Slavnostní zakončení festivalu v Praze proběhlo již tradičně v Lucerně, kde jsme předali ceny nejlepším snímkům a za skvělé hudby se protančili až do brněnské části festivalu.

Bylo to krásné a náramně jsme si to užili. Ceremoniál v podání queer hudebních legend stál za to, stejně jako kinopremiéra Vojákovy dívky, jež následovala. Po filmu a přesunu do klubu jsme sfoukli svíčky na dortu a tančili a tančili. Tak zase za rok. Na 21. Mezipatrech.

Sociální geograf přírodovědecké fakulty MU Ondřej Šerý seznámil návštěvníky s historií a mezinárodním kontextem brněnských queer podniků. Poutavým pojetím následně inspiroval živou diskuzi. 

Czeslaw Walek, ředitel Otevřené společnosti a předseda spolku Prague Pride, komentoval současnou legislativní situaci manželství gay a lesbických párů. Účastníci diskuze se dozvěděli, v čem je uzákonění homosexuálních svazků důležité a jak mohou přispět k úspěšnému vyřešení. 

Nebyli jste na Speed Datingu v café Atlas? Velká škoda. Podívejte se kolik z akce odešlo nadějných kinopárů.

Zahájení 20. ročníku Mezipater v Brně v kině Scala moderovala Adéla Elbel. Po úvodní projekci následovala divoká Wedding Party.

V předvečer zahájení Mezipater v Brně jsme si na vernisáži výstavy 20. let Mezipater připoměli počátky a vývoj festivalu v předchozích 19. letech. Úvodní slovo patřilo Jiřímu Gutmanovi, řediteli prvního ročníku festivalu – tehdy ještě Duhy nad Brnem. Výstavu si můžete prohlédnout v kině Art až do konce festivalu.

Letos jsme poprvé do progrmau zařadili i akce pro filmové profesionály a profesionálky Queering the Industry. Slyšeli jsme master class od režiséra Rhyse Ernsta a producenta Michaela Raislera, povídali jsme si o financování queer filmů a řešili se zahraničními hosty, jak si nejlépe vytvořit sítě ve filmovém průmyslu. Všechny akce se yvdařily a my můžeme potvrdit, že za rok znovu!

Víkend na Mezipatrech byl nabitý! Své krátké filmy osobně uvedlo hned několik tvůrců (Dawid Ullgren, Gregor Valentovic a Flóra Anna Buda), legendární Mahide Lein přijela až z Berlína promítat lesbické filmové magazíny 90. let, smáli jsme se a tančili na drag show s filmovou tematikou a po největší party v Ankali se regenerovali na nedělním brunchi. Nesmíme opomenout industry program, který jsme zpracovali v smostatn galerii. Byli jste skvělé publikum!

Jubilejní 20. ročník festivalu jsme slavnostně zahájili v kině Lucerna americkou indie komedií Adam, kterou uvedl sám režisér Rhys Ernst. Moc rádi jsme se s vámi potkali na tanečním parketě na party Genesis pod hudební taktovkou Mary C., mimomrtn a Šimona Holého.

FaLang translation system by Faboba