Jedinečné a mnohdy v Čechách už neopakovatelné filmy, top party, podněcující přednášky na aktuální sociální, queer a filmová témata a prostě celkově příjemná atmosféra festivalu v Praze se přehoupla do své druhé poloviny. A co nás ještě do středečního závěrečného večera čeká? Neviditelní Palestinci (Neviditelní), závislí milenci (Neodcházej), odhodlaní demonstranti (Jak přežít mor) nebo komiksoví hrdinové (Král komiksů) i mnoho dalšího. 

 

Mezipatra navíc připravila pro návštěvníky opakované projekce dvou diváckých hitů. Návštěvníky oceňovaný zahajovací snímek festivalu Místy oblačno během kterého hlavním hrdinkám diváci aplaudovali a nevulgárně intimní příběh jedné lásky Za zdmi. V pondělí by si diváci neměli v pražské Lucerně nechat ujít hned dva skvělé filmy. V 18 hodin dánské milostné drama Iry Sachse, oceněné cenou Teddy pro nejlepší hraný queer film letošního Berlinale, Neodcházej, které v podstatě kopíruje téma letošního ročníku festivalu – Moc, manipulace a šílenství. „Příběh letitého vztahu dvou silných mužských osobností vyjadřuje jejich neschopnost vzdát se vlastních destrukcí, a ve kterém vizuálně krásné záběry kontrastují s naturalistickým až brutálním obsahem. Jedna z hlavních postav filmu zároveň představuje režisérovo alter ego,“ láká do kina dramaturgyně programu Šárka Veselá.

Z křesel v Lucerně ani nemusíte vstávat, následuje totiž fascinující dokument o několikaletém boji a společenském aktivismu během tzv. krize AIDS Jak přežít mor. Režie se mistrně chopil světoznámý novinář deníku The New York Times, editor Newsweeku, spisovatel a také přední host festivalu David France, se kterým po projekci filmu budou moci diváci diskutovat.

Úterý jistě osloví všechny milovníky komiksu. Začínáme přednáškou českého básníka, literárního historika, kritika a publicisty Michala Jareše, který bude odpovídat na nevinnou komiksovou otázku: Proč má Batman bradavky? A rozvine ji dále v zásadní debatu o mocenských tendencích, jejich cenzuře i následném překonání v historii populární kultury druhé poloviny 20. století. „Přednáška se primárně zaměřuje na zobrazování sexuality v komiksové kultuře, jelikož v ní jistou dobu fungoval komiksový kodex – tedy, co lze a nelze zobrazovat,“ doplňuje Jakub Turčan, jeden z koordinátorů doprovodného programu. Dokumentární film Král komiksů o výtvarníkovi Ralfu Königovi od 18 hodin na plátně velkého sálu Světozoru odhalí, co všechno komiksový formát dokáže,  jak lze osobitým stylem bavit publikum i bojovat proti společenským konvencím.

Jedním z nejpůsobivějších festivalových dokumentů je nelegálně natáčený izraelsko-nizozemský snímek Neviditelní. Příběh tří Palestinců, kteří se snaží najít klidné místo pro život v politicky i společensky neklidné oblasti se zdá být absurdní snahou, před kterou vykonavatelé mezinárodního práva zavírají oči. A jelikož je úterý opravdu nabité programem, nemělo by se zapomínat na herecký koncert Garyho Oldmana a Alfreda Moliny v britské, černočerné bizarní tragikomedii s vtipným názvem v původním znění coby slovní hříčkou Nastražte uši v režii Stephena Frearse, autora oscarové Královny (s Helen Mirren v hlavní roli). Pod názvem Hitlerjugend, sudetský pedofil & Maria Calas uvede jeden z členů hlavní poroty, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého a umělec pracující s experimentálními tématy Mark Ther svoji práci.

Středa, závěrečný den pražských Mezipater, se ponese v duchu přehlídky krátkých filmů a především německého dokumentu o tom, že ani v šedesáti letech není všechno zrovna jednoduché. Detlef režiséra Stefana Westerwelleho, který jej sám přijede uvést, žije se svou jedenadevadesátiletou matkou, která potřebuje stálou péči. Jeho vyprávění i osobní filmový archiv nás zavedou do doby divokého aktivismu let sedmdesátých, kdy homofobie byla zákonem a boj o ta nejzákladnější práva znamenal každodenní střet s policií. Od osmé hodiny večer pak začne slavnostní vyhlášení festivalových cen pro nejlepší celovečerní a nejlepší krátký film. Vítězný snímek budou moci znovu diváci shlédnout od jedenácti hodin. Večerem provede "česká Amy WInehouse" Klára Vytisková. Diváci se mohou těšit na fenomenální snímek Hra na pláč, po jehož projekci následuje party s hudebním doprovodem magazínu Kvér Radia Wave.

Více informací o programu a o brněnské části festivalu, která začíná 15. listopadu, naleznete na www.mezipatra.cz.

Tiskovou zprávu najdete také na www.mezipatra.cz/press.
Pokud byste měli zájem o další informace, neváhejte nás kontaktovat:

Anna Voňavková, Brand and Media Marketing
+420 777 576 171 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jan Škoda, Public Relations
+420 724 976 312 /// //Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." href="http://Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." target="_blank">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba