13. ročník Mezipater je minulostí. Queer filmový festival skončil včera v Brně slavnostním vyhlášením divácké ceny. Návštěvníci Mezipater na piedestal pasovali tragikomedii Místy oblačno (Cloudburst, režie Thom Fitzgerald) o dvou zamilovaných důchodkyních a jejich cestě za svatbou do Kanady. Film s velkým úspěchem zahajoval pražskou část Mezipater. „Místy oblačno vyhrálo divácké hlasování velmi těsně, hned v závěsu skončil snímek Za zdmi. Místy oblačno pro mě představuje krásný, milý a pozitivní film, který znovu ráda uvidím,“ míní koordinátorka brněnské části Mezipater Kristýna Malíková. Neodolatelně půvabnou road movie podobně hodnotí i diváci.

V neděli 18. listopadu 2012 od 14:00 se v prostorách Židovské obce Brno (třída Kapitána Jaroše 3) uskuteční přednáška s názvem Bondi. Krutost? Kámen! – Perzekuce homosexuality v protektorátním Brně a její paměť.

10 celovečerních snímků v hlavní soutěži, 10 příběhů, 10 neopakovatelných zážitků. Ale vítěz může být jen jeden. O nejlepším filmu 13. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra právě rozhodla tříčlenná mezinárodní porota. Stal se jím americký nezávislý film Neodcházej (Keep the Lights On, 2012) režiséra a scenáristy Iry Sachse.

Jedinečné a mnohdy v Čechách už neopakovatelné filmy, top party, podněcující přednášky na aktuální sociální, queer a filmová témata a prostě celkově příjemná atmosféra festivalu v Praze se přehoupla do své druhé poloviny. A co nás ještě do středečního závěrečného večera čeká? Neviditelní Palestinci (Neviditelní), závislí milenci (Neodcházej), odhodlaní demonstranti (Jak přežít mor) nebo komiksoví hrdinové (Král komiksů) i mnoho dalšího. 

Mezipatra nikdy nebyla jenom o filmu. I letošní, 13. ročník Queer filmového festivalu, okoření bohatý doprovodný program plný přednášek, originálních parties či divadelních performancí. Zlatým hřebem doprovodného programu je sobotní party Paris Burns, na kterou míří nejen bloggeři, „swaggeři“ a milovníci Madonny, ale i osobnosti české módy a designu.

 

Už jen několik hodin dělí 13. Queer filmový festival Mezipatra od slavnostního zahájení, které proběhne 8. listopadu ve 20 hodin v pražském kině Lucerna. Ceremoniál bude moderovat herečka Irena Kristeková, která působí v Národním divadle, Švandově divadle či MeetFactory. Diváky ceremoniálu čeká řada překvapení i neotřelý program.

Praha, 31. 10. 2012

Kdo říká, že hosty filmového festivalu musí být jen režiséři, producenti či scenáristé? Na 13. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra míří desítka výjimečných osobností z celého světa, které mají co říct a co nabídnout. Divadelníci. Queer teoretičky. Novináři. Spisovatelé. I nejlepší transgender basistka v Melbourne. Talentované filmaře samozřejmě diváci v kinosálech také potkají. Hlavní letošní hvězdou pak bude novinář David France, který přiveze svůj režijní debut Jak přežít mor (How to Survive a Plague). „Strhující dokument o boji proti AIDS je podle mě nejlepším filmem letošních Mezipater. Snese srovnání s nejvýraznějšími thrillery a hranými dramaty. To je naprostý unikát," říká ředitel festivalu Aleš Rumpel.

13. ročník Mezipater je tu

Queer filmový festival Mezipatra je specializovaný soutěžní filmový festival, jehož smyslem je představit široké veřejnosti kvalitní díla světové kinematografie, která reflektují aktuální společenská témata. Každoročně uvádí kolem stovky filmů v soutěžní i nesoutěžní sekci od dokumentů, přes krátké filmy po celovečerní snímky, z nichž většinu není možné v českých kinech shlédnout.

Praha, 16.10. 2012

V hávu od designerů roku, v doprovodu nejinspirativnějších tvůrců, v područí nejoriginálnějších filmů. Queer filmovému festivalu Mezipatra už nechybí nic k tomu, aby 8. listopadu v pražském kině Lucerna odstartoval svůj 13. ročník. S provokativním a mnohoznačným tématem Moc, manipulace, šílenství obsadí kina Lucerna a Světozor v hlavním městě do 14. listopadu. Od 16. do 22. listopadu pak budou diváci „šílet" v Brně, kde přehlídka vyvrcholí předáním divácké ceny.

Praha, 22. 10, 2012

Zvítězili v anketě Czech Grand Design. Vytvořili brož z broušeného perspexu pro Madeleine Albrightovou. Navrhli oficiální dárkové předměty Českého pavilonu na Expo 2010 v Šanghaji. A teď se stali art directory 13. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra. Zdeněk Vacek a Daniel Pošta právě dokončili vizuální tvář přehlídky, která obsadí Prahu od 8. do 14. listopadu a Brno od 16. do 22. listopadu.

FaLang translation system by Faboba