Zapomenout se ve filmu

Imaginace je jednou z lidských výsad a hnacím motorem letošního programu. Tvůrci filmů, které uvidíte, záměrně narušují tradiční filmový narativ a namísto očekávaného rozuzlení nás překvapí zlom. Hrdinové jsou tak osvobozeni a diváci zase znejistěni. Vždyť co může být vzrušivějšího a napínavějšího, než nechat se překvapit, kam se budeme dále ubírat? Ať už mluvíme o životě, nebo o filmu.

Mezipatra nás ale nepřenášejí jenom do vrtkavých, tajuplných a nevypočitatelných světů fikce, které poskytují únik generacím diváků už od počátků kinematografie. Důležitým kritériem při výběru filmů pro festival je také jejich pestrost, ať už tematická, žánrová nebo geografická. Skrze tuto různorodost jsme přeneseni do světů, na které často zapomínáme, nebo o nich máme omezené, utkvělé představy.

Mimo naši realitu jsou také příběhy hrdinů z opačných koutů světa. Tito lidé žijí v naprosto jiných podmínkách než my a musí skrývat svou vlastní identitu. Mezipaterní filmy nám tak pomáhají získat nadhled nad naší vlastní realitou a hlavně – díky filmům letošního ročníku se můžeme stát empatičtějšími. Na Mezipatrech si rozšíříte povědomí o životě queer lidí, kteří jsou nám běžně vzdálení. Najednou se tak smažou hranice mezi tím, z jakých poměrů jsme vzešli, a s jakými úspěchy i prohrami jsme se v životě potýkali.

Vážené divačky a diváci, doufám, že vám náš letošní filmový a doprovodný program nejen pomůže vystoupit Mimo realitu, ale že vás také obohatí o nové zkušenosti a náhledy na radosti i bolesti, které denně prožíváme.

Pavel Bicek, ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba