Praha, 31. 10. 2012

Kdo říká, že hosty filmového festivalu musí být jen režiséři, producenti či scenáristé? Na 13. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra míří desítka výjimečných osobností z celého světa, které mají co říct a co nabídnout. Divadelníci. Queer teoretičky. Novináři. Spisovatelé. I nejlepší transgender basistka v Melbourne. Talentované filmaře samozřejmě diváci v kinosálech také potkají. Hlavní letošní hvězdou pak bude novinář David France, který přiveze svůj režijní debut Jak přežít mor (How to Survive a Plague). „Strhující dokument o boji proti AIDS je podle mě nejlepším filmem letošních Mezipater. Snese srovnání s nejvýraznějšími thrillery a hranými dramaty. To je naprostý unikát," říká ředitel festivalu Aleš Rumpel.

David France platí za jednoho z nejvýznamnějších amerických novinářů. Působil jako editor časopisu Newsweek, nyní se s jeho texty mohou setkat čtenáři časopisů The New York Magazine, GQ, Vanity Fair či The New Yorker. France napsal i knihu Our Fathers, v níž se věnuje skandálům spojených s katolickou církví a zneužíváním dětí. Knihu zadaptovala televize Showtime, dílo si vysloužilo nominaci na cenu Emmy. Syrový, napínavý a sugestivní dokument Jak přežít mor je sondou do 80. Let, kdy „neznámá nemoc začne kosit zejména mladé muže a měnit je v chřadnoucí trosky". Snímek je Franceovým filmovým debutem. Projekce filmu bude 12. listopadu ve 20.30 hodin v kině Lucerna.

V porotě Hlavní soutěže celovečerních filmů zasedne novozélandská spisovatelka, redaktorka magazínu v Senses of Cinema a kočující kritička Cerise Howard. Nazývá se nejlepší transgender basistkou v Melbourne, kde příští rok zorganizuje první ročník Festivalu československého filmu. Do galerie Langhans přijede 12. listopadu v 16.30 hodin teoretička Jasbir Puar a nabídne queer pohled na izraelsko-palestinské vztahy. S nejosobitějším filmem festivalu Hlemýžďky přijedou neméně osobití, multižánroví švédští umělci Ester Martin Bergsmark a Eli Leven. Projekce Hlemýžděk je naplánovaná na 11. listopad v 18 hodin v pražském Světozoru. Rafinované drama Jezero žen (9. listopadu v 18 hodin ve Světozoru) doprovodí režisér Paul Zoltan. Ten se původně věnoval divadlu, hereckou příležitost dostal ve filmu Michaela Hanekeho Lemminge. V roce 2001 natočil krátký film Gone, který o tři roky později rozšířil na stejnojmenné oceňované celovečerní drama. Na projekci svého filmu Detlef zavítá i režisér Stefan Westerwelle. Film neodolatelně pojednává o vztahu šedesátiletého gay aktivisty a jeho jednadevadesátileté matky. S krátkými filmy Cold Star a Ničí mě to přijede mladý umělec Kai Stänicke, s dalším kraťasem s názvem Svět nad hlavou dorazí producent Cosimo Santoro a „pohádku pro zlobivé holky" Boa uvede její režisér, Brazilec Rafael Lessa.

13. Queer filmový festival Mezipatra obsadí Prahu od 8. do 14. listopadu a Brno od 16. do 22. listopadu. Nabídne přibližně stovku inspirativních filmů s queer tematikou. Diváci uvidí většinu děl v české premiéře, hlavním tahákem bude film Xaviera Dolana Laurence Anyways. Připraven je i bohatý doprovodný program, čítající opulentní parties (Paris Burns v Paláci Illusion), přednášky či divadlo.

Pokud byste měli zájem o rozhovor s kýmkoliv z našich hostů, neváhejte nás kontaktovat.

Anna Voňavková, Brand and Media Marketing
+420 777 576 171 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jan Škoda, Public Relations
+420 724 976 312 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba