10 celovečerních snímků v hlavní soutěži, 10 příběhů, 10 neopakovatelných zážitků. Ale vítěz může být jen jeden. O nejlepším filmu 13. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra právě rozhodla tříčlenná mezinárodní porota. Stal se jím americký nezávislý film Neodcházej (Keep the Lights On, 2012) režiséra a scenáristy Iry Sachse.

Vítěz bude vyhlášen na slavnostním závěrečném ceremoniálu, který začne dnes ve 20 hodin v kině Lucerna. Večerem, jehož součástí bude i projekce filmu Hra na pláč a party Radia Wave, provede hosty zpěvačka skupiny Toxique Klára Vytisková. Hned zítra 15. listopadu festival začne v Brně, kde potrvá až do 22. listopadu.

Na naturalistickém dramatu Neodcházej porota ocenila „decentní použití filmové řeči a uvěřitelné herecké výkony hlavních představitelů, jejichž postavami zmítá bouřlivý osmiletý vztah plný vzletů a pádů.“ Silně autobiografický snímek Neodcházej momentálně sbírá nadšené ohlasy po celém světě, aplauduje mu kritika, spokojeni jsou i diváci. Sonda do vztahu neurotického filmaře Erika a nevyzpytatelného právníka Paula získala cenu Teddy za nejlepší queer hraný film na letošním festivalu Berlinale.

„Před filmy v hlavní soutěži klobouk dolů. Každý byl jiný, každý byl mimořádně zdařilý. Nakonec jsme se rozhodli ocenit Neodcházej. Nejedná se sice o nic šokujícího či objevného, klasická filmová řeč tu ale je hlavním triumfem,“ míní člen hlavní poroty a držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther. V porotě s ním ještě zasedla filmová kritička Cerise Howard a režisér Kaveh Daneshmand. Film Neodcházej oceňuje i ředitel festivalu Aleš Rumpel. „Je to takový druhý Víkend (vítěz Divácké ceny z loňského roku), čili miláček publika i kritiky. Reprezentuje novou vlnu naturalismu v gay filmu, nevyhýbá se palčivým tématům a zobrazuje gay vztahy takové, jaké jsou. Ira Sachs navíc Mezipatrům poslal velmi osobní videovzkaz,“ sděluje Rumpel.

Neodcházej ale nebude dnes večer jediným oceněným dílem. Zvláštní uznání Hlavní poroty si vysloužily nekonvenční dánsko-švédské Hlemýžďky režiséra Estera Martina Bergsmarka. „Film inovativně boří hranice žánrů, maže rozdíl mezi filmem a videoartem,“ přibližuje Ther. Tříčlenná studentská porota potom tradičně udělila cenu za nejlepší krátký film. Rozhodla se pro srbsko-německý film Dont brejk maj Turbofolk hart, protože je „hravý, i když vykresluje nesnášenlivost, jež trestá jednotlivce za jakékoli svobodné rozhodnutí vzpírající se tradicím.“ Zvláštní uznání putuje k filmu Tsuyako. 

Divácká cena bude předána až na ukončovacím ceremoniálu brněnské části 13. Mezipater, diváci tak mají stále možnost hlasovat pro svého favorita. Hlasovací lístky najdou v kavárně kina Lucerna.

„Mam radost z toho, že i přes letošní změnu programu máme velkou návštěvnost. Naprogramovali jsme osm bloků krátkých filmů, což znamená ohromné množství kraťasů. Zvýšili jsme podíl dokumentů. Všechno návštěvníci ocenili,“ říká šéf festivalu Rumpel.

13. ročník Queer filmového festivalu nese název Moc, manipulace, šílenství. Do Prahy přivedl přes stovku filmů rozličných žánrů, nyní s nimi míří do Brna. Hlavním hostem Mezipater byl novinář David France, který přivezl svůj sugestivní dokumentární debut s názvem Jak přežít mor. Diváckým tahákem byl i horečně očekávaný opus Xaviera Dolana Laurence Anyways. Za vizuální tváří přehlídky stojí držitelé ceny Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta. Mezipatra nabízí i bohatý doprovodný program, čítající přednášky, parties i divadlo.

Tiskovou zprávu najdete také na www.mezipatra.cz/press.
Pokud byste měli zájem o další informace, neváhejte nás kontaktovat:

Anna Voňavková, Brand and Media Marketing
+420 777 576 171 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jan Škoda, Public Relations
+420 724 976 312 /// Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba