Praha, 15. listopadu Na dnešním slavnostním zakončení pražské části 14. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra udělí porota hlavní cenu švýcarskému snímku Rosie. Ocenění převezme v kině Lucerna režisér filmu Marcel Gisler.

Pro 53letého Gislera, který je docentem na Německé filmové a televizní akademii v Berlíně, je Rosie prvním celovečerním snímkem po čtrnácti letech tvůrčí odmlky. Vítězný film promítne festival dnes od 20.30 v kině Světozor. Na programu brněnské části je 17. listopadu od 18.00 v kině Scala.

Rosie získala diváckou cenu za nejlepší hraný film na festivalu gay a lesbických filmů Pink Apple v Curychu a představitelka hlavní roli Sibylle Brunner Švýcarskou filmovou cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Film je také nominován na Evropské filmové ceny, které budou uděleny 7. prosince v Berlíně. Film, který měl premiéru letos v lednu, již viděli diváci na festivalech v Los Angeles, Moskvě a Soluni.

Švýcarské drama vybrala tříčlenná hlavní porota Mezipater ve složení Vladivojna La Chia, Lukáš Houdek a Cóilín O’Connor z devíti snímků Hlavní soutěže celovečerních filmů. Dnes večer budou zveřejněny také ceny studentské poroty za nejlepší krátký film. Divácká cena festivalu bude udělena na zakončení brněnské části 20. listopadu.

Autory letošních cen jsou výtvarníci Michaela Tomišková a Jakub Janďourek tvořící pod vlastní značkou DECHEM Studio. 

FaLang translation system by Faboba