• Queer filmový festival Mezipatra chystá ojedinělou projekci amerického snímku Babi.
  • Film natočil známý režisér Paul Weitz, v hlavní roli exceluje komička Lily Tomlin nominovaná na Zlatý glóbus.
  • Komedie měla divácký úspěch na festivalu Sundance i na loňských Mezipatrech.

Již třetí večer letošní série Mezipatra Approved potěší nejen diváky, kteří v listopadu na Mezipatrech prošvihli promítání filmu Babi (Grandma), ale i ty, co by si zážitek z něj rádi zopakovali. Komediální road movie režiséra Paula Weitze mohou na velkém plátně vidět jen jednou, a to v pátek 10. června ve Velkém sálu kina Lucerna.

Filmu vládne americká herečka Lily Tomlin v roli svérázné babičky Elle, která se snaží vyrovnat se smrtí dlouholeté partnerky. Té současné navíc dává kopačky a k tomu všemu se rozhodne pomoci své vnučce Sage (Julia Garner) sehnat 630 dolarů na umělé přerušení těhotenství. Společně vyrážejí na cestu za starými známými, milenci a milenkami, ale i za obávanou matkou Sage (Marcia Gay Harden).

Nezávislá komedie, která loni okouzlila diváky při uvedení na festivalu Sundance, si vysloužila nominace na mnoho ocenění, mimo jiné GLAAD Media Award nebo Gotham Award. Lily Tomlin – známá stand-up komička, zpěvačka i hvězda filmů Nashville (1975) nebo Poslední představení (1977) – byla za hlavní ženskou roli v Babi dokonce nominovaná na Zlatý glóbus.

Ani režisér Paul Weitz není žádný filmový nováček, na kontě má například známé komedie Prci, prci, prcičky (1999) či Jak na věc (2002), které spolurežíroval s bratrem Chrisem Weitzem. Momentálně se věnuje natáčení třetí řady seriálu Mozart in the Jungle a spolupracuje s divadlem Second Stage na Manhattanu, které už uvedlo čtyři jeho hry.

Mezipatra poskytnou symbolickou slevu 30 korun ze vstupenky na promítání Babi všem divákům, kteří přinesou účtenku z jednoho z podniků takzvané HateFree Zone, které v dubnu poškodili neznámí příznivci neonacismu. Jsou to kavárna mamacoffee, restaurace La Bibiche, kavárna a klub Café V lese, butik Správná podprsenka a tetovací studio Inkdividual. Slevu je možné uplatnit pouze při zakoupení vstupenky na pokladně kina.

Po filmu můžou diváci vyrazit na loď (A)VOID Floating Gallery, která kotví na Výtoni. V rámci afterparty s názvem Summerphilia vystoupí festivaloví resident DJs Urxins nebo Aid Kid, držitel ceny Vinyla v kategorii objev roku 2015. Party začíná ve 22:30 a vstup na ni je zdarma.

FaLang translation system by Faboba