13. ročník Mezipater je tu

Queer filmový festival Mezipatra je specializovaný soutěžní filmový festival, jehož smyslem je představit široké veřejnosti kvalitní díla světové kinematografie, která reflektují aktuální společenská témata. Každoročně uvádí kolem stovky filmů v soutěžní i nesoutěžní sekci od dokumentů, přes krátké filmy po celovečerní snímky, z nichž většinu není možné v českých kinech shlédnout.

Kontext
S cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Pořadatelé z brněnského sdružení STUD založili festival, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem, aby přiblížili život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii, a přispěli tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti, jako její nedílné součásti. Mezinárodní soutěžní přehlídka filmů se od roku 2003 rozšiřuje také do Prahy, postupně získává na popularitě a v současnosti je jednoznačně nejvýznamnější kulturní a společenskou akcí komunity. Za dvanáct let festival navštívilo 95 tisíc diváků a divaček. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů. I to motivovalo změnu podtitulu z gay a lesbický na queer filmový festival.

Proč queer?
Mezipatra jsou metaforou prostoru setkávání nejrůznějších lidí, ať už jsou na cestě vzhůru či dolů. Festival navštěvují rovným dílem heterosexuálové i neheterosexuálové, a tak slouží jako prostor pro poznávání rozdílných životních stylů a identit. Do druhé dekády své existence festival vstoupil s pozměněným podtitulem – český gay a lesbický filmový festival nahradil queer filmový festival. Mezinárodně užívaný termín „queer" osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit založených na neměnných kategoriích muž/žena, heterosexuální/homosexuální. Queer zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuál(k)y a transgender lidi, tak nonkonformní heterosexuál(k)y a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné. Užíváním slova queer chce festival upozornit na panující heteronormativitu, tedy přesvědčení, že heterosexualita je jediná normální a přirozená orientace, přičemž vše ostatní představuje odchylku.

Téma festivalu: Moc, manipulace, šílenství
Moc politických a církevních institucí, moc zkostnatělých sociálních struktur založených na předsudcích, moc médií areklamy. NeMoc doby, jež komunikuje rychle, selektuje a zjednodušuje předkládané informace, preferuje vizualitu. To vše ovlivňuje a určuje, jak chápeme sami sebe a jak se vztahujeme ke společnosti, v níž žijeme. Na celospolečenské škále téma 13. ročníku festivalu balancuje mezi kritickým zpytováním socio-politické moci, manipulací názorů a myslí, a křehkou hranicí, za níž ne-normálnost sklouzává do kategorie šílenství. Homosexuálové byli v minulosti často označováni za nemocné a psychologie se snažila jejich „šílenství" léčit a manipulovat s nimi. Téma festivalu se však netýká pouze homosexuálů: „Téma moci, manipulace a šílenství jsme zvolili proto, že střet jednotlivce a instituce je mimořádně inspirativní a v nějaké podobě jej občas zažíváme všichni bez rozdílu identity či orientace," vysvětluje ředitel festivalu Aleš Rumpel.


Základní informace
Mezipatra budou letos poprvé za dobu své existence zahájena v Praze, a to od 8. do 14. listopadu a od 16. do 22. listopadu navážou v Brně. Projekce mohou diváci shlédnout v kinech Světozor (Vodičkova 41, Praha) a Lucerna (Vodičkova 36, Praha), v kině Art (Cihlářská 19, Brno), v Multikulturním centru Stadec (Kounicova 20, Brno) a v kině Kryt (Křižíkova 15, Brno). Slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti hostů, partnerských institucí, sponzorů a patronů se bude konat v pražském kině Lucerna 8. listopadu. Zahajovacím filmem je půvabná road movie, komedie a romance v jednom Místy oblačno (Cloudburst, Kanada, 2011). Po projekci bude následovat zahajovací party v režii mezipaterních rezidentů DJs Urxin Sisters. Zahájení festivalu v Brně proběhne 16. listopadu v 18.30h v Multikultruním centru Stadec. Promítat se bude film Můj nejlepší den (My Best Day, USA, 2012) s neobvyklou partou hlavních hrdinů a kopou absurdních situací, který měl premiéru na letošním festivalu Sundance. Pražská Mezipatra vyvrcholí slavnostním předáním hlavní a studentské ceny. Brněnskou část Mezipater završí slavnostní předávání Ceny diváků a šílenou party Madness of Power 22. listopadu opět v centru Stadec.


Vstupenky na jednotlivá představení bude možno zakoupit na pokladně příslušného kina. Cena vstupenky je 100 Kč, permanentky 490 Kč. Permanentka platí jako poukázka na sedm libovolných projekcí v ceně pěti filmů.
Ozvěny Mezipater proběhnou v Ostravě od 20. do 24. listopadu a v Olomouci od 22. do 24. listopadu.

Festivalové ceny a poroty
Festival uděluje každoročně tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Diváckou cenu za nejlepší film.
Ceny obou porot budou předány reprezentantům vítězných snímků během slavnostního zakončení pražské části festivalu 14. listopadu v kině Lucerna. Od 20.00 hodin se tamtéž bude promítat legendární film Hra na pláč (The Crying Game), po němž bude následovat zakončovací party a projekce vítězného celovečerního snímku ve 23.00.
Festivalové ceny stylizované do podoby kaleidoskopů již tradičně vytváří designérské duo Zdeněk Vacek a Daniel Pošta.
Slavnostní předávání divácké ceny proběhne 22. listopadu v Brně od 18.30 v Multikulturním centru Stadec.

Odborná porota
V odborné porotě zasedne novozélandská spisovatelka a filmová kritička Cerise Howard. Od roku 2001 úzce spolupracuje s internetovým filmovým magazínem Senses of Cinema, její kritický hlas můžete pravidelně slýchat na melbournské stanici 3RRR a v roce 2013 se uskuteční první ročník Festivalu československého filmu v Australasii, jehož je ředitelkou. Dalším členem odborné poroty je umělecký ředitel Festivalu íránských filmů v Praze Kaveh Daneshmand. Kaveh pochází z Íránu a v současné době žije v Praze, kde připravuje svůj celovečerní režijní debut The Chance of Rain (2013). Třetím členem poroty je laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2011 a autor znělky Mezipater 2010 Mark Ther. Umělec, který ve své tvorbě stále více smazává hranici mezi videoartem a filmem. Kontroverzní solitér, který překračuje tabu politické korektnosti i zobrazování sexuality, vizuálně experimentuje s krásou a hrůzností prostřednictvím specifické symboliky, ironie a hravosti.


Studentská porota
Studentskou porotu vytvořili Bára Benešovská, studentka filmové vědy na Karlově univerzitě. Třetím rokem se podílí na organizaci a dramaturgii filmového semináře Film Sokolov. Pracuje na přípravách filmové konference NECS a věnuje se překladům scénářů a produkci studentských filmů FAMU International. Dále scénáristka zaměřující se na genderová témata Kristina Kitti Nedvědová, autorka básnického deníku Bezhlavá sardinka, redaktorka i fejetonistka píšící pro Fashionbook.cz a přispěvatelka magazínu Filmstage. Třetím a posledním členem studentské poroty je Nico Popowich. Americko-německý herec a model původem z Kalifornie, kde kromě různorodé práce v divadelní a filmové sféře loni také vyhrál titul královny drag queen v soutěži Ms. Humboldt County. V současnosti studuje mezinárodní vztahy a jazyky v Praze.

Hlavní program
Hlavní dramaturgická část programu 13. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra představí následující tematické sekce.
V hlavní soutěži celovečerních filmů bude možné shlédnout deset soutěžních snímků a loňský vítězný film Víkend (Weekend, Velká Británie, 2011). Diváci budou mít jedinečnou možnost vidět filmy, které se již neobjeví v české distribuci, filmy oceňované nejvyššími cenami na stěžejních mezinárodních filmových festivalech jako je Sundance, Berlinale a Cannes, strhující dokumenty, výběr z těch nejlepších krátkých filmů i již starší filmové legendy, které vynesly do hvězdných výšin řadu hollywoodských herců. Jedním z největších lákadeI bude pro veřejnost jistě excelentní opus teprve třiadvacetiletého Xaviera Dolana Laurence Anywas (Laurence Anyways, Kanada, Francie, 2012), který získal speciální Palmu pro nejlepší queer snímek letošního festivalu v Cannes. V soutěžní sekci, krom jiných, jistě zaujme i snímek Iry Sachse Neodcházej (Keep the Lights On, USA, 2012), který měl premiéru letos v hlavní soutěži festivalu Sundance a hned poté si z Berlinale odnesl cenu Teddy pro nejlepší hraný queer film. Šestku výjimečných celovečerních dokumentů představí například nelegálně natáčený snímek Neviditelní (The Invisible Men, Izrael, Nizozemsko, 2012) nebo strhující příběh o počátcích šíření viru HIV Jak přežít mor (How to Survive a Plague, USA, 2012). Retrospektivní sekce, která nese podtitul Temné království představí tři filmy ze světové kinematografie: dechberoucí Hru na pláč (The Crying Game, Velká Británie, Japonsko, 1992) s šesti oscarovými nominacemi, ze kterých získala tu za nejlepší scénář, Nastražte uši (Prick Up Your Ears, Velká Británie, 1987) s mladičkým Garym Oldmanem a Alfredem Molinou a Zahradu k pověšení (The Hanging Garden, Kanada, 1997) režiséra Thoma Fitzgeralda, který je také letošním hostem Mezipater a jeho snímek Místy oblačno (Cloudburst, Kanada, 2011) je zahajovacím filmem festivalu.

 

Výběr z filmů:
Hlavní soutěž


Hlemýžďky / She Male Snails
Během společných hovorů ve vaně se ze spříznění duší režiséra a protagonisty filmu rodí magický sen o nové formě filmu, o chápání identity v androgynním těle, o dětství a dospívání.


Laurence Anyways / Laurence Anyways
Zpomalené záběry, vyšperkované dialogy, emocionálně přepjaté scény. A také nádherné kompozice za doprovodu toho hudebně nejlepšího z "devadesátek" odkrývají totální příběh o lásce.


Místy oblačno / Cloudburst
Stella a Dot jsou Thelmou a Louisou v důchodovém věku a v energii, vyřídilce a talentu na průšvihy si se svými předchůdkyněmi nezadají.


Za zdmi / Beyond the Walls
Začalo to sladce a nevinně, když barman Ilir odnesl pod obraz zpitého Paola nahoru po schodech až do své postele, aby se tam do rána prospal z alkoholového bezvědomí.

 

Dokumenty
Detlef / Detlef
Není to jednoduché, když je vám šedesát. V bohatém obrazovém záznamu se prolíná osobní život Detlefa Stoffela s výpovědí o západním Německu jedné doby.

Jak přežít mor / How to Survive a Plague
Jsme v osmdesátých letech, v okolí se rychle jako chřipka šíří nemoc, která kácí především mladé muže a v děsivě krátké době je mění v chřadnoucí umírající trosky. Akční a nekompromisní film o revoluci a jejích hrdinech.

Neviditelní / The Invisible Men
Nelegálně natáčený dokument o třech palestinských homosexuálech poprvé vypráví příběh mužů, před kterými svět zavírá oči a zacpává si uši.


Říkejte mi Kuchu / Call Me Kuchu
Být v Ugandě gayem, lesbou, bisexuálem či trans je ve třetím tisíciletí doslova o život. Dokument sleduje stoupající hvězdu aktivismu za práva LGBT Davida Kata, který byl během natáčení filmu brutálně zavražděn.

 

Krátké filmy
Skúška prvých šiat / Trying On a Beautiful Dress
Česko-slovenská queer senzace Mušnula dobyla svou osobní aktualizací hitu Mariky Gombitové internet, galerie i pódia a teď míří na velké plátno!


Dont brejk maj Turbofolk hart / Dont brejk maj Turbofolk hart
Folková zpěvačka Maja se zamiluje do krásné galeristky Jeleny, která připravuje výstavu kosovských umělců.


To není film o kovbojích / It's Not a Cowboy Movie
Včera večer dávali v televizi Zkrocenou horu. Tento fakt inspiruje dvě paralelní vášnivé diskuze o přestávce, jak na klukovských, tak na holčičích záchodcích francouzské školy.


Cestou / Along the Road
Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno se může dít na dálničních odpočívadlech? Jak asi vypadá teplý kamionista?


Zázraky na Medovém vrchu / The Miracles on Honey Bee Hill
Pohádka pro dospělé a o dospělých, které ztvárňují dětští herci a herečky, komentuje stejná práva na manželství tváří v tvář církvi a maloměstským předsudkům.

 

Retrospektiva: Temné království

Hra na pláč / The Crying Game
Legendární film, který si vysloužil obří politickou kontroverzi a šest oscarových nominací v hlavních kategoriích (proměnil tu za nejlepší původní scénář) je po dvaceti letech od premiéry stále dechberoucím dramatem s hvězdným obsazením - Forest Whitaker a Stephen Rea.

Nastražte uši / Prick Up Your Ears
Černočerná komedie a tragédie režiséra Stephena Frearse v přesně smícháných dávkách vypráví příběh života, který si dovolil být bizarnější, víc okouzlující a skončit brutálněji, než jakákoliv fikce. Září Gary Oldman a Alfred Molina.

Zahrada k pověšení / The Hanging Garden
Bouřlivá historie jedné fatálně dysfunkční rodiny ve skvěle zahrané, kruté a krásné studii charakterů režiséra Thoma Fitzgeralda, který je hostem letošních Mezipater v Praze.
Na www.ceskatelevize.cz/mezipatra mohou diváci a divačky zhlédnout výběr z krátkých filmů prezentovaných na Mezipatrech 2011.

 


///

 


Výběr z doprovodného programu
Party
Zahajovací party Mezipater

Úvodní party v režii mezipaterních rezidentů DJs Urxin Sisters jako obvykle doplní a završí první den festivalu.

Kavárna Lucerna, Praha
8. 11. 2012, 22.00
Vstup: zdarma

Spin 360°
Po Pohádkách pro zlobivé holky se nejde spát. Ještě než skončí projekce krátkých filmů, v baru 360° v hotelu Fusion se roztočí páteční party na rotujícím baru, jediném v České republice.
360° Bar & Lounge, Hotel Fusion, Praha
9. 11. 2012, 21.30
Vstup: zdarma

 

Paris Burns

Vymeťte zákoutí svých šatních skříní a koukněte se po Xté na Vogue od Madonny. Po této noci pro vás totiž dostane nový význam. Bude se promítat legendární dokument o newyorské queer scéně z devadesátých let Paris is Burning, na který plynule naváže tematická party Paris Burns.

Palác Illusion, Praha
10. 11. 2012, 21.00
Vstup: 130 Kč, s dresscodem 100 Kč

 

Kvér – Radio Wave Queer Sound

O závěrečnou party Meziepater se postará moderátorský tandem queer magazínu Radia Wave Kvér – Bára Šichanová a Josef Rabara. V arzenálu mají zvukovody prověřený queer materiál, stejně jako energickou nálož z playlistu Radia Wave.

Kavárna Lucerna, Praha
15. 11. 2012, 22.00
Vstup: zdarma

 

Jemný úlet beze strachu

Zahajovací večírek v brněnské části festivalu. Zahrají kapely souznící s rytmikou noci – Gentle Irony trio a Golden Delicious. Do rána vás vyprovodí DJs Call me úlet. Brněnská část festivalu začíná na Stadecu pátečním večerem, který by bylo škoda proležet doma.

Multikulturní centrum Stadec, Brno
16. 11. 2012, 20.30
Vstup: 90 Kč, s lístkem na zahajovací film 80 Kč

 

Madness of Power Party aneb MOP
zametení za festivalem

Opět Stadec, znovu kapely a DJs, kteří lahodí uchu a sluší nočnímu dovádění. Festival nekončí, jen uzavírá mocnou oslavou šílenství svůj třináctý ročník. Každý svého konce strůjcem, za vaše rána neručíme.

Multikulturní centrum Stadec, Brno
22. 11. 2012, 20.30
Vstup: 90 Kč, s lístkem na zakončovací film 80 Kč, s oficiálním tričkem QFF Mezipatra 2012 75 Kč

 

Přednášky
Čelisti Radia Wave uvádějí: Funny Games, Deadly Rules!

Komponované pásmo pamětihodných manipulativních výjevů současného evropského filmu doplněné šílenými komentáři tria Stuchlý – Řehák – Schmarc, tvůrců filmově kritického magazínu Čelisti na Radiu Wave.

Q café, Praha
9. 11. 2012, 16.30
Vstup: zdarma

 

Ženy mezi kriminalitou a šílenství

Jak se historicky a místně proměňují hranice normálního a divného a jak souvisejí s širší společenskou strukturou? Jsou muži více kriminální a ženy častěji duševně nemocné? Je vězení opravdu místem neustálého násilí a nebezpečí?
V přednášce socioložky genderových studií Masarykovy univerzity v Brně doc. Kateřiny Nedbálkové, Ph.D., se dozvíme, jak o kriminalitě, šílenství a vězení píší odborníci a jak vězení zkoumala autorka příspěvku.

Q café, Praha
10. 11. 2012, 16.30
Café Paradigma, Marešova 8, Brno
18. 11. 2012, 16.30
Vstup: zdarma

 

Za rozhráním sociálních sítí: „A ty jsi jako kdo?"
Přednáška s diskusí Mgr. Andrey Průchové – teoretičky a dramaturgyně v oblasti vizuální kultury, doktorandky na FSV UK, pojednává o fenoménu sociálních sítí, online seznamek, chatů – světech, ve kterých můžeme být kýmkoliv a kde každá informace rozehrává hru na pravdu.

Langhans galerie, Praha
11. 11. 2012, 16.30
Vstup: zdarma

 

Proč má Batman bradavky aneb Manipulace, potlačování a jejich překonání v komiksu
Přednáška s diskusí českého básníka, literárního historika, kritika, publicisty a editora Mgr. Michala Jareše ne vděčné filmařské i vědecké téma komiksu. Přednáška se pokusí ukázat hlavní znaky, které ilustrují podobu populární kultury i historii dvacátého století.
Langhans galerie, Praha
13. 11. 2012, 16.30
Café Paradigma, Marešova 8, Brno
20. 11. 2012, 16.30
Vstup: zdarma

 

Hitlerjugend, sudetský pedofil & Maria Callas

Mark Ther je aktuální laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého, autor znělky Mezipater 2010, člen letošni Hlavní poroty festivalu, a především umělec, který ve své tvorbě stále více smazává hranici mezi videoartem a filmem. Projekce výběru videí a krátkých filmů doprovodí autorský komentář a otevřená diskuze s Markem Therem osobně.

Světozor, malý sál, Praha
13. 11.2012, 20.00
Vstup: 100 Kč

 

Zkratkové konání

Sobotní odpoledne strávené nad ručními pracemi a vyprávěním? Nenechte se zmást. Během workshopu si můžete vyrobit SM pomůcku dle vaší fantazie, např. pouta, důtky, plácačky či postroj na dildo pro sebe nebo partnera/ku...
Přednáška si pak klade otázky, zda umíme nahlédnout na BDSM jako na životní styl nebo sexuální praktiky těch tzv. „druhých" bez předsudků.

Café Paradigma, Brno
17. 11. 2012, 13.00
Know-how poskytováno zdarma, materiál je potřeba zaplatit.

 

Bondi. Krutost? Kámen!
přednáška Jana Seidla a Michala Konečného, spojená s diskusí a návštěvou pamětního kamene
Během přednášky bude představen příběh Williho Bondiho (1897–1941), zatím jediné známé oběti nacistického přístupu k homosexualitě v protektorátu Čechy a Morava. Poté bude následovat diskuse a společná návštěva jeho pamětního kamene.

Přednáškový sál Vzdělávacího a kulturního centra, Brno
18. 11. 2012, 14.00
Ve spolupráci s brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze.
Vstup: zdarma

 

Výstavy

Look at me
výstava Gabriely Zigové a Antonína Pavlíka

Gabriela Zigová pracuje s lidským tělem, interaktivními instalacemi, fotografií, performance a site-specific art, to vše ve snaze konfrontovat současné interaktivní umění, vědu a sociologii. Antonín Pavlík se zabývá studiem filmu a klasických filmových scén, které utvářejí zkreslenou představu o životě. Pro svou práci využívá především video a nová média.

Café Paradigma, Brno
Vernisáž: 17. 11. 2012, 18.30
Výstava potrvá od 17. 11. do 22. 11. 2012

 

Those Girls
fotografická výstava Jana Duriny

Šest inscenovaných fotografií představuje světoznámé vražedkyně v situacích, které jejich případy odlišují od jiných. Durina se na tyto ženy nedívá kriticky, ale snaží se zkoumat jejich psychické pohnutky. Hlavní postavy ztvárnila Durinova blízká přítelkyně, která se na některých fotografiích objevuje i v roli dalších postav, jež s příběhem souvisejí.

Galerie Art (kino Art), Brno
Vernisáž: 18. 11. 2012, 19.30
Výstava potrvá od 17. 11. do 25. 11. 2012

 

Divadlo

Punková marmeláda

Manipulace diváka hercem, moc absurdního nápadu, šílenství improvizátorovy duše. Punková marmeláda, kterou si divák namíchá sám. V zápase v divadelní improvizaci se vám představí brněnské skupiny BAFNI a DŽEM Theatre.

Multikulturní prostor Kabinet MÚZ, Brno
17. 11. 2012, 20.00
Vstup: 69 Kč

 

Další

Zelené trhy meet Le Petit Brunch

Le Petit Brunch pravidelně pořádá odpoledne spojená s konzumací domácích jídel, vystoupení DJs i live hudebních interpretů. V rámci Mezipater s radostí oznamuje spolupráci se Zelenými trhy, které prosazují kvalitní lokální potraviny a se kterými jsme společně připravili hudebně i kulinářsky příjemné nedělní odpoledne v Langhans galerii.

Langhans Galerie, Praha
11. 11. 2012, 12.00
Vstup: zdarma

 

Film in The Closet

Tajná projekce pro všechny, pro které je utrpení rozhodnout se podle nabídky filmového programu. Vybrali jsme za vás.

Kino Kryt, Brno
20. 11. 2012, 19.00
Vstup: 100 Kč

 

///

 

Informační servis
Festivalové minuty
V rámci partnerství s Českou Televizí bude připraveno festivalové zpravodajství na kanále ČT2 (Minuty z Mezipater) a internetový speciál www.ceskatelevize.cz/mezipatra, který obsáhne kromě přehlídky filmů oceněných na předchozích ročnících Mezipater i hlasování o Diváckou cenu. Pořad Minuty z Mezipater (vysílaný na ČT2, 7x 4minuty) je součástí aktivit, kterou zprostředkovávají reflexi vztahů filmu a společnosti.

Rozhlasové zpravodajství
Ve spolupráci s Rádiem 1 připravila Mezipatra každodenní tříminutové zpravodajství o dění na festivalu. Každý den v 10:00 a 16:00 hodin v průběhu pražské části festivalu Rádio 1 odvysílá rozhlasové Minuty z Mezipater.

www.mezipatra.cz
Součástí vizuální podoby festivalu je také nový design webových stránek, na kterých kromě podrobných informací o celém programu naleznete mediální ohlasy, možnost přihlásit se k odběru newsletteru, který je posílán po dobu festivalu v Praze a v Brně, novinky a pozvánky na akce či informace z minulých ročníků.

mezipatra.wordpress.com
Letošní novinkou je také festivalový blog Mezipatra Spatra, který čtenářům již od července přináší zásadní zprávy z festivalového zákulisí.

Festivalová vizuální identita
Festivalové téma: Moc, manipulace a šílenství se také, jako každoročně, odráží v celém vizuálním konceptu festivalu, který letos připravili světově známí designéři Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, držitelé ceny Grand Designér roku a Designér šperku v soutěži Czech Grand Design. Neotřelé osobnosti, které od roku 2006 tvoří festivalové ceny, označuje kritika za jedny z nejnadějnějších umělců současnosti. Vacek netvoří jen pro Mezipatra, vystavoval i v Soulu, v Berlíně či v Miláně. Jeho šperky byly vybrány jako oficiální dárkový předmět Českého pavilonu na EXPO 2010 v Šanghaji. Vacek s Poštou letos zastali funkci art directorů Mezipater a za pomoci hry odrazů v zrcadlech a manipulace tanečním pohybem vytvořili spolu s dalšími talentovanými umělci – fotografem a DJem Radkem Brousilem, vítězem European Design Awards 2012 Mariem Corradinim a režisérem JQr, známém z queer magazínu České televize Q, znělku a působivou grafickou podobu festivalu.

Filmová adopce
Organizátoři Mezipater se letos opět rozhodli vynahradit queer komunitě nedostatečnost české legislativy a umožnit jim stát se alespoň filmovými adoptivními rodiči. Minimální částkou 500 Kč přispějí dárci k tomu, že na festivalu budou promítnuty filmy, které se otevřeně zabývají queer problematikou a snaží se mazat mýty, které o této komunitě panují. Zájemci o filmové rodičovství si vyberou snímek z festivalového programu a pošlou minimální částku 500,- Kč na bankovní účet 153 432 736 / 0300. Organizátorům pak sdělí, který film chtějí adoptovat. Jako poděkování pro ně budou nachystány volné vstupenky a před samotnou projekcí, pouze s jejich souhlasem, budou zveřejněna jejich jména. (Pokud si to budou adoptivní rodiče přát, zaručují naopak pořadatelé naprostou anonymitu.)

Organizační tým
Festival Mezipatra pořádá občanské sdružení STUD Brno, které se už čtrnáct let aktivně zabývá problematikou sexuálních menšin. Realizační tým sestává z velké části ze studentů a absolventů Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Ředitelem festivalu je Aleš Rumpel (*1979). Studoval Anglický jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Zaměřuje se především na mechanismy marginalizace gay a lesbických témat v médiích a na feministické filmové teorie. Od roku 2006 působí v týmu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pro Institut dokumentárního filmu připravil dva ročníky prezentace připravovaných dokumentů. V roce 2005 zasedl v porotě Teddy, která uděluje prestižní cenu nejlepšímu GLBT filmu na MFF Berlinale. V roce 2007 zasedl v hlavní porotě festivalu Queer Lisboa. V týmu festivalu Mezipatra působí od roku 2003.

Partneři festivalu
Pořadatel: Stud
Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond pro podporu a rozvoj kinematografie, Hlavní město Praha, Americká ambasáda, Česko-německý fond budoucnosti, Goethe Institut, Francouzská ambasáda
Generální mediální partner: Česká televize
Hlavní mediální partner: Český rozhlas
Mediální partneři: Respekt, Metro, iBoys, Rádio 1, A2, Colourplanet, Cinepur, Citybee, Rádio Krokodýl, Rádio Free, iGirls, Metropolis, Railreklam, Expats.cz
Mediální podpora: Pragueout, Kinobox, Protisedi, Sociál, Lesba, nakluky, Gaynet, Gaypride, Plakát sro
Sponzoři: KLM, Fussion, Bar 360, Prodimo, Titio, Eventival, Capsa, Mailboxes, Áčko, Gevko, Lokal Inn
Sponzoři znělky: Ealin, Upp, Vantage
Partneři: TIC, Stadec, Isša, Q café, Langhans, Kabinet Múz, Paradigma

Další informace o festivalu jsou k dispozici na webových stránkách: www.mezipatra.cz
Materiály ke stažení jako znělku, fotografie, texty, trailery k filmům apod. najdete na https://mezimedia.capsa.cz pod uživatelským jménem press a heslem queer-osvobozuje

FaLang translation system by Faboba