Brno, 8.listopadu Letošní festivalové téma „Pravdivé lži“ se odrazíve více než stovce celovečerních hraných, dokumentárních i krátkých snímků. Filmy o sexuálních menšinách a lidech vzpírajících se všeobecně přijímané „normalitě“ představí festival v šesti sekcích a celkově nabídne 14 celovečerních titulů v české premiéře.

„Téma letošního ročníku rozvíjíme hned v několika úrovních. Napětí mezi realitou a médiem zprostředkovanou realitou je vlastní kinematografii obecně. Máme tu filmy podle skutečné události; ale jak moc jsou pravdivé? Hrdinové našich filmů si tvoří imaginární světy, jiní se realizují v klamu show, další volí falešnou sexuální identitu. To všechno jsou Pravdivé lži, které se proplétají celým letošním programem,“ uvádí programová ředitelka Mezipater Lucia Kajánková.

Festival začal 7. října v Praze. Do Brna doputuje 13. listopadu, kde bude zahájen v kině Scala 3D animovaným snímkem Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana,a vyvrcholí 20. listopadu ceremoniálem s předáním divácké ceny nejoblíbenějšímu celovečernímu snímku.

Zahajovací snímek festivalu vystihuje letošní téma „Pravdivé lži“ více než trefně. Jedná se o úžasně nepravdivý příběh podle skutečných událostí v podobě animovaného dokumentu, na němž se podílel více než tucet různých animačních studií. Poprvé po třiadvaceti letech se zde sešla legendární britská skupina Monty Python včetně titulního hrdiny – „nejhomosexuálnějšího” a „nejmrtvějšího” člena – Grahama Chapmana. Tomu v účasti nezabránila ani vlastní smrt v roce 1989, naopak, považuje film za „nejlepší biják, v němž hrál od doby, co zemřel”.

Filmové tipy:

Mezi největší taháky letošního programu patří francouzské drama režiséra Abdellatifa Kechiche Život Adèle (Scala, 16. 11. 2013/ 20.30). Intenzivní tříhodinová sonda do vztahu dvou mladých žen vzbudila kvůli explicitním sexuálním záběrům kontroverze na festivalu v Cannes. Očekávaný snímek distributora Film Europe uvedou Mezipatra v české premiéře.

Odlišný, ale stejně intenzivní zážitek nabídne sugestivní polské drama Ve jménu (Scala, 15. 11. 2013 / 20.30), které si z letošního festivalu Berlinale odvezlo Teddy Award za nejlepší LGBT film. Autenticita a morální síla katolického duchovního v něm naráží na emocionální frustraci a osobnostní sterilitu. Snímek patří i díky silné vizuální stránce mezi nejoceňovanější filmy letošního roku.

V programu letošních Mezipater dále zaujme třeba hit amerických nezávislých festivalů Každým dnem (Scala, 14. 11. 2013 / 20.30) s Alanem Cummingem v hlavní roli drag queen, která se ujme zanedbávaného chlapce, nebo nezávisle drzá americká lesbická komedie Kdo se bojí Vagíny Wolfový? (Scala, 18. 11. 2013 / 20.30).

Diváci se mohou těšit i na elektrem tepající snímek Peaches Does Herself  (Art, 14. 11. 2013 / 20.30) kanadské umělkyně, která zbořila snad všechny myslitelné konvence i genderové kategorie.

Letošní ročník netradičně i v Brně nabídne divákům možnost setkání s režisérem jednoho z uváděných snímků. One Zero One – Příběh Cybersissy & BayBjane (Art, 18. 11. 2013 / 20.30) je pestrobarevným portrétem dvou uměleckých partnerů – nejmenší drag queen se svítícím okem a jejího nizozemského tutora s akademickým titulem. Režisér Tim Lienhard bude na divácké dotazy odpovídat v debatě následující bezprostředně po filmu.

Na Mezipatrech se opět představí desítky krátkých filmů (letos 75 děl z celého světa), tituly v retrospektivě, například drama s oscarovou Hilary Swank Kluci nepláčou (Scala, 20. 11. 2013 / 19.30), nebo legendární pecka ze zlatého fondu kinematografie Psí odpoledne s Al Pacinem (Scala, 17. 11. 2013 / 20:30)

Doprovodný program:

Přednášky 

Brněnská část Mezipater je tradičně velmi bohatá na doprovodné tematické besedy vážící se k hlavní programové linii festivalu.

Problematice queer protagonistů v reality show se věnuje přednáška Jany Glocarové Od Anety k Vladkovi, jejíž součástí bude i případová studie čtvrté série Vyvolených.

UNTR, 14. 11. 2013 / 17.00

Zjistit zda queer humor zdůrazňuje předsudky, nebo se jim naopak vysmívá můžete na přednášce Markéty Svitákové A tohle ti přijde vtipný?,která je věnována  specifikům queer humoru v televizních sitcomech a kreslených seriálech.

UNTR, 15. 11. 2013 / 17.00

Přednáška Zuzany Zmeškalové o (ne)monogamních vztazích Polyamorie… když je to víc, než jedna láska se pokusí odpovědět na otázku, zda je možné milovat více než jednu osobu.

UNTR, 16. 11. 2013 / 17.00

Prohlídka města s výkladem Jana Seidla nazvaná Buzince našich bab a dědů v Brně provede účastníky po místech v centru Brna, na kterých se odehrávala historie queer komunity v posledních sto letech.

Sraz: Pekařská ulice nad schody k Leitnerově ulici, 17. 11. 2013 / 15.00

Psycholog Jiří Procházka se bude ve své přednášce Otevřenost a život
v pravdě – jedna ze základních hodnot, na které stojí vztahy zabývat problematikou komunikace ve vztazích. Zejména otázkami otevřenosti a uzavřenosti vztahů a specifik ve vztazích vymykajících se heteronormativitě.

UNTR, 18. 11. 2013 / 17.00

Karol Radziszewski – Artist and his Desire

Prezentaci videí polského umělce bude následovat debata „Co znamená queer umění“. Program proběhne v angličtině, moderuje Martin Vaněk, historik umění a kurátor.

Uměleckoprůmyslové muzeum, Moravská galerie, 19. 11. 2013 / 17.00

Divadlo

DŽEM vs. O.Li.V.Y

Osvědčené a oblíbené improvizační divadlo se speciálně na Mezipatrech předvede v lehce netradičním queer pojetí. Místní uskupení DŽEM letos přivítá olomoucké O.Li.V.Y. Týmy předvedou v několika disciplínách scénky, jejichž témata mohou určit sami diváci.

Kavárna Trojka, 14. 11. 2013 / 19.30, Vstup: 80 Kč / Studenti: 60 Kč

KREATURY: K ohni se mnou pojď / HaDivadlo

Jak svobodná je první generace, která vyrůstala v obrazu západní svobody? Jakou roli v tomto světě hraje láska a jakou peníze? Odpovědět na tyto
a mnoho dalších otázek se snaží divadelní představení HaDivadla.

HaDivadlo, 19. 11. 2013 / 19.30, Vstup: 150 Kč / Zlevněné: 100 Kč

 

VÝSTAVY

DVA

časosběrná fotografická výstava Tomáše Škody

Snímky zachycující vztah dvou mladých mužů. Autor rok a půl dokumentoval všední i méně všední situace společného života Filipa (26) a Matěje (23),
a dal tak vzniknout fotografiím, které nejsou pouhým romantickým klišé, nýbrž obrazem skutečného vztahu.

Kavárna Kino Scala, vernisáž: 13. 11. 2013 / 18.30

Dvojice z naší vesnice

výstava akvarelů Ivety Bradáčové

Co je to vlastenectví a jak chápeme naši kulturu? Odpověď na tyto otázky hledala v archivu fotek své rodné vesnice Iveta Bradáčová.

Ottoman Trumpet, vernisáž: 16. 11. 2013 / 19.00

Programové speciality

Instantní přitažlivost, aneb Speed Dating Mezipater

Když rabín Yaacov Deyo vymyslel první formu „rychlého randění“, aby dopomohl seznamování nezadaných židů, asi netušil, že později toho využije LGBT komunita. A už vůbec netušil, jak udeřil hřebík na hlavičku. Řada studií později potvrdila, že první vteřiny jsou při výběru partnera rozhodující.

Kavárna Trojka, 15. 11. 2013 / 19.00

Registrace zdarma na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Takové normální rodiny

Liší se v něčem rodina, ve které vychovávají děti dva tátové? Který
z nich dělá s dětmi úkoly a který pere ponožky a dělá svačiny do školy?
Jak jim to jde? A co si o tom myslí jejich děti? A co na to příbuzní,
kamarádi a spolužáci? Režisérka Zuzana Špidlová ve svém krátkém
dokumentu nahlédla do takového normálního queer rodinného života. Součástí programu je diskuze na téma teplého rodičovství.
Art, 16. 11. 2013 / 18.30, Vstup: 50 Kč

Film In the Closet

I v letošním roce je pro odvážné filmové nadšence připravena speciální utajená projekce na neznámém místě. V loňském roce měli účastníci akce jedinečnou možnost navštívit kino v protiatomovém krytu a zhlédnout zde do poslední chvíle utajený snímek. Tentokrát na diváky čekají neméně atraktivní prostory a programové překvapení vážící se k festivalovému tématu „Pravdivé lži“.

17. 11. 2013 / večer, Vstup: 100 Kč

Další instrukce budou postupně zveřejňovány na festivalovém webu
a Facebooku.

PARTIES 

From Russia with Love

koncertní zahřívací večírek HaDivadla pro Mezipatra

Vystoupí kapela HaMBA s tklivými písněmi z ruských stepí. Speciálním hostem večera bude česká odnož punkové formace Pussy Riot, která kromě svých guerillových písní předvede láskyplný mateřský striptýz pro prezidenta Putina. Závěrečný líbací happening bude věnován podpoře ruských gay aktivistů. Tento program následuje po promítání filmu loňského vítěze divácké ceny – Místy oblačno.

HaDivadlo, 12. 11. 2013 / 21.15, Vstup (zahrnuje film): 180 Kč / Studenti: 120 Kč

Hra na pravdu

zahajovací party brněnských Mezipater

Je hudba pravda nebo fikce? Nebo pravdivá lež? Nad tím si můžete lámat hlavu během poslechu hudební nálože, kterou vám připraví Tom Holič.
Pro návštěvníky bude připraven welcome drink.

Kino Scala, 13. 11. 2013 / 21.30, Vstup: k filmu zdarma / bez filmu 50 Kč

 

True / False Party

Hlavní party brněnských Mezipater rozproudí oblíbená písničkářka Nikola Mucha, která se tentokrát kromě svého ostrovtipu nově vyzbrojila i kapelou muzikantů ze známých skupin jako Květy, Ty Syčáci či Budoár staré dámy. Femipunkové uskupení si nebere servítky a zaručeně pobaví!
Pro návštěvníky budou připraveny welcome drinky a soutěžní kvíz
o zajímavé ceny.

Eleven club, 15. 11. 2013 / 21.00, Vstup: 80 Kč v předprodeji / 100 Kč



Mezipatra patří k nejvýznamnějším queer filmovým festivalům ve střední Evropě a každoročně jej navštíví okolo 10 000 diváků. Vznikla v roce 2000 v Brně s názvem Duha nad Brnem. Na festival přijíždí řada významných hostů z řad hollywoodských i nezávislých filmařů a filmových profesionálů. Festival podpořil prezident Václav Havel a režisér diváky milovaného newyorského Shortbusu John Cameron Mitchell ho označil za „nejlepší teplý festival na světě“. Mezipatra každoročně udělují cenu pro nejlepší celovečerní film, cenu pro nejlepší krátkometrážní film a diváckou cenu.

Festival v Brně nabídne :

  • 25 celovečerních snímků z devíti zemí
  • 75 krátkých filmů ze čtyř kontinentů.
  • 6 doprovodných přednášek
  • 3 parties
  • 2 výstavy
  • 2 divadelní představení
  • Speed Dating Mezipater
  • promítání s besedou o gay rodičovství

Film In the Closet

Místa konání: Kino Scala, Kino Art

Doprovodné programy: HaDivadlo, Kavárna Kunštátská Trojka, UNTR (café Falk), Eleven club, Uměleckoprůmyslové muzeum MG, Ottoman Trumpet

Vstupné na filmové projekce v Brně:

100,- Kč, permanentka na 7 vstupů 490,- Kč

Vstup na přednášky a výstavy zdarma

 

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat:

Monika Šimková, Public relations Brno

+420 774 975 840 / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Kristýna Malíková, ředitelka pro Brno

+420 775 086 256 / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kompletní informace o programu, jednotlivých sekcích, hostech a organizátorech jsou k dispozici na www.mezipatra.cz.

FaLang translation system by Faboba