• Queer filmový festival Mezipatra představí 14. října svou novou znělku.
  • Jejím autorem je už potřetí režisér Štěpán FOK Vodrážka.
  • Součástí akce v kině Petrohradská bude i prezentace programu 22. ročníku festivalu.

Ve čtvrtek 14. října od 19:00 představí QFF Mezipatra svoju festivalovou znělku. Akce proběhne v industriálním prostoru nově otevřeného kina Petrohradská ve Vršovicích. Režie znělky se ujal Štěpán FOK Vodrážka, který se dlouhodobě věnuje režii filmů, hudebních videoklipů a reklam.

“Letošní znělka je pro mě třetí spoluprací s festivalem Mezipatra a beru ji jako další díl volně navazující série. Mladí chlapci z první znělky vyrostli ve znělce druhé a nyní jsou z nich muži. Ta letošní se zabývá tématem, které poslední dobou hýbe společností. To, jak moc výbušné může být něco tak obyčejného a samozřejmého, jako stvrzení lásky dvou lidí v jednadvacátém století, jsme si potvrdili i při produkci znělky,” popsal Vodrážka průběh natáčení, které provázely komplikace spojené s hledáním vhodné lokality. Řada původně oslovených míst totiž natáčení LGBTQ+ obsahu zamítla.

Hudbu k festivalové znělce složil producent a multimediální umělec Ondřej Mikula, který vystupuje pod pseudonymem Aid Kid. Doprovodná hudba pracuje s motivem svatby a vhodně tak dokresluje silný příběh bravurně zachycený v pouhých 30 vteřinách.

Inspirací spotu bylo letošní téma festivalu Oslava života: “Slavit znamená vážit si toho, co je teď a tady,” říká programová koordinátorku Mezipater Barbora Vrtílková. “Odsunout na chvilku všechny naše problémy a žít v okamžiku. A to bez ohledu na věk, identitu, vzhled nebo koho milujeme,” uzavírá.

Součástí odhalení znělky bude také prezentace programu Mezipater a jeho hlavních lákadel. Mezi ně patří například drsný příběh z nemocničního prostředí Bod zlomu (La Fracture), který uchvátil porotu na filmovém festivalu v Cannes a odnesl si cenu Queer Palm. Taiwanský film Moneyboys pak vypráví o životě sexuálních pracovníků a relativizuje hodnotu štěstí skrze příběh o obětování se pro vlastní rodinu. Dalším očekávaným snímkem je kanadské drama Vzdálená (Landlocked), které sleduje proměnu vztahu mezi synem a trans rodičem následkem tragické události.

Premiérou znělky, kterou hudebně doprovodí DJka Ncol, končí možnost koupit si výhodné festivalové permanentky. Více informací na mezipatra.cz.

Karolína Poliaková

FaLang translation system by Faboba