• Ve středu 13. listopadu skončila pražská část queer filmového festivalu Mezipatra. Festival se poté přesouvá do Brna, kde 22. listopadu končí.
  • Na jubilejním 20. ročníku s tématem „V proudu změn” se divačkám a divákům představilo celkem 60 filmů.
  • Pražskou část Mezipater navštívilo celkem 7600 lidí.

Ve středu skončila slavnostním ceremoniálem pražská část 20. ročníku Mezipater. Cenu za nejlepší hraný film získala indie komedie Adam režiséra Rhyse Ernsta. Snímek Adam natočený podle bestselleru Ariel Schrag sleduje sedmnáctiletého mladíka, který přijede na letní prázdniny za svojí sestrou. Adam je nadšený a doufá, že si zde najde dívku. Rychle ale zjišťuje, že je vržen do prostředí queer barů a happeningů. Když se zakouká do Gillian, která ho považuje za trans kluka, ocitá se najednou před nelehkým rozhodnutím. Řekne jí pravdu? Film o důležitosti přátelství a upřímnosti v queer komunitě měl premiéru na filmovém festivalu Sundance.

Hlavní porota Mezipater ocenila u Adama zejména jeho lehkost a herecké výkony: „Tento film provokuje k angažovanosti vtipným, inteligentním a troufalým zobrazením složitosti queer identity a genderového spektra. Aktuální příběh o potřebě táhnout v queer komunitě za jeden provaz charakterizuje pečlivě odstíněná režie a neuvěřitelná síla hereckých výkonů, díky nimž film na porotu hluboce zapůsobil.”

Vítězem soutěže krátkometrážních snímků se stal film Dawida Ullgrena Život není peříčko, zlato (Miss Inga Issues). Ten sleduje stárnoucího Cimona, který už patnáct let uniká ze svého neuspokojivého života do říše drag queens. Své sny nedokázal proměnit v realitu, má hluboko do kapsy, a teď navíc přišel o práci. Podium a alkohol už jako záchranný kruh nestačí. Mraky se rozestoupí, když zazvoní telefon s nabídkou, která se neodmítá. Když realita není milosrdná k Cimonovi, bude aspoň k jeho alter egu? Rhys Ernst i Dawid Ullgren si v Praze převzali ceny na slavnostním zakončení osobně.

Podle studentské poroty snímek zobrazuje reálné problémy queer komunity: „Intimní portrét skrze upřímné a silné herecké provedení hlavní postavy ukazuje nejen promarněné sny a příležitosti nebo toxickou maskulinitu, ale také odvážná rozhodnutí, provedená i přes důsledky a tvrdou realitu.”

Festival Mezipatra se v pátek přesouvá do Brna, kde potrvá až do pátku 22. listopadu a kde bude udělena divácká cena. Poté následují ozvěny v regionech.


QFF Mezipatra 2019
Praha 7. – 14. 11.
Brno 15. – 22. 11.
ozvěny v regionech

PRESS materiály a foto ke stažení:
https://mezimedia.capsa.cz
heslo: queer-osvobozuje

PR kontakt
Leonora Nushi
+420 608 910 494
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba