Vladivojna la Chia.

„Každoročně přilákají Mezipatra přibližně deset tisíc diváků v Praze, Brně a v rámci festivalových ozvěn i v dalších českých a moravských městech. Naše náročné, ale opravdu fantastické publikum tvoří lidé bez rozdílu sexuální orientace a tuto otevřenost chceme podporovat i do budoucna,“ říká ředitel Mezipater Aleš Rumpel s tím, že pojem queer v názvu festivalu symbolizuje právě tuto pestrost a osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit.

Mezipatra platí za nejvýznamnější queer filmový festival ve střední Evropě. Vznikla v roce 2000 v Brně s názvem Duha nad Brnem. Na festival přijíždí řada významných hostů z řad hollywoodských i nezávislých filmařů a filmových profesionálů. Mezipatra již přivítala celosvětově proslulého režiséra Todda Haynese, režiséra dramatu Daleko do nebe s Julianne Moore v hlavní roli. Festival podpořil prezident Václav Havel a režisér diváky milovaného newyorského Shortbusu John Cameron Mitchell ho označil za „nejlepší teplý festival na světě“. Mezipatra každoročně udělují cenu pro nejlepší celovečerní film, cenu pro nejlepší krátkometrážní film a diváckou cenu. Festival proběhne v pražských kinech Lucerna a Světozor od 7. do 15. listopadu a v brněnských biografech Scala a Art od 13. do 20. listopadu.

Kontakty na press oddělení naleznete zde.

FaLang translation system by Faboba