• Queer filmový festival představil program 20. ročníku s tématem „V proudu změn”.
  • Na zahajovacím večeru divačky a diváci uvidí debut režiséra Rhyse Ernsta Adam.
  • Mezi další snímky zařazené do hlavní soutěže celovečerních filmů patří například švédsko-gruzínské drama nominované na Oscara Dokud se tančí (And Then We Danced) nebo netradiční brazilská road movie oceněná Teddy Award Historka o zelené planetě (Breve historia del planeta verde).

Mezipatra letos uvedou deset celovečerních filmů v hlavní soutěži, pět dokumentů, 39 krátkých soutěžních filmů, pět snímků ve speciální retro sekci Znovu spolu, a nakonec 17 krátkých filmů z loňské soutěže, které už nyní najdete na microste České televize. Zahajovacím filmem 20. ročníku festivalu bude coming-of-age komedie amerického režiséra Rhyse Ernsta Adam. Celovečerní debut Ernsta autenticky a s humorem pojednává o důležitosti přátelství a vzájemné toleranci nejen v queer komunitě.

„Každý rok se snažíme zmapovat co nejvíce trendů a tendencí současné queer kinematografie,” říká programová ředitelka Mezipater Sandra Hezinová. „Výsledný program tak přináší kondenzovanou podobu toho nejzajímavějšího z festivalového světa. Nutno podotknout, že letos je nabídka svěže mladistvá, protože v hlavní soutěži své filmy představí devět režisérek a režisérů, kteří letos debutovali na poli celovečerní tvorby.”

Latinskoamerickou kinematografii v soutěži letos reprezentují hned tři tituly. Snímek Lucia Castra Konec století (Fin de siglo) představí dvojici, která po dni plném vášně zjistí, že se možná jejich osudy nezkřížily poprvé. Upřímná výpověď o dlouhodobých vztazích a zrádné lidské paměti byla oceněna hlavní cenou sanfranciského festivalu Frameline. Drama Greta od Armanda Praçy nás zavede do Brazílie, kde žije stárnoucí zdravotní bratr Pedro. Když se jedné noci rozhodne ukrýt zraněného muže, obrátí se jeho život naruby. Snímek byl s úspěchem uveden na letošním Berlinale v sekci Panorama. Pozitivního přijetí kritikou a prestižní ceny Teddy Award se dočkal i osobitý film Santiaga Lozy Historka o zelené planetě (Breve historia del planeta verde) o trojici přátel, jejichž vnímání světa se promění v momentě, kdy se vydávají splnit poslední přání babičky jedné z nich.

Sondu do konzervativního světa gruzínských tradičních tanců přinese drama Dokud se tančí (And Then We Danced), v němž striktní pravidla tance a rigidně smýšlející společnosti ovlivňují život tvrdě trénujícího mladíka, jehož snem je vystupovat v zahraničí. Upřímné, emocionálně syrové drama Levana Akina získalo cenu za nejlepší film na MFF v Oděse či cenu za nejlepší režii na MFF v Sarajevu.

S tradičním smýšlením společnosti se vypořádává i film Pes štěkající na měsíc (Zai jian nan ping wan zhong) o těhotné Xiaoyu, která se vrací z Ameriky do Číny, aby představila svého manžela rodičům. Místo, kam přijela, už domov ale vůbec nepřipomíná. Ve svém originálním debutu, který získal zvláštní uznání poroty letošní Teddy Award, představuje režisérka Lisa Zi Xiang konflikt mezi moderní a tradiční rodinou, kulturou a vírou.

Hrdinkou rakouského dramatu Půda pod nohama (Der Boden unter den Füssen) je úspěšná mladá žena Lola, jejíž kariéra se začíná hroutit v momentě, kdy se jako přízrak jejího perfektního života začne vynořovat nemocná sestra Conny. Jedna z nejvýznamnějších rakouských filmařek současnosti Marie Kreutzer natočila atmosférický psychologický thriller, který si s publikem hraje stejně chytře jako život s hlavní postavou.

I pro Viktorii ze snímku Psychosia je kariéra na prvním místě. Zasvětila totiž vše vědeckému výzkumu sebevražd. Její sen se však rozplyne, když ji bádání zavede do psychiatrického ústavu, kde pobývá nezkrotná pacientka Jenny. Gotický horor Marie Grahtø měl svou světovou premiéru na MFF v Benátkách v soutěžní sekci Mezinárodní týden kritiky.

Americkou nezávislou tvorbu kromě Adama reprezentují ještě dva filmy talentovaných mladých tvůrců. Dobový coming-of-age snímek Marty Stephens Ke hvězdám (To the Stars) představí nesmělou Iris a sebevědomou Maggie. Ty žijí ve Spojených státech 60. let, které jsou svázány genderově podmíněnými tradicemi. V USA se odehrává i milostné drama Danielly Lessovitz Port Authority o černošské queer komunitě, která miluje voguing. Právě do prostředí hrdě oslavujícího diverzitu se dostává osamělý Paul, který se bezhlavě zamiluje do jedné z tanečnic. Smyslný snímek byl letos uveden v Cannes a vyniká autentickými hereckými výkony.


QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba