„Kamera ustavičně lže, lže 24 krát za sekundu...”, prohlásil režisér Brian De Palma. Ptaní se po pravdě zobrazení je uvažování o filmu vlastní. Otázky pravdy a pravdivosti také neodmyslitelně patří k debatám o sexualitě. Coming outu se v češtině říká “přiznat se”, ženám se často nevěří, že jsou opravdové lesby, festivaly jako ten náš jsou nazývány “gay propagandou” (v Rusku o tom vědí své).

V dějinách queer kina hrají velkou roli filmy podle pravdivých událostí: jsou to v podstatě všechny velké tituly, které znáte z běžných kin (I Love You Philip Morris, Kvílení, Milk, Zrůda...) a takové uvidíte i letos u nás. V programu se budeme věnovat i fenoménu reality TV, který otevřel gayům a lesbám dveře do obývacích pokojů miliónů lidí (vzpomeňte na Vladka).

Kdo za ta léta zná naše uvažování o programu ví, že téma festivalu se promítá do témat společenských, stejně jako nám umožňuje podívat se i do sfér vztahových a intimních. Velkou radost mám letos z filmů, které představy o jednoduché a poznatelné realitě komplikují, jako jsou magická Zvířata nebo sekce Do Yourself o performance, což je slovo stejně nepřeložitelné a mnohovrstevnaté jako queer.

Věřím, že s letošním tématem se ztotožní každý. Přeji vám v pravdě mimořádná Mezipatra.

Aleš Rumpel
ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba