13. ročník Mezipater je minulostí. Queer filmový festival skončil včera v Brně slavnostním vyhlášením divácké ceny. Návštěvníci Mezipater na piedestal pasovali tragikomedii Místy oblačno (Cloudburst, režie Thom Fitzgerald) o dvou zamilovaných důchodkyních a jejich cestě za svatbou do Kanady. Film s velkým úspěchem zahajoval pražskou část Mezipater. „Místy oblačno vyhrálo divácké hlasování velmi těsně, hned v závěsu skončil snímek Za zdmi. Místy oblačno pro mě představuje krásný, milý a pozitivní film, který znovu ráda uvidím,“ míní koordinátorka brněnské části Mezipater Kristýna Malíková. Neodolatelně půvabnou road movie podobně hodnotí i diváci.

 

„Tématika stáří a smrti není zrovna oblíbená, navíc pokud jde o lesby. Na filmu bylo super, že tenhle problém prezentuje dost s vtipem a není to depresivní nuda,“ myslí si jeden z diváků Jan Průša. Na Mezipatra, která se konala v Praze od 8. do 14. listopadu a v Brně od 16. do 22. listopadu, zavítalo úctyhodných 10 200 diváků. „Diváků přišlo skutečně hodně. Nejedná se jen o lidi, kteří se považují za homosexuální. Na festival chodí stejný počet homo i hetero diváků. To máme potvrzené výzkumy,“ říká ředitel festivalu Aleš Rumpel s tím, že letos diváci ocenili programové změny. Mezi ně se počítá třeba navýšený počet dokumentů a krátkých filmů.

Hvězdný prach letos Mezipatrům obstaral novinář David France, který přijel do Prahy uvést svůj strhující dokument o boji proti AIDS Jak přežít mor. Mezi největší divácké hity se počítaly snímky Laurence Anyways kontroverzního Xaviera Dolana či hity ze světových festivalů Za zdmi (Hors les Murs, režie David Lambert) a Neodcházej (Keep the Lights On, režie Ira Sachs). Právě film Neodcházej, který časopis Cahiers du Cinéma označil za jeden z „10 nejlepších filmů roku“, získal cenu za nejlepší film. Zvláštní uznání poroty, ve které zasedl i držitel ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther, si vysloužil snímek Hlemýžďky. Třináctá Mezipatra nabídla i bohatý doprovodný program, včetně opulentní party Paris Burns, na kterou zavítalo mnoho osobností módy a designu. Doprovodný program se i v Brně setkal s velkým zájmem.

„Lidé ocenili třeba tajnou projekci v Kině Kryt,“ přibližuje Malíková. Vizuální tvář letošního ročníku pak obstarali držitelé cen Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta. Ozvěny Mezipater začínají dnes v Olomouci, kde potrvají až do 24. listopadu. Od 20. do 24. listopadu ozvěny probíhají i v Ostravě. Kompletní program a další informace naleznete na www.mezipatra.cz.

Fotografie a další materiály ke stažení najdete na http://mezimedia.capsa.cz pod jménem press a heslem queer-osvobozuje
Pokud byste měli zájem o další informace, neváhejte nás kontaktovat:

Anna Voňavková, Brand and Media Marketing
+420 777 576 171 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jan Škoda, Public Relations
+420 724 976 312 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba