Praha, 14. června 2018: V úterý 12. června 2018 předložila skupina poslanců napříč politickým spektrem z klubů ANO, Piráti, ČSSD, TOP09 a STAN v čele s poslankyní Radkou Maxovou (hnutí ANO) návrh zákona o manželství pro všechny. Jedná se o legislativní změnu, která umožní, aby do manželství mohly vstupovat i páry stejného pohlaví. V závěru najdete rozhovor s Radkou Maxovou.


Návrh zákona, který by narovnal legislativu podobně, jak je tomu v západní Evropě i jinde ve světě, podporuje řada slavných doma i v zahraničí: polská režisérka a autorka dramatu o Janu Palachovi Hořící keř Agnieszka Holland, světoznámý fotograf Robert Vano, mnohonásobný držitel Českých lvů režisér Jan Hřebejk, herečka Simona Stašová, zpěvačka Petra Janů, spisovatelka Markéta Pilátová, zpěvačka Ilona Csáková a nově přímo z Roland Garros také původem česká tenistka Martina Navrátilová. Svůj videovzkaz natočila před týdnem na French Open.

„Jsem moc ráda, že v Česku běží debata o tom, že se gayové a lesby mohou brát. A byla bych moc ráda, kdyby moje rodná země, kterou mám tak ráda, uznala můj svazek s Julií,“ říká tenistka, která vyhrála 59 grandslamů. „V životě jsem měla hodně šťastných momentů: když jsem v roce 1978 poprvé vyhrála Wimbledon nebo když v Československu padl komunismus v roce 1989. Ale jeden z nejšťastnějších okamžiků byl ten, kdy jsem si vzala Julii za ženu. Byly jsme spolu dlouho před svatbou, ale možnost uzavřít manželství jsme získaly až díky tomu, že americký soud rozhodl, že se gayové a lesby mohou vdávat a ženit,“ dodává tenistka. V manželství s Julií Lemigovovou je od roku 2014.


A připojují se další!

Režisér Jan Hřebejk: „Elton John nebo Martina Navrátilová měli také svatby se svými partnery. Vůbec nevím, proč by tohle mělo v roce 2018 někomu vadit. Žít a nechat žít!“

Zpěvačka Petra Janů: „Žijeme v 21. století. Každý by měl mít práv na to si vybrat, s kým bude žít. A měl by mít právo také na to, aby se to zlegalizovalo z právního hlediska. Je úplně jedno, jestli jste kluk a kluk, holka a holka nebo kluk a holka.“

Režisérka Agnieszka Holland: „Nevidím žádný důvod, aby manželství nemohlo platit pro gaye a lesby stejně jako pro heterosexuály. Je tu určité tabu a strach, řekla bych, že i trochu náboženská zlomyslnost. Je to trochu jako otroctví černochů. Určité skupině obyvatel se odebírá - s ohledem na jejich rasovou nebo sexuální totožnost – právo, které ostatní mají.“

Umělecký fotograf známý od New Yorku po Miláno Robert Vano: „Myslím si, že je úplně jedno jestli se jedná o gaye, lesby nebo to jsou heteráci. Když dva lidi se mají rádi a chtějí se vzít, mělo by jim to být umožněno. Už je to skoro všude, tak nevím, proč by to nemohlo být i u nás.“ Naráží tak na fakt, že manželství pro všechny je uzákoněno ve většině zemí západní Evropy.


O narovnání práv gayů a leseb v manželství dlouhodobě usiluje Koalice za manželství, která působí více než rok. Prostřednictvím kampaně Jsme fér informuje českou veřejnost o tomto tématu a o úskalích, která za stávající situace musejí stejnopohlavní páry překonávat v každodenním životě. Za nimi nestojí jen trojlístek.

„My všichni věříme, že láska je jenom jedna, nemá hetero nebo homo verzi. Proto si myslíme, že není důvod bránit gayům a lesbám, aby vstupovali do manželství stejně jako všichni ostatní. Nejsou totiž lidmi druhé kategorie, které z nich dělá speciální škatulka registrovaného partnerství. Platí daně a podobně jako ostatní se podílejí na chodu naší společnosti. Proto si zaslouží stejný respekt a uznání. Předložení zákona je prvním krokem na cestě a věříme, že na konci bude úspěšná,” řekl k tomu Czeslaw Walek z Koalice za manželství.


Základ samotné legislativní změny spočívá v úpravě občanského zákoníku. Na to navazuje několik dalších úprav, které s touto změnou souvisejí. Přijetím této změny by gayové a lesby mohli získat veškerá práva a povinnosti vyplývající z manželství, a to včetně adopcí.

Právnička Koalice za manželství Adéla Horáková k tomu dodává: „Přestože se jedná o viditelnou změnu pro naši společnost, samotná legislativní úprava není nijak složitá. Základ spočívá v tom, v § 655 občanského zákoníku namísto stávajícího manželství je trvalý svazek muže a ženy bude nové znění manželství je svazek dvou lidí. Již minimálně ve 25 zemích světa, včetně téměř všech zemí západní Evropy, manželství pro všechny přijali. V žádné z nich to nemělo žádný negativní dopad na společnost. Nemusíme proto vynalézat kolo, předložený návrh zákona v základních parametrech odpovídá tomu, co již jinde funguje.“

V souvislosti s uzákoněním manželství pro stejnopohlavní páry vznikla také petice, která do začátku května 2018 sesbírala celkem přes 70 000 podpisů. Petice by měla být odevzdána Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny v následujících týdnech. Předložení petice tak naváže na projednávání předložené změny legislativy.


Rozhovor s poslankyní Radkou Maxovou

Jaká je vaše hlavní motivace pro předložení návrhu změny zákona?
Návrh manželství pro všechny je komplexní změnou, která nejen narovná více než sto zákonných rozdílů, které jsou mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím, ale především přinese větší právní jistotu dětem, které již dnes ve stejnopohlavních rodinách vyrůstají. Práva dětí jsou pro mě to nejdůležitější. Podobně jako jsem v minulém volebním období předložila návrh zákona o přiosvojení v registrovaném partnerství, předkládám nyní manželství, které více ochrání děti, ale i páry žijící ve stejnopohlavních partnerstvích. Uvědomuji si, že to nebude jednoduché, ale věřím, že mě kolegové a kolegyně ve Sněmovně podpoří.

Co konkrétně se změní v životě občanů a občanek České republiky, pokud bude návrh přijat?
V životě většiny se nezmění nic, nijak jí to neuškodí. Naopak v životě homosexuální menšiny se změní mnoho. Symbolicky díky této změně získají možnost udělat ten velký krok, který je důležitý v životě každého z nás, a to je vstup do manželství. I pro jejich rodiče, prarodiče či přátele to jistě bude důležitá pozitivní změna. Gay a lesbické páry zároveň získají možnost vzniku společného jmění manželů, které v registrovaném partnerství neexistuje, právo na vdovský a vdovecký důchod, možnost společného příjmení. Pro děti žijící ve stejnopohlavních rodinách to pak přinese nárok na dědictví či sirotčí důchod i od nebiologického rodiče nebo větší právní jistotu v případě, že s jejich biologickým rodičem něco stane.

Jak velké šance tomuto návrhu dáváte a myslíte si, že poslanci a poslankyně jsou připraveni a že také česká společnost je připravena na tenhle krok?
Věřím, že podporu ve Sněmovně najdeme. Již nyní se mnou návrh spolupředkládají kolegové a kolegyně napříč politickým spektrem, od mnohých dalších vím, že jej podporují. Věřím také, že česká veřejnost je připravená na tuto změnu. Dlouhodobě s manželstvím pro všechny souhlasí okolo 65 % lidí v Česku, podle letošního průzkumu Medianu jsou to až celé tři čtvrtiny. Diskuze k tomu samozřejmě očekávám a považuji ji za užitečnou a důležitou, ale věřím, že racionální argumenty nakonec převáží, nad zbytečným strašením veřejnosti. Většině to totiž neublíží, ale menšině pomůže.


KONTAKT PRO MÉDIA:

Klára Kubíčková
PR manažerka Jsme fér
+420 774 443 602

Lucia Zachariášová
Za Koalici za manželství Jsme fér
+ 420 777 467 571

FaLang translation system by Faboba