• Festival Mezipatra uvede v české předpremiéře film Dánská dívka (The Danish Girl).
  • Drama o trans* ženě, která jako jedna z prvních podstoupila chirurgickou změnu pohlaví, získalo cenu Queer Lion na festivalu v Benátkách a má tři nominace na Zlaté glóby.
  • Režie se ujal Tom Hooper, do hlavních rolí obsadil Eddieho Redmayna a Alicii Vikander.

Životopisné drama Dánská dívka uvede queer filmový festival Mezipatra v pražském kině Lucerna 28. ledna. Česká předpremiéra se bude konat v rámci série Mezipatra Approved, která v průběhu celého roku představuje vybrané snímky s queer tematikou. Do české distribuce pak film uvádí Cinemart od 4. února.

Eddie Redmayne v roli dánské malířky Lili Elbe, která se narodila v mužském těle, a Alicia Vikander jako její manželka, uznávaná portrétistka Gerda – herecké obsazení je jen jedním z taháků křehkého dramatu. Divácky přitažlivý je i samotný námět: je to příběh o lásce, porozumění a odvaze, ale také o okamžiku, který změnil dějiny transgender hnutí. Lili Elbe byla totiž na počátku 30. let minulého století mezi prvními lidmi, kteří prodělali experimentální chirurgickou změnu pohlaví.

Osud malířky a trans* průkopnice zpracoval ve své knize americký spisovatel David Ebershoff; režie filmové adaptace se ujal Tom Hooper, který je držitelem Oscara za historický snímek Králova řeč. Dánská dívka měla světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, kde získala cenu Queer Lion, a má tři nominace na Zlaté glóby (za nejlepší film, ženský herecký výkon v hlavní roli a za nejlepší hudbu). Velké šance má podle expertů i v nominacích na Oscara.

 

FaLang translation system by Faboba