• Queer filmový festival Mezipatra i letos přivítá významné hosty z různých koutů světa.
  • Přijede kanadský režisér a fotograf Bruce LaBruce, producent seriálu Transparent Rhys Ernst nebo newyorská dokumentaristka Nneka Onuorah.
  • Hlavní cenu udělí porota v mezinárodním složení; o nejlepším krátkém filmu rozhodne porota složená ze studentů.

Z Berlína, z Rakouska, ze Spojených států i z Izraele dorazí na Mezipatra desítka hostů, se kterými se diváci budou moci setkat na besedách, diskusích, speciálních projekcích, ale také na fotografické výstavě nebo na unikátní performance.

„Rozmanitost je pro Mezipatra zásadní – týká se to jak samotných filmů, tak výběru zahraničních hostů, se kterými se diváci mohou setkat na besedách i doprovodných akcích,“ říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Letos mám obrovskou radost z toho, že pozvání přijaly tak různorodé a zajímavé osobnosti, jako je uznávaný režisér a fotograf Bruce LaBruce, producent a filmař Rhys Ernst, který v Česku poprvé uvede seriál Transparent, nebo debutující dokumentaristka Nneka Onuorah.“

 

Bruce LaBruce

Kanadskou legendu na přelomu 80. a 90. let proslavily krátké a později i celovečerní filmy, které kombinovaly klasické narativní metody a filmový jazyk s prvky explicitního porna i braku. V subverzivních snímcích, jako jsou No Skin Off My Ass (1993), Hustler White (1996) nebo The Raspberry Reich (2004) zkoumá fetišismus, BDSM, násilí i další dříve tabuizovaná témata. Tradičnější filmovou formu zvolil v oceňovaném snímku Gerontophilia (2013).

Je také uznávaným fotografem, dlouhodobě spolupracuje s magazíny Vice a BlackBooks; v letech 1985 až 1991 vydával queer-punkový zin J.D.s. V roce 1997 vydal vzpomínkovou knihu The Reluctant Photographer. Momentálně žije v Berlíně a pracuje na několika nových filmech.

Na letošních Mezipatrech bude Bruce LaBruce členem hlavní poroty, která vybírá nejlepší celovečerní film hlavní soutěže. Osobně také uvede speciální projekci filmu Hustler White a v sobotu 5. listopadu vystoupí jako DJ na hlavní festivalové party Off Limits, která se koná v NEONE a The Chemistry Gallery.

 

CHEAP Kollektiv

Úzce jsou s tvorbou Bruce LaBruce spojení členové berlínského kreativního sdružení, které už patnáct let působí v Berlíně. Herečka Susanne Sachße, drag performerka Vaginal Davis, filmový vědec Mark Siegel a překladatel Daniel Hendrickson si pro Mezipatra přichystali unikátní multimediální performance pod názvem Piano Bar, která proběhne přímo na balustrádě kavárny Lucerna.

 

Michal Vinik

Izraelská režisérka získala uznání už za své krátké filmy Bait (2009) a Srak (2011), které byly uvedeny na festivalech v Locarnu a Sundance. Její loňský celovečerní debut Barash měl světovou premiéru na MFF v San Sebastiánu a získal cenu za nejlepší film na řeckém queer festivalu Outview. Michal Vinik nyní pracuje na svém druhém celovečerním filmu a působí na filmové a televizní katedře Telavivské univerzity.

Právě zmiňovanou letní romanci Barash režisérka uvede na letošních Mezipatrech. Na besedě po filmu se diváci mohou setkat jak s ní, tak s autorkou soundtracku – zpěvačkou, muzikantkou a hudební producentkou Daphnou Keenan.

 

Rhys Ernst

Americký filmař se dlouhodobě zabývá trans* reprezentací ve filmové a televizní tvorbě. Je jedním z producentů seriálu Transparent, který letos získal osm cen Emmy, vytvořil také jeho úvodní titulkovou sekvenci. Je autorem webových sérií This Is Me (2015) a We've Been Around (2016). Je držitelem ceny Horizon Award; tu nadace Point Foundation uděluje tvůrcům, kteří přispívají k lepší reprezentaci LGBTQ komunity v médiích. Rhys Ernst žije v Los Angeles a v současnosti pracuje na svém prvním celovečerním filmu.

V Praze osobně uvede vybrané díly třetí série Transparent: pro diváky to bude historicky první příležitost vidět legálně kterékoli dílo z produkce Amazon. V rámci interaktivní diskuse pak promítne svou sérii We've Been Around o významných osobnostech v historii trans* hnutí. V pondělí 7. listopadu pak zahájí výstavu fotosérie Relationship, kterou v letech 2008 – 2014 vytvořil společně s bývalou partnerkou Zackary Drucker.

 

Nneka Onuorah

Studentka psychologie na newyorské LaGuardia Community College se v pouhých dvaceti letech stala hudební dramaturgyní v americké televizní síti BET (Black Entertainment Television). Má za sebou turné v roli motivační speakerky a momentálně pracuje také jako producentka Black Girls Rock Awards. Uznání si vysloužila dokumentem Stejně rozdílné (The Same Difference).

Právě svůj dokumentární debut, který reflektuje diskriminaci v rámci afroamerické lesbické komunity v New Yorku, představí Nneka Onuorah divákům na letošních Mezipatrech.

 

Händl Klaus

Rodilý Rakušan je ve své zemi známý zejména jako herec. Má za sebou řadu divadelních, televizních i filmových počinů: v menších rolích jste ho mohli vidět i ve filmech Michaela Hanekeho. Píše prózu, rozhlasové i divadelní hry a operní libreta. Jeho celovečerní filmový debut März (2008) získal Stříbrného leoparda na MFF v Locarnu.

K tématům truchlení a vypořádávání se se ztrátou, která zpracovával ve svém debutovém snímku, se vrací i v novém filmu Kocour (Kater). Studii odcizení a rozkládajícího se vztahu dvou mužů ve středním věku osobně uvede na letošních Mezipatrech.

 

Režiséři krátkých filmů

Své krátkometrážní snímky letos přijedou představit čtyři autoři. Izraelský režisér a scenárista Shaked Goren ve filmu Kdybych potkal kouzelníka (Im Efgosh Kosem) zpracovává aktuální téma situace na Blízkém východě, ovšem v queer kontextu; francouzský tvůrce Arthur Cahn ve snímku Herculaneum (Herculanum) sleduje dva mladé muže, kteří se potkali díky seznamovací aplikaci.

Čínsko-španělská dvojice Roberto F. Canuto a Xu Xiaoxi pak uvede krátký film Svědomí (Fu Guo), jehož hlavní hrdina v touze zažít ještě jednu společnou noc zdroguje partnera, který ho chce opustit. Vše se zdá být v pořádku, ale po nějaké chvíli přítel přestává jevit známky života...

 

Poroty a ceny

Cenu pro nejlepší celovečerní film tradičně udělí porota v mezinárodním složení. Kromě režiséra Bruce LaBruce v ní zasednou interní doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury FFMU v Brně a filmová publicistka Šárka Gmiterková a umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

O ceně za nejlepší krátký hraný film rozhodne studentská porota. Letos ji tvoří umělkyně, kurátorka a publicistka Markéta Garai (AVU), člen marketingového a PR týmu Prague Pride Matouš Hartman (FF UK) a režisérka, spisovatelka, překladatelka, fotografka a vizuální umělkyně Piaoyu Xie (FAMU).

 

ZNĚLKA LETOŠNÍHO ROČNÍKU ZDE.

 

Předprodej vstupenek na pokladnách kin či online, více informací na webu festivalu.

Praha 3. – 10. 11.

Brno 11. – 18. 11.

regiony: Olomouc 22. – 26. 11., Hradec Králové 8. – 9. 12.

 

Vizuál 2016 – foto Michaela Karásek Čejková, grafická úprava Marius Corradini / Side 2

Kompletní program a informace: www.mezipatra.cz

Trailery k filmům a další videa zde

www.facebook.com/mezipatra

 

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
Heslo: queer-osvobozuje

 

AKREDITACE ZDE

 

PR kontakt
Larisa Blichová
739 592 931
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba