• Na festival Mezipatra letos dorazí zajímaví hosté z celkem osmi zemí světa.
  • Přijede i dokumentarista Parvez Sharma, který řeší aktuální téma homosexuality v islámu.
  • Hlavní cenu udělí porota v mezinárodním složení, krátké filmy posoudí studentská porota.

 

Queer filmový festival Mezipatra letos přivítá několik významných osobností: úspěšné dokumentaristy z Indie i Chorvatska, amerického režiséra, francouzského herce, barmského bojovníka za lidská práva, britského trans* aktivistu a youtubera a také dva autory krátkých filmů.


Parvez Sharma
Indický novinář a filmař žijící v New Yorku dlouhodobě spolupracuje s významnými tištěnými i online médii, jako je The Huffington Post, pracoval v rádiu i v televizi (například indická BBC nebo americký Discovery Channel). V posledních letech se věnuje také dokumentární tvorbě, ve svých filmech se zabývá hlavně postojem islámu k homosexualitě. Kontroverzní téma řeší jak ve snímku A Jihad For Love (2007), tak v aktuálním Hříšník v Mekce (A Sinner in Mecca).
Na letošní Mezipatra přijíždí právě s druhým jmenovaným. Jedná se o odvážný a osobně pojatý dokument z autorovy pouti do Mekky – posvátného místa, kde je oficiálně zakázáno filmovat. Sharma se na svou cestu vydává jako muž, který ve Spojených státech žil otevřeně jako gay,  vystupoval v médiích se svým předchozím filmem a byl veřejně označen za bezvěrce.


David D'Ingeo
Francouzský rodák začínal v Itálii jako model a hvězda béčkových erotických thrillerů (například Černý anděl, 1989). V roce 1998 ho Dario Argento obsadil do horroru Fantom opery, o dva roky později hrál po boku Asie Argento v jejím dramatu Osamělá kočka. Zajímavější už byla jeho role v Diapason (2001) – prvním italském filmu natočeném podle pravidel hnutí Dogma 95 – a režijní debut v podobě dvou povídek z horrového projektu P.O.E. - Project Of Evil 2 (2012).
Příležitost předvést naplno své herecké schopnosti dostal až letos díky hlavní roli v dramatu Kam padá stín (De l'ombre il y ya), které sleduje život trans* prostitutky Mirindy v exotickém prostředí  kambodžského hlavního města Phnompenh. Do jejího života zasáhne setkání s malou holčičkou, která se zjevně stala obětí rozsáhlé sítě dětské prostituce. Mirinda se rozhodne jí pomoci a vydává se s ní na cestu do rybářské vesnice, kde žije dívčina rodina.


Mark Christopher
Americký režisér přiváží do Prahy film 54: The Director's Cut – režisérský sestřih jeho sedmnáct let starého dramatu 54 v hlavních rolích s Ryanem Phillipem, Salmou Hayek a Mikem Myersem. Nová verze snímku o vzestupu a pádu ikonického newyorského klubu Studio 54 je odvážnější, temnější a divácky zajímavějsí než ta původní, kterou tehdy studio nechalo radikálně přestříhat. Kritici ji dokonce po letošní premiéře na Berlinale označili za "znovuobjevenou gay klasiku".


Planningtorock
 Festival letos uvítá i speciálního hudebního hosta – elektronickou zpěvačku, hudebnici, producentku a DJku Jam Rostron, která vystupuje pod jménem Planningtorock. Britská rodačka žijící v Berlíně je známá svým aktivismem a  narážkami na genderovou nonkonformitu ("all love's legal", "gender's just a lie", "the personal is so political"), ale také hudebními kolaboracemi s dalšími známými interprety, především se švédským duem The Knife.
V Praze představí svůj DJ set v rámci hlavní festivalové party Something Must Shake, která proběhne v sobotu 7. listopadu v pražském klubu NEONE. Za vstup návštěvníci zaplatí 180 korun.

 
Hrvoje Mabić
Chorvatský dokumentarista má na letošních Mezipatrech mrazivý dokument Nemocná (Bolesno) o dívce Aně, jež strávila pět let zavřená na psychiatrické klinice. Tam se ji pod záminkou léčení drogové závislosti snažili "vyléčit" z homosexuality. Mabić sleduje život Any po traumatické zkušenosti, její boj za spravedlnost, snahu odpustit vlastním rodičům, ale i světlejší momenty – její zásnuby s přítelkyní a společné plánování svatby v Amsterdamu.


Aung Myo Min
„Nemám strach, protože věřím v lidská práva," říká barmský aktivista, který na letošních Mezipatrech promluví v rámci besedy k dokumentu This Kind of Love. Ve filmu se vrací z více než dvacetiletého exilu s plánem šířit osvětu mezi mladými lidmi, vzdělávat je v oblasti lidských práv, a především podporovat místní queer komunitu. Zároveň bojuje za úplné odstranění zastaralého zákona Section 377, který ve 42 bývalých britských koloniích kriminalizuje sex mezi dvěma muži.


Fox Fisher
Britský youtuber, aktivista a filmař Fox Fisher je bývalý účastník televizní reality show My Transsexual Summer, spoluzakladatel brightonské Trans* Pride a taky jeden z tvůrců dokumentárního projektu My Genderation. V Praze promluví v rámci diskuse Talking About My Genderation mimo jiné o trans* reprezentaci ve filmu a v médiích, o vlastní tvorbě i o tom, jaká síla se skrývá ve virálních kampaních.


Režiséři krákých filmů
Festival navštíví také dva autoři krátkometrážních filmů, které se promítají v rámci tematických bloků. Německá režisérka Barbara Kronenberg je autorkou osobité komedie Neobyčejné léto Elly Plummhoff (Die Ballade von Ella Plummhoff), Kanaďan Matthew Anderson pak přiveze film Miláčci noci (Las Gitanas) o partě kamarádů, co vyrází na noční tah po losangeleských klubech.


Poroty a ceny
Cenu pro nejlepší celovečerní film tradičně udělí porota v mezinárodním složení. Letos v ní zasedne Skadi Loist, queer badatelka a lektorka na Institutu mediálních studií Univerzity v Rostocku, česká spisovatelka a scénáristka Petra Soukupová a filmový publicista a moderátor Radia 1 Saša Michailidis. Cenu za nejlepší krátký hraný film udělí studentská porota, kterou tvoří Azadeh Mohammadi (DAMU) a studenti FAMU Lucie Palkosková a Šimon Holý.

 

Podívejte se na kompletní program.

Znělka letošního ročníku na našem youtube kanále, kde najdete rovněž trailery k filmům a během festivalu i Festivalové minuty.

fotografie k filmům a letošní vizuál stahujte na https://mezimedia.capsa.cz
Jméno: press
Heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

FaLang translation system by Faboba